575
|

Πέθανε ο Μίνωας Κυριακού

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2017, 21:20

Πέθανε ο Μίνωας Κυριακού

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουλίου 2017, 21:20

Σε ηλικία 75 ετών απεβίωσε από ανακοπή καρδιάς ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του Ομίλου Antenna,  Μίνωας Κυριακού. Εσχάτως αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Αυτό ωστόσο δεν τον εμπόδισε να παραστεί μόλις χθες, Σάββατο, στον γάμο του γιου του και διευθύνοντος συμβούλου του Antenna Θόδωρου Κυριακού και στην ταυτόχρονη βάπτιση της εγγονής του, θυγατέρας  του Θόδωρου, στο εξοχικό της οικογένειας, στον Αγιο Αιμιλιανό της Ερμιονίδας.  Αποχώρησε από τη δεξίωση λίγο μετά τα μεσάνυχτα, νιώθοντας ελαφρά αδιαθεσία. Μεταφέρθηκε αργότερα με ελικόπτερο σε ιδιωτικό θεραπευτήριο της Αθήνας χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να τον κρατήσουν στη ζωή

Ο Μίνωας Κυριακού γεννήθηκε το 1942 και δραστηριοποιήθηκε στη ναυτιλία  και στα μέσα ενημέρωσης. Στα τέλη της δεκαετίας του ’80  ίδρυσε τον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ1 FM 97.2. Το 1989 εγκαινίασε τη λειτουργία της και η τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Η κύρια δραστηριότητα ήταν του ήταν η ναυτιλία, δημιούργησε δεκάδες επιχειρήσεις και ασχολήθηκε ενεργά με τη διοίκηση του Αθλητισμού, έχοντας διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής από το 2004 έως το 2009 και Πρόεδρος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

Ο εκλιπών σπούδασε στη Γαλλία και στην Ελβετία. Ένας από τους προπάππους του ήταν ο Υδραίος αγωνιστής του ’21 και πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει οκτώ φορές πρωθυπουργός της χώρας. Πρόγονος του ήταν και ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο πρωθυπουργός του δεύτερου “Όχι” κατά την περίοδο 1940-1941, ο οποίος αυτοκτόνησε λίγες ημέρες πριν από την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.

Ήταν γόνος οικογένειας εφοπλιστών, της οποίας η οικογενειακή ναυτιλιακή επιχείρηση ιδρύθηκε το 1852.

Σε ηλικία 23 ετών, το 1965, ίδρυσε την Athenian Tankers και το 1976 ίδρυσε δύο μεγάλες εταιρείες εμπορίου πετρελαιοειδών.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο Μίνωας Κυριακού μπήκε δυναμικά στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, με την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού ANT1 FM 97,1 (που έχει μετονομασθεί σε Easy 97,2). Το 1989, ένα έτος μετά από την ίδρυση του ραδιοφωνικού σταθμού, έγινε ένας από τους θεμελιωτές της ιδιωτικής τηλεόρασης στην Ελλάδα εγκαινιάζοντας την τηλεόραση του ΑΝΤ1.

Το 1997 ο Μίνωας Κυριακού ανέλαβε την Διοίκηση του Πανελληνίου Γ.Σ. και συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβίωση του διεθνούς αθλητικού μίτινγκ «Τσικλητήρια», το οποίο το 2002 εντάχθηκε στην κατηγορία Super Grand Prix της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κλασικού Αθλητισμού. Παλιός αθλητής του Πανελληνίου ο ίδιος, υπήρξε εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF).

Παράλληλα, ασχολήθηκε με τον πολιτισμό και η καθοριστική του πρωτοβουλία για την έλευση στην Ελλάδα της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Επίσης διακρίθηκε και ως φιλάνθρωπος.

Έχει δύο γιους και μία κόρη από τον πρώτο γάμο του. Τον Δεκέμβριο του 2004 παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, με την ηθοποιό Μαρί Κωνσταντάτου. Το Μάρτιο του 2017 το ζευγάρι ανακοίνωσε το διαζύγιό του.

Μεγάλη λύπη εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης για τον θάνατο του Μίνωα Κυριακού.

Όπως ανέφερε, υπήρξε ένας άνθρωπος με όραμα, αρχές και ιδανικά, σημάδεψε με την πορεία του την επιχειρηματική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες.

«Μετά από μια επιτυχημένη διαδρομή στο χώρο της ναυτιλίας, προχώρησε στην ίδρυση του τηλεοπτικού σταθμού “ANT1”, συνεισφέροντας σημαντικά στην αντικειμενική ενημέρωση, τον πλουραλισμό και την πολυφωνία» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας στους οικείους του τα συλλυπητήριά του.

Συλλυπητήρια για τον θάνατο του Μίνωα Κυριακού εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

«Δημιουργικός, δυναμικός, εξαιρετικός επιχειρηματίας και οικογενειάρχης, ο Μίνως Κυριακού έφυγε ξαφνικά από κοντά μας», δήλωσε. «Υπήρξε πρωτοπόρος με ό,τι ασχολήθηκε, από τη ναυτιλία έως και τα ΜΜΕ, αφήνοντας σε όλα την προσωπική του σφραγίδα. Η ίδρυση, δημιουργία και λειτουργία του ΑΝΤ1 από τον Μίνωα Κυριακού υπήρξε σταθμός για την ενημέρωση και ψυχαγωγία στη χώρα μας. Με ιδιαίτερη συγκίνηση λόγω της ειλικρινούς και πολυετούς φιλίας μας εκφράζω στην οικογένειά του τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...