426
Τα νερά έχουν κατακλύσει τις μεγάλες οδικές αρτηρίες στον νοτιοανατολικό Τέξας | REUTERS/Adrees Latif

Τους έπνιξε ο Χάρβεϊ, θα τους αποτελειώσει η Ιρμα;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 08:07
Τα νερά έχουν κατακλύσει τις μεγάλες οδικές αρτηρίες στον νοτιοανατολικό Τέξας
|REUTERS/Adrees Latif

Τους έπνιξε ο Χάρβεϊ, θα τους αποτελειώσει η Ιρμα;

Protagon Team Protagon Team 1 Σεπτεμβρίου 2017, 08:07

Ακόμα και ο μεγιστάνας πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να βάλει το χέρι στην τσέπη και να δωρίσει από την προσωπική του περιουσία ένα εκατ. δολάρια (περίπου 840.000 ευρώ) για την ανακούφιση των θυμάτων του Χάρβεϊ στο Τέξας και στη Λουιζιάνα. Είχε προηγηθεί το μισό Χόλιγουντ (Λεονάρντο ντι Κάπριο, Σάντρα Μπούλοκ, Μπιγιονσέ, Μάιλι Σάιρους κ.ά). Αλλά τα λεφτά δυστυχώς δεν είναι η λύση. Η καταστροφή στη δεύτερη πολυπληθέστερη πολιτεία των ΗΠΑ είναι βιβλικών διαστάσεων.

Μολονότι οι ουρανοί έχουν καθαρίσει και ο τυφώνας -που έπειτα υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα- έχει περάσει, οι ζημιές από τις πρωτοφανείς πλημμύρες είναι επικών διαστάσεων. Μόνο χθες, Πέμπτη, σχεδόν ένα εκατομμύριο Τεξανοί εγκατέλειψαν από μόνοι τους τα σπίτια τους από τον φόβο ότι οι υπερχειλισμένοι ταμιευτήρες και τα ποτάμια μπορεί να φέρουν νέες πλημμύρες. Αλλοι 779.000 πολίτες του Τέξας είχαν διαταχθεί από τις Αρχές να τα εγκαταλείψουν για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα.

Ο απολογισμός είναι μέχρι στιγμής είναι, σύμφωνα με το CNN, 47 νεκροί. Περισσότερα από 100.000 σπίτια έχουν καταστραφεί.

Το πρόβλημα πλέον έχει μετατεθεί από την πόλη του Χιούστον που επλήγη από μεγάλες πλημμύρες στις περιοχές της υπαίθρου στο νοτιοανατολικό Τέξας που είναι και πιο ευάλωτες σε υπερχειλίσεις ποταμών και ταμιευτήρων και οι Αρχές είναι πιο δύσκολο να έχουν πρόσβαση. Μια τουλάχιστον πόλη, το Μπόμοντ, ανατολικά του Χιούστον, παραμένει χωρίς νερό ενώ ήδη συμπληρώνεται μια εβδομάδα από το χτύπημα του τυφώνα. Οι λεηλασίες εγκαταλελειμμένων σπιτιών και καταστημάτων είναι στην ημερήσια διάταξη και συχνά τον νόμο τον παίρνουν οι ίδιοι οι πολίτες στα χέρια τους.

2017-09-01T005139Z_524560599_RC1AC0989B10_RTRMADP_3_STORM-HARVEY
«Αν κάνετε λεηλασίες, πυροβολούμε» το μήνυμα προς τους κλέφτες (Reuters)

Την Πέμπτη, πάντως, ο δήμαρχος του Χιούστον Σιλβέστερ Τέρνερ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «η πόλη λειτουργεί και πάλι», σημειώνοντας ότι έχει μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στα κέντρα διάσωσης και έχουν αυξηθεί τα λεωφορεία που κυκλοφορούν κανονικά. Μάλιστα σημείωσε ότι η τοπική ομάδα μπέιζμπολ των Χιούστον Αστρος θα δώσει κανονικά τον προγραμματισμένο αγώνα της το Σάββατο.

2017-09-01T032847Z_1957331913_RC18EB8B8B00_RTRMADP_3_STORM-HARVEY
Παρά τις ευχές του δημάρχου του Χιούστον τα κέντρα φιλοξενίας των πληγέντων έχουν ακόμα πολύ κόσμο. H φωτογραφία είναι από το βράδυ της Πέμπτης στο συνεδριακό Κέντρο Τζορτζ Ρ. Μπράουν στο κέντρο του Χιούστον (Reuters)

Σαν να μην έφταναν αυτά, οι Αρχές αρχίζουν να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα. Που έχει ένα νέο όνομα: Ιρμα. Ηδη στην Καραϊβική έχει αναπτυχθεί ένας ισχυρός τυφώνας που αναμένεται να απειλήσει τις ακτές των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικού (Λουιζιάνα, Φλόριντα και Τέξας). Η Ιρμα μπορεί να φτάσει την κατηγορία 4, μία κάτω από τον Κατρίνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...