311
Υπό το βλέμμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προέδρου της Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ στέλνει το μήνυμά της εν όψει της Συνόδου της ΕΕ | REUTERS/Axel Schmidt

Η Μέρκελ απειλεί: «Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 17:03
Υπό το βλέμμα του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προέδρου της Μπούντεσταγκ, η Μέρκελ στέλνει το μήνυμά της εν όψει της Συνόδου της ΕΕ
|REUTERS/Axel Schmidt

Η Μέρκελ απειλεί: «Η αλληλεγγύη στην Ευρώπη δεν είναι μονόδρομος»

Protagon Team Protagon Team 22 Φεβρουαρίου 2018, 17:03

Προϋποθέσεις στο δόγμα πάνω στο οποίοι οικοδομήθηκε η Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτό της χρηματοδότησης από τα πλουσιότερα κράτη-μέλη προς τα φτωχότερα, θέλει να βάλει η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, προειδοποιώντας κυρίως εκείνες τις χώρες που δεν δείχνουν αλληλεγγύη προς τις άλλες.

Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης η Μέρκελ εμφανίστηκε να υποστηρίζει εκ νέου την αναγκαιότητα μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Μάλιστα συσχέτισε την κατανομή ευρωπαϊκών πόρων στα κράτη-μέλη με την υποδοχή προσφύγων.

Οπως επεσήμανε η Deutsche Welle, αύριο Παρασκευή συνέρχεται στις Βρυξέλλες η ανεπίσημη Σύνοδος Κορυφής των Ευρωπαίων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ χωρίς τη συμμετοχή της Βρετανίας και στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων θα βρίσκεται ο προϋπολογισμός της ΕΕ 2020-2027, ο οποίος λόγω του Brexit θα είναι κατά 14 δισ. ευρώ χαμηλότερος.

Μεταξύ των 27 κρατών μελών υπάρχουν διαφορές για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα. Μιλώντας λοιπόν την Πέμπτη στη γερμανική βουλή η Ανγκελα Μέρκελ υποστήριξε ότι η απώλεια της βρετανικής εισφοράς δίνει την ευκαιρία για τη συνολική επανεξέταση της δημοσιονομικής πολιτικής της ΕΕ.

Η γερμανίδα καγκελάριος άφησε να εννοηθεί ότι μελλοντικά στην κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η σημασία που έχουν οι χρηματοδοτήσεις για ολόκληρη την ΕΕ. Ως παραδείγματα η ηγέτης των Χριστιανοδημοκρατών ανάφερε την περαιτέρω ενίσχυση της Frontex ως οργανισμού που έχει μεγάλη σημασία για την ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ όπως και το Προσφυγικό.

Η Μέρκελ συνέδεσε ρητά τη στήριξη υποβαθμισμένων περιοχών της ΕΕ με την τήρηση των δεσμεύσεων αναφορικά με την κατανομή προσφύγων. «Η αλληλεγγύη στην ΕΕ δεν είναι μονόδρομος» τόνισε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, εννοώντας προφανώς χώρες όπως την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, oι οποίες ενώ επωφελούνται από τα ταμεία συνοχής αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες. Εκτός αυτού η Μέρκελ επεσήμανε και την αναγκαιότητα ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, «που θα πρέπει να είναι ανθεκτικό στην κρίση και επιτέλους αλληλέγγυο, ειδικά σε ότι αφορά τη δίκαιη κατανομή των προσφύγων στην ΕΕ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...