1021
Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός «έδειξε» τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό τη ΝΔ ως υπεύθυνες για την επικίνδυνη τροπή που πήραν οι επικρίσεις κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης | ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας: Ηθικός αυτουργός για Μπουτάρη το «ακραίο τμήμα» της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 15:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/05/2018, 17:45
Κατά την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός «έδειξε» τις ακροδεξιές φωνές στο εσωτερικό τη ΝΔ ως υπεύθυνες για την επικίνδυνη τροπή που πήραν οι επικρίσεις κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης
|ΙΝΤΙΜΕnews

Τσίπρας: Ηθικός αυτουργός για Μπουτάρη το «ακραίο τμήμα» της ΝΔ

Protagon Team Protagon Team 21 Μαΐου 2018, 15:30
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 21/05/2018, 17:45

Με ειδική αναφορά στην άνανδρη επίθεση που δέχθηκε ο Γιάννης Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε την ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Αλέξης Τσίπρας. Φωτογραφίζοντας στελέχη της Νέας Δημοκρατίας (πρώην και νυν) όπως τον δήμαρχο Αργους Καμπόσο και τον πρώην περιφερειάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο Πρωθυπουργός δήλωσε ανοικτά ότι ουσιαστικά ηθικός αυτουργός της επίθεσης στον Γιάννη Μπουτάρη είναι το «ακραίο τμήμα» της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η βάρβαρη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης από ακροδεξιούς τραμπούκους, παραπέμπει σε παλιότερες εποχές δόξας της αιματηρής εθνικοφροσύνης και του παρακράτους.
Θα αντιμετωπιστούν με την πιο μεγάλη αυστηρότητα, κινητοποιώντας όλους τους μηχανισμούς της Δημοκρατίας», διεμήνυσε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας και ακολούθως εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά των ακροδεξιών φωνών στη ΝΔ που όπως είπε, έχουν βρει έκφραση στα κορυφαία όργανα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ποιοι όμως χειροκρότησαν την επίθεση κατά του Γιάννη Μπουτάρη; Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του;
Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες;
Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο του έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά;
Ποιοι, με δυο λόγια, με τον πιο επίσημο τρόπο, ανοίγουν το δρόμο στη βία;» διερωτήθηκε με νόημα ο Πρωθυπουργός.

«Ξέρουμε όλοι, ποιοι», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως « δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις –κάποιος δήμαρχος, ή πρώην περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας της ΝΔ», αλλά για «ένα συμπαγές, σκοτεινό, και ακραίο τμήμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με έκφραση στα κορυφαία όργανά της».

«Ας είναι βέβαιοι, όμως, όσοι στηρίζουν την ακραία μισαλλοδοξία και στρώνουν το χαλί στην άκρα Δεξιά και συναλλάσσονται με τη Χρυσή Αυγή, και προκρίνουν τη βία ως μέσο επιβολής, ότι η Δημοκρατία θα προστατέψει τον εαυτό της και τους πολίτες.  Η εποχή των Γκοτζαμάνηδων έχει παρέλθει οριστικά», διεμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στους υπουργούς του.

Επικοινωνία με Μπουτάρη

Νωρίτερα το πρωί, ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Όπως έκανε γνωστό ο ίδιος ο κ. Τσίπρας κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, ο Γιάννης Μπουτάρης τού είπε ότι η επίθεση που δέχθηκε, δεν ήταν αυθόρμητη, αλλά ένα «στημένο γεγονός».

«Λυπάμαι, αλλά έχω να ενημερώσω ότι ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης καταγγέλλει στην ουσία ένα όχι αυθόρμητο, αλλά στημένο γεγονός. Μία ενορχηστρωμένη επίθεση εναντίον του από περιθωριακά στοιχεία, αλλά και από ανθρώπους οι οποίοι έχουν πολιτική δράση και ονοματεπώνυμο και πολλές φορές δεν εντάσσονται στον περιθωριακό εσμό ακροδεξιών στοιχείων», σημείωσε στην παρέμβασή του ο κ. Τσίπρας.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους επικοινωνίας, ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης για τις τέσσερις συλλήψεις και τη διαδικασία του αυτόφωρου που θα ακολουθηθεί, ενώ, ταυτόχρονα, τον διαβεβαίωσε ότι το περιστατικό θα αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα.

Απάντηση ΝΔ: Θα έπρεπε να ντρέπεται

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας για όσα είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού ο κ. Τσίπρας. «Αν είχε ίχνος τσίπας θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι…», υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά στην απάντηση από το γραφείο Τύπου της Πειραιώς όπου υπενθυμίζεται η στάση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα και του κόμματός του κατά το παρελθόν έναντι των πολιτικών τους αντιπάλων:

«Η πολιτική και ηθική νομιμοποίηση της βίας στην Ελλάδα φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα.

Αυτός και το κόμμα του πρωτοστάτησαν και υπέθαλψαν τη βία το Δεκέμβριο του 2008.

Αυτός και το κόμμα του προανήγγειλαν κρεμάλες στο Σύνταγμα και μιλούσαν για γερμανοτσολιάδες.

Αυτός και το κόμμα του επέχαιραν για τις βίαιες επιθέσεις σε στελέχη άλλων κομμάτων και δημοσιογράφων, μιλώντας για “δικαιολογημένη αγανάκτηση”.

Αυτός και το κόμμα του έχτισαν καριέρες και τελικά κατέλαβαν την εξουσία επενδύοντας στη βία, τη συκοφαντία, την πόλωση και την τοξικότητα.

Αυτός και το κόμμα του προσπαθούν ακόμη και σήμερα να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει καλή και κακή βία».

«Για τη Νέα Δημοκρατία η βία είναι βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και η αντιμετώπισή της είναι πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης», τονίζεται στην ανακοίνωση της ΝΔ που καταλήγει:

«Αν ο κ. Τσίπρας είχε ίχνος τσίπας θα έπρεπε να ντρέπεται για τη θρασύτατη αναφορά του στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά τόσος είναι…».

Σε τηλεοπτική συνέντευξη στο κανάλι του Alpha, η εκπρόσωπος του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, δεν άφησε ασχολίαστο ούτε το πρώτο tweet του Πρωθυπουργού για την επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη.

«Επιτρέψτε μου να διαβάσω το tweet του πρωθυπουργού, γιατί έχει σημασία: ‘Αυτοί που επιτέθηκαν στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρη, δεν είναι ούτε αγανακτισμένοι πολίτες, ούτε συγκεντρωμένο πλήθος. Είναι απλά ακροδεξιοί τραμπούκοι, που πρέπει να βρεθούν άμεσα αντιμέτωποι με τις συνέπειες των πράξεών τους’. Λοιπόν, η δική μας τοποθέτηση είναι σαφής: Δεν ανεχόμαστε καμία έκφραση βίας, υπό καμία προϋπόθεση. Είτε η βία ασκείται από ακραία στοιχεία, που συλλαμβάνονται και ορθώς, είτε από άλλους. Είναι ανάγκη, αντί να φθάσουν να συλλαμβάνονται εκ των υστέρων, να είχε αποτραπεί η επίθεση στον δήμαρχο εκ των προτέρων. Είτε η βία ασκείται από αγανακτισμένους, είτε ασκείται από τον Ρουβικώνα που πλέον είναι της μόδας και κανένας δεν μπορεί να τον σταματήσει, η αντιμετώπισή μας είναι η ίδια, τόνισε η κυρία Σπυράκη.

Όπως είπε η εκπρόσωπος της ΝΔ, «καλλιεργήθηκε ένας διχασμός στην πατρίδα μας, ένας διχασμός ανάμεσα στους πολίτες, χρόνια τώρα». «Εδώ ήμασταν όταν γινόταν η συζήτηση για τις κρεμάλες. Δεν έγινε καμία καταδίκη απέναντι σε αυτή τη ρητορική», παρατήρησε και σημείωσε πως υπάρχει μια αλληλουχία γεγονότων. Αυτό που πρέπει να εκλείψει είναι η ρητορική της βίας», υπογράμμισε και κατέληξε στο σχόλιό της:

«Ο διχασμός είναι αυτός που πρέπει να εκλείψει και να σταματήσουμε σε κάθε περίπτωση να βλέπουμε τη βία υπό προϋποθέσεις. Εξαρχής, αν μια πολιτική δύναμη τοποθετήθηκε αντίθετα σε όλο αυτό, αυτή είναι η ΝΔ. Και η ΝΔ τοποθετήθηκε ξεκάθαρα. Βία με, ή χωρίς, προϋποθέσεις δεν υπάρχει. Η βία είναι βία».

ΚΙΝΑΛ: Ο Τσιπρας προσγειώθηκε σήμερα στην Ελλάδα;

Σε μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, στην αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ παρενέβη και το Κίνημα Αλλαγής μολονότι δεν απευθύνθηκε σε αυτό ο Πρωθυπουργός.

«Αναφερόμενος στη φασιστική επίθεση κατά του Γ. Μπουτάρη ο κ. Τσίπρας μίλησε λες και προσγειώθηκε σήμερα στην Ελλάδα. “Ποιοι την προετοίμασαν με βίαιες λεκτικές επιθέσεις εναντίον του; Ποιοι εξαπολύουν διαρκώς, κάθε μέρα, ακραίες κατηγορίες για προδότες, και μειωμένης εθνικής συνειδήσεως Έλληνες; Ποιοι έχουν ανακηρύξει τον εαυτό τους εργολάβο τού έθνους, και επικηρύσσουν εκείνους που σκέφτονται και πράττουν διαφορετικά;” είπε. Ξέχασε τις εποχές που διαγκωνιζόταν με τη ΝΔ στον λαϊκισμό και στα αντιμνημονιακά συνθήματα; Να του θυμίσουμε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που πρωτοστατούσε σε επιθέσεις και στις πλατείες των αγανακτισμένων αγκαλιά με τη Χρυσή Αυγή; Φθάνει πια με την υποκρισία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...