470
Ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει τα σκαλιά του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Θα κατέβει και τα σκαλιά της εξουσίας; | SOOC

Και οι Γερμανοί μιλούν για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 12:30
Ο Αλέξης Τσίπρας κατεβαίνει τα σκαλιά του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης. Θα κατέβει και τα σκαλιά της εξουσίας;
|SOOC

Και οι Γερμανοί μιλούν για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 30 Νοεμβρίου 2016, 12:30

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το είπε στο briefing της Τρίτης ότι οι εκλογές «αποτελούν σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας» και τις απέκλεισε. Οπως απέκλεισε βέβαια νέα μέτρα και τέταρτο μνημόνιο. Μια μέρα μετά, σήμερα, Τετάρτη, το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης έκανε μια αντίστροφη σκέψη: αν αποτύχει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, αν δηλαδή οι δανειστές απαιτήσουν νέα μέτρα ή/και τέταρτο μνημόνιο τα οποία έχει αποκλείσει ο κ. Τζανακόπουλος, τι θα συμβεί; «Αν δεν τα βρούμε στη διαπραγμάτευση, ο κ. Τσίπρας θα βάλει τη φουστανέλα και θα πάμε σε εκλογές», σχολίασε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

Αυτήν την ακροβασία της κυβέρνησης ανάμεσα σε εκλογές και πιέσεις των δανειστών, περιέγραψε και το Spiegel σε ένα ρεπορτάζ από την Αθήνα με τίτλο «Και άφες ημίν τα χρέη ημών». Το γερμανικό περιοδικό ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με κίνδυνο «πολιτικής κατάρρευσης», σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι εταίροι αναβάλουν εκ νέου τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ή ακόμα χειρότερα εάν ζητήσουν επιπλέον μέτρα λιτότητας.

Υπογραμμίζεται δε στο ρεπορτάζ που υπογράφει ο Γιώργος Χρηστίδης, ανταποκριτής του περιοδικού στην Αθήνα, ότι τυχόν «κακό αποτέλεσμα» στο κρίσιμο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα «αναζωπύρωνε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές που πιέζουν ήδη τον Τσίπρα».

Στο δημοσίευμά του το Spiegel ανέφερε ότι και άλλοι στην Ευρώπη «θα προτιμούσαν μια ικανοποίηση των ελληνικών προσδοκιών», όμως τον λόγο στο Eurogroup έχει πρωτίστως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος «δεν βλέπει γιατί είναι επείγοντα τα ζητήματα που επισημαίνει η Αθήνα» και «δεν πρόκειται να γίνει πιο γενναιόδωρος» ενόψει των γερμανικών εκλογών το επόμενο φθινόπωρο.

Η πρόκληση στο Eurogroup έρχεται ενώ «η οργή των ψηφοφόρων για την κυβέρνηση θεριεύει όλο και περισσότερο μπροστά σε μια κρίση που έχει γίνει από καιρό μόνιμη κατάσταση» ανέφερε το Spiegel επικαλούμενο και τις δημοσκοπήσεις.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, τυχόν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα θα ήταν ό,τι χειρότερο ενόψει άλλων αναμετρήσεων σε μεγάλες χώρες. Χαρακτηριστικά, την παραμονή του Eurogroup τα βλέμματα της Ευρώπης θα είναι στραμμένα στην Ιταλία και το δημοψήφισμα που μπορεί να κρίνει το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.

Νέες κάλπες στην Ελλάδα θα γίνουν σε ένα περιβάλλον λαϊκισμού που ακμάζει στην Ευρώπη, υπό τη σκιά της επίφοβης συμφωνίας με την Τουρκία που μπορεί να οδηγήσει σε νέα έξαρση του Προσφυγικού, αλλά και ενόψει της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημείωσε στην ανάλυσή του το Spiegel.

Τέλος, υπάρχει και ο παράγοντας Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο ζητά επίσης την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους για να γίνει διαχειρίσιμο.

«Υπάρχει όμως και ένας ακόμα δρόμος για το ΔΝΤ», σημείωσε στην ανταπόκρισή του Spiegel, «που θα έκανε ευτυχισμένο και το Βερολίνο, αλλά θα προκαλούσε στην Ελλάδα πολιτική καταστροφή. Εάν ελαφρύνσεις του χρέους δεν τίθενται πλέον επί τάπητος, τότε περισσότερη λιτότητα και υψηλότεροι φόροι θα διασφάλιζαν τα αναγκαία πλεονάσματα στην Ελλάδα, διαμηνύεται από την Ουάσιγκτον. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία για την ελληνική κυβέρνηση».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...