356
Ο Τζορτζ Πελ σε φωτογραφία αρχείου. Οταν ως εκπρόσωπος του Βατικανού συναντούσε οικογένειες θυμάτων παιδεραστίας. Τώρα όμως αντιμετωπίζει ο ίδιος κατηγορίες | REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα στον Νο3 του Βατικανού

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 08:54
Ο Τζορτζ Πελ σε φωτογραφία αρχείου. Οταν ως εκπρόσωπος του Βατικανού συναντούσε οικογένειες θυμάτων παιδεραστίας. Τώρα όμως αντιμετωπίζει ο ίδιος κατηγορίες
|REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Κατηγορίες για σεξουαλικά αδικήματα στον Νο3 του Βατικανού

Protagon Team Protagon Team 29 Ιουνίου 2017, 08:54

Μια δύσκολη στιγμή για το Βατικανό και τον ίδιο τον Πάπα Φραγκίσκο. Οι αστυνομικές Αρχές στην Αυστραλία άσκησαν επισήμως δίωξη για σεξουαλική βία κατά συρροή σε έναν κορυφαίο σύμβουλο του ποντίφικα, τον επικεφαλής των οικονομικών της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αυστραλό καρδινάλιο Τζορτζ Πελ.

«Ο καρδινάλιος Πελ αντιμετωπίζει πολλαπλές κατηγορίες σε σχέση με ένα ιστορικό σεξουαλικών αδικημάτων» ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της πολιτείας Βικτόρια, Σέιν Πάτον, σε συνέντευξη Τύπου στη Μελβούρνη. Διευκρίνισε παράλληλα ότι «υπάρχουν πολλοί ενάγοντες σε σχέση με αυτές τις κατηγορίες».

Οπως υπενθυμίζει το BBC, για δύο δεκαετίες ο Τζορτζ Πελ υπήρξε στην «πρώτη γραμμή» εκπροσωπώντας την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στη διαμάχη γύρω από θέματα όπως η ομοφυλοφιλία, το Aids και η έρευνα για τα βλαστοκύτταρα. Εχει κληθεί επίσης να διαχειριστεί την επίσημη απάντηση του Βατικανού στις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Αυστραλία.

Η Αυστραλία έχει και αυτή μια πικρή εμπειρία από τη δράση παιδεραστών ιερέων και την επιχείρηση συγκάλυψης των υποθέσεων από την Εκκλησία -η αποκάλυψη δε τέτοιων περιστατικών έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση του πληθυσμού των ρωμαιοκαθολικών στη χώρα.

Πρόσφατα είχαν καταμετρηθεί περισσότερες από 4.400 υποθέσεις σεξουαλικής βίας κατά παιδιών με θύτες ιερείς στην Αυστραλία. Ο ίδιος ο Πελ είχε βρεθεί στη θέση να διαψεύδει ότι είχε συγκαλύψει τέτοιες υποθέσεις όσο ήταν Αρχιεπίσκοπος Μελβούρνης από το 1996 ως το 2001. Ωστόσο είχε παραδεχτεί ότι ο προκάτοχός του, Αρχιεπίσκοπς Φρανκ Λιτλ, ο οποίος τώρα έχει πεθάνει, είχε καταστρέψει έγγραφα προκειμένου να προστατέψει ιερείς από τις κατηγορίες.

Ο Πελ διατάχθηκε να παρουσιαστεί σε δικαστήριο της Μελβούρνης στις 18 Ιουλίου.

Στην πρώτη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας αρνήθηκε τις κατηγορίες και δεσμεύθηκε ότι θα επιστρέψει στην Αυστραλία «το συντομότερο δυνατόν για να “καθαρίσει” το όνομά του».

Οπως σημειώνει το CNN, η υπόθεση του Πελ αποτελεί ένα πλήγμα για τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος έχει αναδείξει τον αυστραλό καρδινάλιο ως τον τρίτο τη τάξει στην ιεραρχία και κορυφαίο σύμβουλό του. «Δεν συμβαίνει κάθε μέρα να κατηγορείται ένας τόσο κορυφαίος σύμβουλος του Πάπα» σχολίασε ο αναλυτής Τζον Αλεν, προβλέποντας ότι η υπόθεση αμφισβητεί ευθέως την επιθυμία του ίδιου του Φραγκίσκου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το σκοτεινό παρελθόν -αλλά και παρόν- της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας όσον αφορά το φαινόμενο της παιδεραστίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...