415
O Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό. Υπερασπίστηκε τα αντίμετρα και είπε ότι η συμφωνία συνιστά το τέλος της εποχής των μνημονίων... | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Τσίπρας άρχισε το «μασάζ» από τους υπουργούς

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 12:47
O Αλέξης Τσίπρας στο Υπουργικό. Υπερασπίστηκε τα αντίμετρα και είπε ότι η συμφωνία συνιστά το τέλος της εποχής των μνημονίων...
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΚΩΤΣΙΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Τσίπρας άρχισε το «μασάζ» από τους υπουργούς

Protagon Team Protagon Team 4 Μαΐου 2017, 12:47

To λεγόμενο «μασάζ» ξεκίνησε από τους υπουργούς, αύριο θα είναι η σειρά των βουλευτών. Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τη συμφωνία με τους Θεσμούς (η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει νέες μειώσεις σε συντάξεις και εισοδήματα), ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «ισορροπημένη και βιώσιμη τεχνική συμφωνία» κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Πέμπτης. Αύριο, Παρασκευή, λογικά θα επαναλάβει τα ίδια μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία (ας μην ξεχνάμε) θα κληθεί να ψηφίσει τα μέτρα στις 17 Μαΐου.

Κατά την ομιλία του στο Υπουργικό, ο Πρωθυπουργός παραδέχτηκε βέβαια ότι σε κάποια σημεία η κυβέρνηση υποχώρησε. Αλλά, έσπευσε να προσθέσει ότι «καταφέραμε να κερδίσουμε πράγματα που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια συμπολίτες μας». Το γνωστό δηλαδή αφήγημα των αντιμέτρων, που κατά την κυβερνητική γραμμή θα ωφελήσουν σχεδόν τους μισούς Ελληνες.

Για αυτά τα περίφημα αντίμετρα ο κ. Τσίπρας κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τα ψηφίσουν στο ξεχωριστό άρθρο που θα κατατεθεί και αυξάνοντας την πίεση προς τη ΝΔ τόνισε χαρακτηριστικά: «περιμένουμε να δούμε την τελική στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Εκανε λόγο για «μια δύσκολη πολιτική επιλογή» αλλά προσέθεσε ότι αυτή ισοδυναμεί με «το εξιτήριο από την επιτροπεία και το τέλος της εποχής των μνημονίων». Στο ίδιο πλαίσιο εμψύχωσης των υπουργών είπε ότι «τα καλύτερα έρχονται» και έκανε λόγο για σχεδιασμό της κυβέρνησης που ξεδιπλώνεται σε ορίζοντα εξαετίας: Τα δυο επόμενα χρόνια μέχρι τις εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2019 αλλά και την τετραετία που θα ακολουθήσει που θα είναι η πρώτη περίοδος όπως σημείωσε μετά από μια δεκαετία που μια ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί να υλοποιήσει έργο εκτός της μέγγενης της επιτροπείας.

Σε μια διαφορετική ανάγνωση ο Πρωθυπουργούς υποσχέθηκε στους υφισταμένους του νίκη στις επόμενες εκλογές, άρα και υπουργικά οφίτσια για τα επόμενα έξι χρόνια. Το ίδιο θα «διαβάσουν» και οι βουλευτές που θα θέλουν να κρατήσουν την έδρα τους (και θα πρέπει να το σκεφτούν διπλά σε περίπτωση που προβληματίζονται για το αν θα ψηφίσουν τα μέτρα).

Ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι την επομένη εβδομάδα θα επισκεφτεί κάθε υπουργείο ξεχωριστά, δείχνοντας πλέον όρεξη για να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο.

Νωρίτερα, σε συνέντευξή του στον Flash 96, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε πει ότι «τα πολύ δύσκολα είναι πίσω μας». Xαρακτήρισε την τεχνική συμφωνία «ισορροπημένη» μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο, με αντισταθμιστικά μέτρα, από τα οποία, όπως είπε, θα ωφεληθούν 3 με 4 εκατομμύρια άνθρωποι.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι η συμφωνία με τα μέτρα και τα αντίμετρα θα ψηφιστεί στη Βουλή μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από την Κίνα, δηλαδή μετά τις 15 Μαΐου. Σημειωτέον ότι τo καθοριστικό Eurogroup είναι στις 22 Μαΐου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...