394
|

Μπακογιάννη για το «όχι» σε όρο «Μακεδονία»: «Και εγώ θα ήθελα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ αλλά…»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 13:58

Μπακογιάννη για το «όχι» σε όρο «Μακεδονία»: «Και εγώ θα ήθελα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ αλλά…»

Protagon Team Protagon Team 31 Ιανουαρίου 2018, 13:58

Για τον κίνδυνο εθνικής ήττας αν αλλάξει μόνο το όνομα της ΠΓΔΜ χωρίς να υπάρξουν οι απαραίτητες τροποποιήσεις στο Σύνταγμα της γείτονος για τα θέματα (και τις αναφορές) αλυτρωτισμού, προειδοποίησε η πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακονιάννη, σε δηλώσεις το πρωί της Τετάρτης στον ΑΝΤ1.

H κυρία Μπακογιάννη είχε έντονο διαξιφισμό με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη για το Σκοπιανό, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι διχάζει τον λαό με τους χειρισμούς της στο ζήτημα, ενώ επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τον τρόπο με τον οποίο πορεύεται στη διαπραγμάτευση με τα Σκόπια υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

Παράλληλα όμως διαχώρισε τη θέση της με όσους -ανάμεσά τους και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου του κόμματος Αδωνι Γεωργιάδη- επιμένουν να λένε ότι δεν δέχονται τον όρο «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ.

«Εγώ δεν είμαι γραφική», απάντησε σε σχετική ερώτηση και δήλωσε ότι δεν πρόκειται να πάει στο συλλαλητήριο, γιατί ως υπουργός Εξωτερικών που χειρίστηκε  το θέμα επί τρία χρόνια, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει σε συλλαλητήρια για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Από την άλλη όμως, διευκρίνισε,« δεν θα κουνήσω και το δάχτυλο» σε όποιον επιλέξει να πάει, όπως κάνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη υπεραμύνθηκε της σύνθετης ονομασία erga omnes, με τον όρο όμως να υπάρξουν αλλαγές σε όλα τα άλλα (Σύνταγμα, αλυτρωτισμός κτλ). «Σύνθετη ονομασία που εμπεριέχει το όνομα ‘Μακεδονία’ υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν όλα τα υπόλοιπα. Όποτε και να ψάξετε δηλώσεις δικές μου από το 1990 μέχρι σήμερα, λέω την ίδια κουβέντα», σημείωσε, προειδοποιώντας ωστόσο ότι «εάν το FYROM αλλλάξει με άλλο όνομα και η κατάσταση παραμείνει ως έχει, θα έχουμε υποστεί εθνική ήττα».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι η κυβέρνηση πάει σε «σαλαμοποίηση» της κατάστασης, εξέλιξη η οποία -όπως είπε- θα απεμπολήσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου, το οποίο λειτουργούσε ως μοχλός πίεσης.

Ερωτηθείσα για την άποψη στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία λένε «όχι» σε οποιαδήποτε πρόταση εμπεριέχει τον όρο «Μακεδονία» η Ντόρα Μπακογιάννη ήταν σαφής: «Εγώ δεν είμαι γραφική, είμαι ένας άνθρωπος που έχω διαπραγματευτεί αυτή την υπόθεση. Το μεγάλο πρόβλημα με τα Σκόπια είναι ο αλυτρωτισμός. Πώς εκφράζεται ο αλυτρωτισμός; Εκφράζεται μέσα και από το όνομα, μέσα από το Σύνταγμα, μέσα από τα σύμβολα, μέσα από την αντίληψη ότι έχουμε μειονότητες εκτός συνόρων. Αυτό είναι ένα πακέτο». Ενδεικτική για ίδιο θέμα ήταν απάντησή της στην εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά στο Action 24: «Και εγώ θα ήθελα να ήμουν η Σίντι Κρόφορντ, ειλικρινά…».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...