254
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1917 | Sotheby's

Τα «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι πωλήθηκε για 157 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 08:33
Το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1917
|Sotheby's

Τα «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Μοντιλιάνι πωλήθηκε για 157 εκατ. δολάρια

Protagon Team Protagon Team 15 Μαΐου 2018, 08:33

Ενα αιώνα μετά την πρώτη εμφάνισή του στο Παρίσι, όταν προκάλεσε ένα μικρό σοκ, το «Ξαπλωμένο Γυμνό» του Αμεντέο Μοντιλιάνι δημοπρατήθηκε στη Νέα Υόρκη για 157,2 εκατ. δολάρια.

Είναι η μεγαλύτερη αξία για τον οίκο Sotheby’s, όχι όμως και για τον καλλιτέχνη καθώς πριν από τρία χρόνια ένα άλλο γυμνό του ιταλού ζωγράφου δημοπρατήθηκε από τους Christie’s για 170 εκατ. δολάρια. Είχε εκτιμηθεί ότι η τιμή του«Ξαπλωμένου Γυμνού» θα ήταν στα 150 εκατ. δολάρια.

Ο προηγούμενος κάτοχός του, ένας ιρλανδός μεγιστάνας, είχε αγοράσει το έργο για 26,9 εκατ. δολάρια το 2003.

Ιλιγγιώδη ποσά για έναν καλλιτέχνη που αναγνωρίζεται πλέον σαν ένας από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα, αν και όσο ζούσε πάλευε με τη φτώχεια και την απαξίωση.

Ο Guardian σημειώνει ότι η υψηλή τιμή του έργου στέλνει άλλο ένα μήνυμα.

Σε μια αγορά που επιμένει να δίνει δεκάδες εκατομμύρια κάθε φορά που ένα νεότερο έργο βγαίνει στο σφυρί, οι μεγάλοι των αρχών του 20ου αιώνα παραμένουν ψηλά στις προτιμήσεις.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, σε πολυήμερη δημοπρασία, πωλήθηκαν τα έργα που συνέλεγαν η Πέγκι και ο Ντέιβιντ Ροκφέλερ για 833 εκατ. δολάρια. Ανάμεσά τους ήταν και έργα του Πικάσο και του Ματίς.

Ο Μοντιλιάνι φιλοτέχνησε τον πίνακα το 1917, που εικονίζει ένα άγνωστο μοντέλο, τρία χρόνια πριν φύγει πρόωρα από τη ζωή σε ηλικία 35 ετών. Παρουσιάστηκε στην γκαλερί Berthe Weill στο Παρίσι στην πρώτη και μοναδική έκθεση του ζωγράφου.

Αμέσως ο πίνακας σκανδάλισε, φέρνοντας ένα μικρό πλήθος για να δει από κοντά τον πίνακα. Η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει και να ματαιώσει την έκθεση.

Είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος πίνακας του Μοντιλιάνι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...