494
Η Τερέζα Μέι μιλάει σε συγκέντρωση των Τόρις στο Κάρντιφ. Υπόσχεται «ένα σχέδιο για τη Βρετανία». Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα... | REUTERS/Rebecca Naden

Στις 29 Μαρτίου το αίτημα της Βρετανίας για το Brexit – ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 14:34
Η Τερέζα Μέι μιλάει σε συγκέντρωση των Τόρις στο Κάρντιφ. Υπόσχεται «ένα σχέδιο για τη Βρετανία». Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...
|REUTERS/Rebecca Naden

Στις 29 Μαρτίου το αίτημα της Βρετανίας για το Brexit – ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα

Protagon Team Protagon Team 20 Μαρτίου 2017, 14:34

Η ώρα έφτασε ύστερα από εννέα μήνες «κυοφορίας», σκέψεων και σχεδίων. Η Βρετανία θα καταθέσει και επίσημα στις 29 Μαρτίου το αίτημα για να αρχίσει και επίσημα η διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ.

Είναι η ημέρα κατά την οποία η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα ενημερώσει την ΕΕ για την πρόθεση της χώρας της, όπως είχε εκφραστεί πέρυσι το καλοκαίρι με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα εκπρόσωπος της κυβέρνησης

Η ανακοίνωση έβαλε τέλος σε εικασίες που κράτησαν αρκετούς μήνες ως προς την ημερομηνία έναρξης της μακράς και δύσκολης πορείας προς την έξοδο. Η Μέι είχε πάντως δηλώσει ότι η Βρετανία θα ήταν έτοιμη  να καταθέσει το αίτημα στα τέλη Μαρτίου. Επιλέγει δε να το κάνει μερικές ημέρες μετά τα 60α γενέθλια της ΕΕ που την βρίσκουν σε σταυροδρόμι – χωρίς να είναι μόνο το Brexit που βαραίνει στους ώμους της Ενωσης.

Αν και το πλαίσιο των γεγονότων είναι σε γενικές γραμμές γνωστό και προκαθορισμένο, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα τηρηθεί κατά γράμμα. Η φύση και η περιπλοκότητα της διαδικασίας έκανε πολλούς να υποθέσουν ότι είτε δεν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, είτε θα καταλήξει -παρά τις διαβεβαιώσεις της βρετανικής κυβέρνησης- σε κάτι λιγότερο από ένα «σκληρό Brexit», το οποίο θα απέκοπτε τη Βρετανία πλήρως από την Ενωση.

FILE PHOTO - Article 50 of the EU's Lisbon Treaty that deals with the mechanism for departure is pictured near an EU flag following Britain's referendum results to leave the European Union, in this photo illustration taken in Brussels, Belgium, June 24, 2016. REUTERS/Francois Lenoir/Illustration/File Photo
Το Αρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβώνας που προβλέπει τις διαδικασίες εξόδου μιας χώρας από  την ΕΕ (REUTERS/Francois Lenoir/Illustration/File Photo)

Σε κάθε περίπτωση, το χρονοδιάγραμμα, όπως το παραθέτει το BBC, έχει περίπου ως εξής:

Αμεσα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ θα καλέσει τους «27» (πλην της Βρετανίας πια) να συμφωνήσουν να δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εντολή να διαπραγματευτεί με τη Βρετανία. Μάλιστα ο Τουσκ έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι θα παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη το προσχέδιο οδηγιών σχετικά με το Brexit εντός 48 ωρών από τη στιγμή που το Λονδίνο ενεργοποιήσει το Αρθρο 50.

Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορίσει το πλαίσιο, οι συνομιλίες θα αρχίσουν το ταχύτερο δυνατόν, δηλαδή τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Το προσεχές  φθινόπωρο η Βρετανία αναμένεται να φέρει προς ψήφιση στο Κοινοβούλιό της νομοθεσία που πρακτικά θα «καθαρίζει» το βρετανικό δίκαιο από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τον Οκτώβριο του 2018, αν όλα πάνε καλά (εδώ το «αν» είναι πολύ μεγάλο) οι διαπραγματεύσεις θα ολοκληρωθούν. Αν χρειαστεί παράταση θα πρέπει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

Στο διάστημα που απομένει, δηλαδή μεταξύ Οκτωβρίου 2018 και Μαρτίου του 2019, τα κράτη-μέλη, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2019, δύο χρόνια μετά την έναρξη των συνομιλιών, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα έχει και επίσημα απολέσει ένα μέλος της, μένοντας με 27 μέλη, αν βέβαια (άλλο ένα μεγάλο «αν» εδώ) δεν υπάρξουν άλλα δραματικά απρόοπτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...