232
Ο Σελμάιρ ήταν για χρόνια σκιά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ | Alexandros Michailidis / SOOC

Μάρτιν Σελμάιρ: Το αγαπημένο «τέρας» του Γιούνκερ νέος γγ της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 14:09
Ο Σελμάιρ ήταν για χρόνια σκιά του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ
|Alexandros Michailidis / SOOC

Μάρτιν Σελμάιρ: Το αγαπημένο «τέρας» του Γιούνκερ νέος γγ της Κομισιόν

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2018, 14:09

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ διόρισε τον διευθυντή του γραφείου του, τον Γερμανό Μάρτιν Σελμάιρ, στη θέση του γενικού γραμματέα της Κομισιόν, την πιο υψηλή θέση στη διοίκηση του θεσμού.

Ο διορισμός του 47χρονου Σελμάιρ επικυρώθηκε στη διάρκεια συνεδρίασης των επιτρόπων υπό την προεδρία του Γιούνκερ, η οποία ήταν αφιερωμένη σε εσωτερικούς διορισμούς.

Διαδέχεται τον Ολλανδό Αλεξάντερ Ιταλιάνερ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή τον Σεπτέμβριο του 2015 και θα συνταξιοδοτηθεί την 1η Μαρτίου 2018. Οπως διευκρινίστηκε, η Ισπανίδα Κλάρα Μαρτίνεθ -μέχρι τώρα η αναπληρώτρια διευθύντρια- διαδέχεται τον Μάρτιν Σελμάιρ στη διεύθυνση του γραφείου του προέδρου.

Ο Μάρτιν Σελμάιρ, τον οποίο ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ονομάζει με τρυφερότητα «το τέρας», περιγράφεται ως εργασιομανής και προκαλεί φόβο στους κόλπους του θεσμού.

Είναι ο πρώτος Γερμανός που φθάνει στη θέση του γενικού γραμματέα, η οποία του δίνει το πάνω χέρι στη λειτουργία της διοίκησης του θεσμού. Το αξίωμα δεν έχει χρονικό περιορισμό· η Ιρλανδή Κάθριν Ντέι παρέμεινε στη θέση αυτή για δέκα χρόνια.

Ο Μάρτιν Σελμάιρ έχει σπουδάσει νομικά και μπήκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2004 στη θέση του εκπροσώπου. Προήχθη σε επικεφαλής του γραφείου της επιτρόπου από το Λουξεμβούργο Βίβιαν Ρέντινγκ.

Στη συνέχεια μπήκε στην υπηρεσία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ηγήθηκε της εκστρατείας που επέτρεψε σ’ αυτόν να λάβει το χρίσμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και στη συνέχεια να διορισθεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές.

Η προαγωγή δεν θα έχει καμιά επίπτωση στον μισθό του Σελμάιρ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...