426
Από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης | SOOC

Ο Τσίπρας που «για πρώτη φορά μιλούσε λογικά»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 26 Αυγούστου 2017, 16:04
Από τη σύσκεψη του Αλέξη Τσίπρα με τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης
|SOOC

Ο Τσίπρας που «για πρώτη φορά μιλούσε λογικά»

Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου 26 Αυγούστου 2017, 16:04

«Για πρώτη φορά ο Τσίπρας εμφανίστηκε να μιλάει λογικά», είπε στο protagon άνθρωπος ο οποίος παραβρέθηκε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη. Δηλαδή; «Ήταν πολύ πιο ήπιος και προσγειωμένος από τις άλλες φορές που έχουμε συναντηθεί, μίλησε λογικά», επέμεινε ο συνομιλητής. Γιατί, τις άλλες φορές τι έλεγε; «Έλεγε τρελά πράγματα, εξωπραγματικά. Για πρώτη φορά φάνηκε να καταλαβαίνει και μίλησε λογικά. Και δεν ήταν μόνο όσα έλεγε, ήταν και το ύφος. Πολύ πιο προσγειωμένο και συγκαταβατικό».

Τα ίδια πάνω κάτω μας είπαν κι άλλοι εκ των παραγόντων της σύσκεψης. Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υποκατάστημα του πρωθυπουργικού γραφείου της Θεσσαλονίκης, δεν συνοδευόταν από τις συνήθεις φανφάρες των προηγούμενων επισκέψεων. Ούτε μουσικές μπάντες, ούτε συναντήσεις με ευπαθείς ομάδες, ούτε «δωράκια» για την πόλη. Ο Πρωθυπουργός επέλεξε «να εργαστεί» Σάββατο στη Θεσσαλονίκη συναντώντας τους παραγωγικούς φορείς της και στη συνέχεια να αναχωρήσει για τον Άγιο Γερμανό Φλωρίνης, προκειμένου να παρακολουθήσει παράσταση στα «Πρέσπεια». Είναι πρακτική του παρελθόντος, εξ’ άλλου, να παρίστανται πρωθυπουργοί και πρόεδροι στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Γιώργος Λιάνης κάθε χρόνο στο τέλος Αυγούστου, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

Και στα αστεία του ήταν φειδωλός. Ούτε γελάκια με τα ποδοσφαιρικά, ούτε ανέκδοτα και σχόλια. Μίλησε με τους φορείς για την οικονομία κυρίως, ενώ εκ των υπουργών που τον συνόδευαν μίλησαν μόνον οι Αλέξης Χαρίτσης (αναπληρωτής Οικονομίας και Ανάπτυξης) και Δημήτρης Λιάκος (υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ). Ο πρώτος, για το ΕΣΠΑ και τους δείκτες της ΕΛΣΤΑΤ και ο δεύτερος για το νέο νόμο για τα εργασιακά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδειχνε να έχει επίγνωση των δυσκολιών ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την οικονομία, κυρίως χάρη στην αύξηση που παρατηρείται στο τουριστικό ρεύμα φέτος. Έκανε λόγο για ανάπτυξη που μπορεί να ξεπεράσει το 2% το 2017, ενώ αναμένει ότι από το 2018, μετά την τρίτη αξιολόγηση, οι οικονομικοί δείκτες θα σημειώσουν σημαντική άνοδο. Άκουσε προτάσεις φορέων και έδειξε πρόθυμος για ρυθμίσεις χρεών, μείωση αφορολογήτου, ενώ για πρώτη φορά δεν αντέδρασε αρνητικά σε συζητήσεις όπως εκείνη για τα επαγγελματικά ταμεία και τη σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα. «Σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, θα απαντούσε λέγοντας ότι πιστεύει σε ένα κρατικό σύστημα και όχι σε εμπλοκή ιδιωτών», μας είπε συνομιλητής του.

Αν και, όπως είπε ο Πρωθυπουργός προσερχόμενος «για πρώτη φορά εγκαταστάθηκε η Αθήνα στη Θεσσαλονίκη», δεν συζήτησε για τα ζητήματα της πόλης. Οι αναφορές σε θέματα όπως το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και το μετρό ήταν ελάχιστες. Η σύσκεψη ήταν μια προσπάθεια τόνωσης του ηθικού των εκπροσώπων των φορέων και η καλλιέργεια της εικόνας ότι «αρχίζουμε και πατάμε στα πόδια μας, η ανεργία μειώνεται, η ανάπτυξη έρχεται».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...