366
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κριστίν Λαγκάρντ θα έχουν πολλά να πουν στη συνάντησή τους αυτό το Σάββατο στην Ουάσινγκτον | ΙΝΤΙΜΕnews

ΔΝΤ: Δεν ζητάμε (ακόμα) νέα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2017, 10:10
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Κριστίν Λαγκάρντ θα έχουν πολλά να πουν στη συνάντησή τους αυτό το Σάββατο στην Ουάσινγκτον
|ΙΝΤΙΜΕnews

ΔΝΤ: Δεν ζητάμε (ακόμα) νέα μέτρα

Protagon Team Protagon Team 12 Οκτωβρίου 2017, 10:10

Η διαφορά που προκύπτει στις εκτιμήσεις ΔΝΤ – Ευρωπαίων για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι το Ταμείο θα ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση τη λήψη μέτρων προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2,34 δισ. ευρώ που προκύπτει για το 2018.

Αυτό διευκρίνισαν πηγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσινγκτον, υπενθυμίζοντας σχετική παράγραφο που περιλαμβάνεται στην έκθεσή του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία το θέμα αυτό ξεκαθαρίστηκε το καλοκαίρι με συμφωνία και των ελληνικών αρχών.

Όπως μεταδίδει από την Ουάσινγκτον ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου, οι ίδιες πηγές, σημείωναν ότι σε περίπτωση που τελικά η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της και επιτύχει το δημοσιονομικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματος του ESM θα επανεξεταστούν.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθεί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημένες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, τον ΦΠΑ, και το φορολογικό. Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσεων που θα προκύψουν από την συνεχιζόμενη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και νέων θεσμοθετημένων μέτρων που θα εξορθολογίσουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματα. Οι (ελληνικές) αρχές αναμένουν το πλεόνασμα του 2018 να πετύχει τον στόχο του προγράμματος του ESM για 3,5% του ΑΕΠ καθώς υιοθετούν τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις για τα φορολογικά έσοδα και το συνταξιοδοτικό κόστος. Αν η Ελλάδα ικανοποιήσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις και επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που προβλέπονται από την συμφωνία του Ταμείου αλλά όχι τους στόχους του προγράμματος του ESM, οι ευρωπαίοι εταίροι έχουν συμφωνήσει ότι οι πρόσβαση στις εκταμιεύσεις του θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του ESM θα επανεξεταστούν.

Οι πηγές του Ταμείου υπογράμμισαν τη συμφωνία με την Ελλάδα για στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% το 2018, επισημαίνοντας πως «αν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό». Αν όμως τελικά υπάρξει, τότε -σημείωναν- οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει να ασχοληθούν με το θέμα, θεωρώντας ότι είναι αποκλειστικά δικό τους πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...