618
Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Φλωρίδης σε πρώτο πλάνο ηγούνται μιας νέας προσπάθειας. Σε δεύτερο πλάνο και με άλλον ρόλο στην ιστορία οι Βενιζέλος, Θεοδωράκης και Σημίτης | CreativeProtagon

Από την Κεντροαριστερά στο Μεταρρυθμιστικό Κέντρο

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 30 Νοεμβρίου 2016, 10:26
Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Φλωρίδης σε πρώτο πλάνο ηγούνται μιας νέας προσπάθειας. Σε δεύτερο πλάνο και με άλλον ρόλο στην ιστορία οι Βενιζέλος, Θεοδωράκης και Σημίτης
|CreativeProtagon

Από την Κεντροαριστερά στο Μεταρρυθμιστικό Κέντρο

Αγγελος Κωβαίος Αγγελος Κωβαίος 30 Νοεμβρίου 2016, 10:26

Καμιά φορά οι λέξεις, ή η αποφυγή τους, μπορεί να ξεκλειδώσουν διαδικασίες. Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με την πολύπαθη και βαρετή πλέον ιστορία της ενοποίησης της Κεντροαριστεράς.

Μία διαδικασία που κούρασε, απασχόλησε πολλές και διάφορες συζητήσεις και κατέληξε να είναι ένα ναυάγιο. Της πολιτικής και της πολιτικής αρθρογραφίας.

Επειτα από όλα όσα έχουν γίνει και αφότου ο διάλογος του ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι δεν οδήγησε πουθενά, παρά μόνο στην περιχαράκωση της Φώφης Γεννηματά στο γραφείο της στην Χαριλάου Τρικούπη, μία νέα κινητικότητα που σύντομα αναμένεται να εκδηλωθεί και δημοσίως είναι σε εξέλιξη.

Αννα Διαμαντοπούλου, Γιάννης Ραγκούσης και Γιώργος Φλωρίδης τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ με μεταρρυθμιστικό προφίλ, οι οποίοι όμως για πολλούς και διάφορους λόγους έχουν μείνει εκτός πολιτικού σκηνικού τα τελευταία χρόνια έχουν μιλήσει, φαίνεται πως έχουν συνεννοηθεί και είναι έτοιμοι να ανακοινώσουν μία νέα πολιτική πρωτοβουλία, με στόχο την δημιουργία ενός νέου κόμματος.

Εχουν μέχρι στιγμής αποφύγει να χρησιμοποιήσουν την λέξη: «Κεντροαριστερά». Τον προσδιορισμό τον αφήνουν σε όσους θεωρούν ότι έχουν την ανάγκη πολιτικής έκφρασης. Και μάλλον είναι πολλοί.

Αντί για αυτήν την κουρασμένη και ταλαιπωρημένη Κεντροαριστερά, η νέα αυτή κίνηση δείχνει πως θα προσδιορίζεται πολιτικά ως έκφραση του «προοδευτικού και μεταρρυθμιστικού κέντρου».

Ενός χώρου, που όπως λένε κάποιοι από τους πρωταγωνιστές της κίνησης, υπάρχει και αναζητεί πολιτική έκφραση στο κενό που υπάρχει μεταξύ του καταρρέοντος ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η βασική διεκδίκηση και φιλοδοξία είναι το νέο αυτό σχήμα να εκφράσει την μεγάλη μάζα των πολιτικά άστεγων. Κάποιους από αυτούς που μετά την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ με βαριά καρδιά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και βλαστημούν την ώρα και την στιγμή ή άλλους που με το ίδιο βαριά καρδιά σκέφτονται σήμερα να ψηφίσουν Μητσοτάκη.

Τα ερωτήματα εν αναμονή της επίσημης δημοσιοποίησης της πρωτοβουλίας είναι πολλά και αφορούν πρόσωπα και πολιτικούς οργανισμούς.

Ποιοι συνομιλούν με ποιους;

Πέραν των τριών πρώην υπουργών, συνομιλητής είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε τίποτε, αλλά παραμένει σε ανοιχτή γραμμή.

Συνομιλούν και κάποιοι από το ΠΑΣΟΚ. Οχι όμως η Φώφη Γεννηματά, η οποία έχει κατεβάσει ρολά επειδή δεν είναι διατεθειμένη να κατεβάσει την κομματική ταμπέλα και να ενταχθεί σε κάτι νέο – άλλωστε προϋπόθεση της κίνησης είναι η διάλυση των σημερινών σχημάτων της Κεντροαριστεράς και η δημιουργία από μηδενική βάση ενός νέου, ενιαίου σχήματος. Οχι ενός ΣΥΡΙΖΑ του μεσαίου χώρου. Υπό αυτήν την έννοια, η συζήτηση δεν περιλαμβάνει την Φώφη, εκτός αν η ίδια αποφασίσει αλλιώς και θελήσει να αποτρέψει το μοιραίο για το κόμμα της.

Και τι γίνεται με τον Βαγγέλη Βενιζέλο; Σύμφωνα με πληροφορίες έχει γνώση των όσων εξελίσσονται, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Ο Γιώργος Παπανδρέου; Προς το παρόν συνομιλεί για κάποιον λόγο με την Φώφη Γεννηματά…

Η ενδιαφέρουσα σύμπτωση είναι πως η κίνηση εκδηλώνεται σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσίευση του νέου βιβλίου του Κώστα Σημίτη, με το οποίο μεταξύ όλων των άλλων ο πρώην πρωθυπουργός οριοθετεί τον χώρο από την ΝΔ και επισημαίνει τις ευθύνες της διακυβέρνησης της ΝΔ του Κώστα Καραμανλή για τα όσα προηγήθηκαν των μνημονίων και οδήγησαν σε αυτά. Κάτι που, παρεμπιπτόντως, δεν έχει τολμήσει να εκστομίσει μέχρι στιγμής ο Αλέξης Τσίπρας. Υπό αυτήν την έννοια, μία πολιτική ατμόσφαιρα στην οποία εκφράζονται αυτά που έως τώρα ψιθυρίζονταν, τείνει να διαμορφωθεί.

Το προχωρημένο στάδιο των συζητήσεων είναι φανερό και από το γεγονός ότι σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν κάποιοι από τους εμπνευστές της κίνησης, οι προετοιμασίες γίνονται υπό το πρίσμα ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και του ενδεχομένου να προκηρυχθούν σύντομα εκλογές, στις οποίες το νέο σχήμα θα συμμετάσχει.

Και ποιος θα είναι ο επικεφαλής;

Κατά τις ίδιες πηγές πληροφόρησης, κάποια σενάρια έχουν ήδη μελετηθεί. Αν υπάρξει εκλογικός αιφνιδιασμός, θα επιλεγεί μία λύση (πιθανώς κάποιος/α εκ των τριών). Αν υπάρξει ο χρόνος έως τις αρχές της άνοιξης, θα ενεργοποιηθεί μία διαδικασία εκλογής από τους πολίτες, με δυνάμει και πιθανούς υποψηφίους τους τρεις ή κάποιους από αυτούς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...