631
Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε η εικόνα της καταστροφής: τα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες άνθρωποι | REUTERS/Fredy Builes

Αεροπορική (και ποδοσφαιρική) τραγωδία στην Κολομβία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 08:24
Με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκε η εικόνα της καταστροφής: τα συντρίμμια του μοιραίου αεροπλάνου όπου βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες άνθρωποι
|REUTERS/Fredy Builes

Αεροπορική (και ποδοσφαιρική) τραγωδία στην Κολομβία

Protagon Team Protagon Team 29 Νοεμβρίου 2016, 08:24

Οι αεροπορικές τραγωδίες στέκονται από μόνες τους στη συλλογική μνήμη. Οταν όμως συμβαίνει στο μοιραίο αεροσκάφος να επιβαίνει μια ολόκληρη ομάδα; Τότε γίνεται αμέσως μύθος. Θυμηθείτε την σπουδαία Τορίνο στον λόφο Σουπέργκα το 1949, τους Μπέμπηδες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο Μόναχο το 1958, ή την ουρουγουανή ομάδα ράγκμπι στις Ανδεις το 1972. Τώρα η Τσαπεκοένσε Ρεάλ…

Η νέα αεροπορική τραγωδία συνέβη τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ξημερώματα Τρίτης, ώρα Ελλάδος) στην Κολομβία: αεροσκάφος με 81 επιβαίνοντες συνετρίβη στο αεροδρόμιο Χοσέ Μαρία Κόρντοβα στην επαρχία Μεντεγίν, στην κεντρική Κολομβία. Η αστυνομία επιβεβαίωσε το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) πως οι επιζώντες είναι μόλις πέντε και ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 76. Οι έρευνες σταμάτησαν λίγες ώρες μετά τη συντριβή, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης και συνεχίστηκαν με το φως της ημέρας.

Αλλά αυτό που συνεπήρε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ήταν η ποδοσφαιρική τραγωδία μέσα στην αεροπορική τραγωδία: στο αεροπλάνο επέβαινε η αποστολή της βραζιλιάνικης ποδοσφαιρικής ομάδας Τσαπεκοένσε Ρεάλ, η οποία μετέβαινε στο Μεντεγίν για τον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Σουδαμερικάνα την Τετάρτη. Ηταν μια ιστορία ποδοσφαιρικού θριάμβου, που κατέληξε σε μια φρικτή τραγωδία.

Στην αποστολή της Τσαπεκοένσε βρίσκονταν 22 ποδοσφαιριστές, το τεχνικό επιτελείο, οκτώ μέλη της διοίκησης, τρεις καλεσμένοι του συλλόγου και 21 δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση των αρχών, ζωντανοί εντοπίστηκαν ο ποδοσφαιριστής Ελιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο, ο Αλαν Ράσελ, αναπληρωματικός μέσος της ομάδας, που μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης Λα Σέχα, ο τερματοφύλακας Μάρκος Ντανίλο, ο Τζάκσον Φόλμαν, ο δημοσιογράφος Ράφελ Χένσελ και η αεροσυνοδός Χιμένα Σουάρες. Λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, σύμφωνα με το ενημερωτικό δίκτυο Globo, ο Ντανίλο υπέκυψε στα τραύματά του.

2016-11-29T103622Z_34704617_RC1DCE5C8E90_RTRMADP_3_COLOMBIA-CRASH
Ο Αλαν Ράσελ κατά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο της πόλης Λα Σέχα (REUTERS/Guillermo Ossa)

Η κολομβιανή υπηρεσία διαχείρισης κινδύνων και καταστροφών (UNGRD), που νωρίτερα είχε κάνει λόγο για 75 νεκρούς και έξι επιζώντες, δήλωσε πως «η πιθανότητα να βρεθούν και άλλοι επιζώντες δεν έχει αποκλεισθεί».

Οι κακές καιρικές συνθήκες και το σκοτάδι δυσκόλευαν τις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων, οι οποίοι εντόπισαν τους ποδοσφαιριστές της Τσαπεκοένσε βαριά τραυματισμένους.

Στην επίσημη σελίδα της Τσαπεκοένσε στο Facebook, αναρτήθηκε βίντεο με την αποστολή του συλλόγου στο αεροδρόμιο του Σάο Πάολο, λίγο πριν την επιβίβαση.

Τη φωτογραφία του αεροσκάφους που συνετρίβη έφερε στη δημοσιότητα ο ανταποκριτής του βρετανικός Guardian Μάρτιν Μάζουρ. Oπως σημείωσε, πρόκειται για το αεροσκάφος που χρησιμοποίησε σε μετακινήσεις της νωρίτερα μέσα στον μήνα η Εθνική Ομάδα της Αργεντινής!

Ο δήμαρχος της πόλης του Μεντεγίν, Φεντερίκο Γκουτιέρεθ, έκανε λόγο για «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων», εκφράζοντας από νωρίς την ελπίδα ότι υπάρχουν επιζώντες.

Η τελευταία επαφή με το αεροσκάφος φέρεται να ήταν 30 χλμ μακριά από το αεροδρόμιο του Μεντεγίν, ενώ το αεροπλάνο είχε ήδη εκπέμψει σήμα για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα.«Φαίνεται πως το αεροσκάφος έμεινε από καύσιμα», δήλωσε νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δήμαρχος Οσπίνα, προσθέτοντας ότι σωστικά συνεργεία βρίσκονται επί τόπου και τα ιατρικά κέντρα της περιοχής ετοιμάζονται να δεχθούν τους τραυματίες.

Η Ταπεκοένσε είχε αποκλείσει στα ημιτελικά τη Σαν Λορέντσο από την Αργεντινή και ταξίδευε στην Κολομβία για να αντιμετωπίσει στον πρώτο τελικό την Ατλέτικο Νασιονάλ, την Τετάρτη. Ενας αγώνας που δεν θα γίνει ποτέ…

2016-11-03T012556Z_1770052794_S1BEUKPSGIAA_RTRMADP_3_SOCCER-SUDAMERICANA
Παίκτες της Τσαπεκοένσε Ρεάλ πανηγυρίζουν μετά τη νίκη-πρόκριση επί της αργεντίνικης Σαν Λορέντσο στα ημιτελικά (Reuters)

Η τραγωδία για το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο είναι μεγάλη. Η ομάδα ήταν από τις ανερχόμενες δυνάμεις σε μια χώρα που η ποδοσφαιρική μπάλα λατρεύεται σαν θεά. Το σοκ δεν έχει αφομοιωθεί ακόμα και από τους ίδιους τους ανθρώπους της ομάδας, όσους επέζησαν δηλαδή. Μια φωτογραφία έκανε γρήγορα τον γύρο του Διαδικτύου: τρεις ποδοσφαιριστές της Ταπεκοένσε που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην αποστολή της ομάδας για τον πρώτο τελικό με την Ατλέτικο Νασιονάλ και δεν ταξίδεψαν στην Κολομβία, κάθονται αμίλητοι στα αποδυτήρια…

CybY-BGW8AA1TMI

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...