860
Το... σχόλιο του σκιτσογράφου του Economist, ΚΑL, για την επικείμενη σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας | Economist

Ενας τρελός, τρελός κόσμος

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 26 Δεκεμβρίου 2015, 15:04
Το... σχόλιο του σκιτσογράφου του Economist, ΚΑL, για την επικείμενη σύγκρουση Ελλάδας-Γερμανίας
|Economist

Ενας τρελός, τρελός κόσμος

Διονύσης Μαρίνος Διονύσης Μαρίνος 26 Δεκεμβρίου 2015, 15:04

O άλλος τρόπος να πεις τα σοβαρά πράγματα με μια δηκτική προσθήκη. Από όλες τις σχοινοτενείς αναλύσεις που παρέλασαν μέσα στη χρονιά και προσπάθησαν να τραβήξουν το βλέμμα των αναγνωστών, αυτοί που είναι οι πλέον ευνοημένοι είναι οι σκιτσογράφοι. Οι εργάτες του μινιμαλισμού. Οι άνθρωποι που με μια πινελιά και ένα σχόλιο που ξηλώνει την πραγματικότητα, μπορούν να την ανασυνθέσουν με τα ίδια υλικά, μόνο που πλέον θα είναι τελείως διαφορετικά.

Το οικονομικό περιοδικό Economist, όπως κάνει κάθε χρόνο, ανασύρει από το αρχείο του εκείνα τα σκίτσα που λειτούργησαν πιο άμεσα στην καθημερινότητα –πολιτική, οικονομική και διπλωματική- και ουσιαστικά την τόνισαν με διαφορετικό τρόπο. Φυσικά, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να λείψει από τη χορεία των καλύτερων σκίτσων του έτους. Με τη μόνη διαφορά ότι ακόμη και η εύθυμη πλευρά της ελληνική περίπτωσης, εντέλει, δεν είναι καθόλου εύθυμη: ο οδοστρωτήρας ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται να συναντήσει την νταλίκα που οδηγεί η Ανγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Είναι τα σκίτσα του Κέβιν Καλάουγκερ, (aka KAL), τα οποία φιλοξενήθηκαν μέσα στη χρονιά στις σελίδες του περιοδικού και μας θυμίζουν πως ζούμε σε έναν ολότελα τρελό κόσμο που καμώνεται πως είναι σοβαρός.

Ιδού ποια είναι τα καλύτερα που διάλεξε η συντακτική ομάδα του περιοδικού:

Η ελληνική περίπτωση 

merkelskitso-thumb-large (1)

«Η πολιτική ανωριμότητα του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 αλυσόδεσε την Ελλάδα σε ένα φτωχό μέλλον». Αυτή είναι η λεζάντα που επιλέγει ο KAL για να εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα. Μάλιστα, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Economist γράφει: «Οι Ελληνες αναζητούσαν έναν σωτήρα το 2015, που δεν ήταν όμως ο ΣΥΡΙΖΑ». Στο σκίτσο η γερμανίδα Καγκελάριος κρατά το τιμόνι φορτηγού με πινακίδες της Ε.Ε. και με την ένδειξη «αμετακίνητο αντικείμενο». Από την άλλη κατεύθυνση έρχεται πάνω σε έναν οδοστρωτήρα με την πινακίδα «ανυποχώρητη δύναμη» ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, κρατώντας τη σημαία του ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται να ισοπεδώσει τα πάντα.

Κι όλα αυτά σε ένα στενό δρομάκι στο χείλος του γκρεμού ενώ ανάμεσα στους δύο ηγέτες υψώνεται ένας βράχος.

17 Ιανουαρίου

20150117_wwd000

Ενα απόλυτο σκηνικό καταστροφής. Μια πόλη σαν πεδίο μάχης: παντού συντρίμμια και κορμιά που κείτονται νεκρά. Στη μέση δύο σκυλιά αναρωτιούνται τι ακριβώς συνέβη. Το ένα εξηγεί: «Ολα ξεκίνησαν με μια διαφωνία. Ποιου ο Θεός είναι πιο ειρηνιστής, καλός και ελεήμων».

28 Μαρτίου

20150328_wwd000

Σαουδική Αραβία εναντίον Ιράν. Ενας αγώνας μποξ βαρέων βαρών. Αμφότεροι χρησιμοποιούν τη Συρία και την Υεμένη ως άμυνα. «Πόσο θα κρατήσει ο αγώνας;» διερωτάται ένας θεατής, για να πάρει πληρωμένη απάντηση από τον διπλανό του: «Μόνο… 14 με 15 αιώνες».

4 Απριλίου

20150404_wwd000

Η ειδοποιός διαφορά της διπλωματίας από την μηχανική. Ενα κτίριο που καταρρέει για τους μηχανικούς είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Το ίδιο κτίριο για τους διπλωμάτες είναι μια σοβαρή υπόσχεση ειρήνης.

10 Ιανουαρίου

20150110_wwd000

Φανατισμός εναντίον σάτιρας. Στη σκιά των τραγικών γεγονότων στο περιοδικό Charlie Hebdo, ο KAL δείχνει πως τελικός νικητής σε αυτή την ιδιότυπη μάχη θα είναι πάντα το χιούμορ και όχι τα όπλα.

18 Απριλίου

20150418_wwd000

Οι άνθρωποι επεκτείνονται. Δεν έχουν έλεος, ούτε φρόνηση. Οπλα, μόλυνση του περιβάλλοντος, μαζικές καταστροφές και κάμποσα άλλα πλήγματα που καταφέρνουν στον πλανήτη, «την ημέρα της Γης» (οποία παραδοξότητα). Τα ζώα αποχωρούν τρομαγμένα. Δύο πουλιά λένε: «Προσοχή, το πιο εξελιγμένο είδος προοδεύει».

23 Μαΐου  

20150523_wwd000

Η ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες βρίσκεται σε πλήρη έξαρση. Ο KAL βάζει ένα θεόρατο πολεμικό πλοίο απέναντι σε ναυαγούς της ελπίδας. Ο καπετάνιος τους λέει ότι τους συμπονά και ότι θα σταματήσει το δίκτυο των λαθρεμπόρων και θα σταματήσει τα πλοία που τους μεταφέρουν στη θάλασσα, έτσι ώστε ο πόνος και η συμφορά τους να είναι καλά κρυμμένη στη στεριά.

1 Αυγούστου

20150801_wwd000

Το σημαντικό είναι να έχεις το νου σου πάντα στον εχθρό. Αυτό λέει ο αμερικανός αξιωματικός στους άνδρες τους δείχνοντάς τους τον στόχο που είναι το Ισλαμικό Κράτος. Μόνο εκείνοι, επειδή δεν μπορούν να αποχωριστούν τις παλιές τους συνήθειες, σημαδεύουν ο ένας τον άλλον. Οι στρατιώτες είναι η… Τουρκία και οι Κούρδοι.

18 Ιουλίου

20150718_wwd000

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ λέει σε δύο φανατικούς που κραυγάζουν υπέρ του θανάτου των ΗΠΑ «Ξέρετε, εμείς στο Ιράν υπογράψαμε μια ιστορική συμφωνία για τα πυρηνικά με τον μεγάλο Σατανά και άλλους. Τώρα είναι καιρός να δείξουμε μια πιο ώριμη προσέγγιση στις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.

Φυσικά, οι φανατικοί παίρνουν το μήνυμα και κραυγάζουν: «Iσόβια κάθειρξη χωρίς δικαίωμα έφεσης για τις ΗΠΑ».

28 Νοεμβρίου

20151128_wwd000

Στο «Syria Fight Club» όλοι είναι εναντίον όλων με αποτέλεσμα το ρινγκ να είναι μεγάλο από πυγμάχους. Ενας θεατής παρατηρεί πως η Ρωσία και η Τουρκία μπαίνουν στο παιχνίδι και ένας άλλος αναρωτιέται «πώς μπορείς να το ξέρεις;»

8 Αυγούστου

20150808_wwd000

Ολοι κατηγορούν τον Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι ο χειρότερος πρόεδρος όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και του σύμπαντος. Τον κατηγορούν για χίλια δύο πράγματα. Απόλυτα στωικός, ο Ομπάμα ρωτάει: «Αλήθεια, δεν απεχθάνεστε την μόλυνση του αέρα;»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...