531
Το λεωφορείο έξω από το Ζάππειο Μέγαρο | Ιάσονας Καραμήτσος

Το πρώτο λεωφορείο για φροντίδα αστέγων

Το λεωφορείο έξω από το Ζάππειο Μέγαρο
|Ιάσονας Καραμήτσος

Το πρώτο λεωφορείο για φροντίδα αστέγων

Τα στέκια είναι γνωστά. Μεγάλες πλατείες στο κέντρο της Αθήνας. Σκοτεινά παγκάκια στην Πλατεία Κλαυθμώνος και στο Πεδίο του Αρεως αλλά και σοκάκια της Σταδίου και της Πανεπιστημίου. Εκεί, μοναχικές φιγούρες ανθρώπων περιμένουν να πέσει η νύχτα, να αδειάσει η Αθήνα και τότε να ξαπλώσουν και πάλι στο δικό τους άβολο «κρεβάτι». Αρκετοί από τους άστεγους μένουν μακριά από δομές φιλοξενίας και δεν επιζητούν καμία βοήθεια από οργανώσεις. Κάποιες φορές είναι ο φόβος του «να μην χάσω το μέρος μου», άλλες πάλι μία ανησυχία, «να μην δουν το πρόσωπό μου, το ποιος είμαι».

Αυτοί οι άστεγοι της Αθήνας και του Πειραιά θα δουν πολύ σύντομα ένα λεωφορείο αλληλεγγύης να σηκώνει χειρόφρενο κοντά τους. Διακριτικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες του. Ο λόγος για το πρώτο λεωφορείο που θα λειτουργεί σαν κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για τους άστεγους της Αθήνας.

20160629_125552

Το «Φροντίδα Εν Κινήσει» είναι ένα κανονικό λεωφορείο που μετασχηματίστηκε προκειμένου να μπορεί να παρέχει βασικές υπηρεσίες στους άστεγους των Αθηνών και του Πειραιά. Για να πάρει αυτό το εγχείρημα σάρκα και οστά, χρειάστηκε να συνεργαστούν ο δημόσιος τομέας, με μία ιδιωτική επιχείρηση και μία ΜΚΟ.

Το πολύχρωμο λεωφορείο το μεσημέρι της Τετάρτης 29 Ιουνίου είχε παρκάρει στο Ζάππειο. Εκπρόσωποι από την εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, τη ΜΚΟ PRAKSIS, το υπουργείο Εργασίας, τον ΟΣΥ και τον ΟΑΣΑ παρουσίασαν το αποτέλεσμα της συνεργασίας τους. «Είναι μία πολύ χαρούμενη ημέρα για εμάς» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. «Η χρηματοδότηση του έργου έγινε από την εταιρεία Παπαστράτος ενώ ο ΟΑΣΑ προσέφερε ένα λεωφορείο που κατασκευάστηκε από την αρχή από τον ΟΣΥ. Ολη η διαδικασία είχε την συνδρομή και της PRAKSIS».

Το λεωφορείο που χαρακτηρίστηκε ως «κινούμενο μήνυμα προς όλη την Αθήνα», θα βρίσκεται καθημερινά σε μία από τις 7 στάσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά. Οι στάσεις θα αποφασιστούν σύντομα. Μέσα στο λεωφορείο υπάρχουν δύο ντουζιέρες για μπάνιο, νιπτήρες, καθαρές τουαλέτες και πετσέτες για τους άστεγους. Επίσης στο «Φροντίδα Εν Κινήσει» θα βρίσκεται και ένας νοσηλευτής για τα σοβαρά περιστατικά. Ολες οι υπηρεσίες θα προσφέρονται αδιακρίτως σε όσους τις έχουν ανάγκη.

Ο Τζανέτος Αντύπας από την PRAKSIS, ζήτησε μόνο ένα πράγμα. «Να κάνουν υπομονή οι δημοσιογράφοι και να μην έρθουν τις πρώτες ημέρες που θα λειτουργήσει η μονάδα. Μιλάμε για ανθρώπους φοβισμένους που πρέπει να τους κάνουμε να νοιώσουν οικεία με το νέο εγχείρημα».

20160629_130127
Από αριστερά: Ζωή Γεωργίου (ΟΣΥ), Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Χαρπαντίδης (CEO της Παπαστράτος), Τζανέτος Αντύπας (PRAKSIS)

Βγαίνοντας από την αίθουσα εκδηλώσεων στο Ζάππειο, βρεθήκαμε μπροστά στο διαφορετικό λεωφορείο. Οι πόρτες του ήταν ανοικτές. Το εσωτερικό του λεωφορείου είχε υποστεί τεράστιες αλλαγές. Εκτός από την θέση του οδηγού που είχε μείνει αναλλοίωτη, όλο το υπόλοιπο λεωφορείο είχε πάρει την μορφή ενός στενού δωματίου με ντουζιέρες, τουαλέτες και έναν μικρό χώρο υποδοχής.

Πολύ σύντομα αυτό το λεωφορείο θα σταματήσει σε κάποια πλατεία της Αθήνας. Αντί για προορισμό, στο ταμπλό θα αναγράφεται η ένδειξη «πρόσβαση σε υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής». Οι άστεγοι της Αθήνας και του Πειραιά θα πληροφορηθούν για το εγχείρημα. Κάποιοι σίγουρα θα δεχτούν να επωφεληθούν από αυτά που όλοι εμείς θεωρούμε αυτονόητα. Ενα ζεστό μπάνιο και μία καθαρή πετσέτα. Ενα διάλειμμα από την σκληρή ζωή στους δρόμους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...