475
Η πινακίδα Plimpton 332 σύμφωνα με την νέα μελέτη αποτελεί τον αρχαιότερο πίνακα τριγωνομετρίας και… κλέβει την δόξα από τους αρχαίους Ελληνες |

Οι Βαβυλώνιοι είναι τελικά «εφευρέτες» της τριγωνομετρίας;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2017, 11:51
Η πινακίδα Plimpton 332 σύμφωνα με την νέα μελέτη αποτελεί τον αρχαιότερο πίνακα τριγωνομετρίας και… κλέβει την δόξα από τους αρχαίους Ελληνες
|

Οι Βαβυλώνιοι είναι τελικά «εφευρέτες» της τριγωνομετρίας;

Protagon Team Protagon Team 26 Αυγούστου 2017, 11:51

Η κρατούσα θεωρία ανέφερε ότι εκτός όλων των άλλων ανακαλύψεων τους οι αρχαίοι Ελληνες ανέπτυξαν και την τριγωνομετρία. Κάποια αρχαιολογικά ευρήματα κατά καιρούς υποδείκνυαν ότι τόσο στην Αίγυπτο, στην Βαβυλώνα αλλά και την Ινδία πολλούς αιώνες πριν τον Πυθαγόρα, τον Ευκλείδη και τον Ιππαρχο οι σοφοί εκείνων των πολιτισμών είχαν γνώσεις τριγωνομετρίας. Η επιστημονική κοινότητα όμως είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν υπήρχαν κάποιες γνώσεις τριγωνομετρίας σε άλλους πολιτισμούς οι αρχαίοι Ελληνες ήταν εκείνοι που μετέτρεψαν αυτές τις γνώσεις σε ένα νέο μαθηματικό κλάδο.

Ομως όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Telegraph ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν μια μυστηριώδη πανάρχαια πινακίδα των Βαβυλωνίων η οποία όπως αναφέρουν αποδεικνύει ότι οι Βαβυλώνιοι είναι οι πραγματικοί… γονείς της τριγωνομετρίας.

Η πινακίδα Plimpton 332

Η πήλινη πινακίδα είναι γνωστή ως Plimpton 332 και ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στο Νότιο Ιράκ από τον αμερικανό αρχαιολόγο και διπλωμάτη Εντγκαρ Μπανκς που ήταν και ο άνθρωπος που ενέπνευσε τους δημιουργούς του Ιντιάνα Τζόουνς για να δημιουργήσουν τον διάσημο κινηματογραφικό ήρωα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η πινακίδα αυτή δημιουργήθηκε κάπου μεταξύ του 1822 και του 1762 π.Χ.

Δείτε το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές για την ανακάλυψη τους:

Η πινακίδα που φυλάσσεται σήμερα στην Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Χειρογράφων του Πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ αποτελείται από 15 σειρές με σχήματα και σύμβολα τα οποία μέχρι σήμερα δεν είχε καταφέρει κανείς να αποκρυπτογραφήσει. Σύμφωνα με τους Αυστραλούς ερευνητές η πινακίδα αποτελεί τον αρχαιότερο τριγωνομετρικό πίνακα.  Ένα πίνακα που χρησιμοποιούσαν οι μηχανικοί και αρχιτέκτονες εκείνης της Βαβυλώνας για να κατασκευάζουν παλάτια, ναούς και κανάλια. Μάλιστα οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι οι Βαβυλώνιοι όχι μόνο ανακάλυψαν την τριγωνομετρία περίπου χίλια έτη πριν από τους αρχαίους Ελληνες αλλά ότι πιθανώς έκαναν πιο ακριβείς μετρήσεις από ότι εμείς σήμερα!

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Historia Mathematica» οι Βαβυλώνιοι μαθηματικοί χρησιμοποιούσαν ένα εξηνταδικό σύστημα αντί του δεκαδικού που χρησιμοποιούμε σήμερα. Επειδή το 60 διαιρείται με το τρία πολύ ευκολότερα από το δέκα οι ειδικοί που μελέτησαν την πινακίδα αποφάνθηκαν ότι οι υπολογισμοί των Βαβυλώνιων έχουν μεγαλύτερη ακρίβεια από τους δικούς μας.

«Η μελέτη που κάναμε αποκαλύπτει ότι η πινακίδα δείχνει σχήματα ορθογώνιων τριγώνων χρησιμοποιώντας ένα διαφορετικό τύπο τριγωνομετρίας που βασίζεται στις αναλογίες και όχι σε γωνίες και κύκλους. Πρόκειται για μια γοητευτική και μαθηματική εργασία που δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι είναι έργο κάποιας ιδιοφυΐας. Η πινακίδα αυτή δεν αποτελεί απλώς τον αρχαιότερο τριγωνομετρικό πίνακα αλλά είναι και ο μόνος τέτοιας ακρίβειας τριγωνομετρικός πίνακας αφού οι Βαβυλώνιοι χρησιμοποιούσαν πολύ διαφορετική προσέγγιση στην αριθμητική και την γεωμετρία. Αυτό σημαίνει ότι στον πίνακα αυτό υπάρχουν πιθανές πρακτικές εφαρμογές για τον σημερινό κόσμο και μάλιστα σε διάφορους τομείς από την τοπογραφία μέχρι τα γραφικά υπολογιστών. Είναι ένα σπάνιο παράδειγμα του αρχαίου κόσμου που μας μαθαίνει κάτι καινούργιο» αναφέρει ο Ντάνιελ Μάνσφιλντ, καθηγητής της Σχολής Μαθηματικών και Στατιστικής του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...