547
Η νέα υπουργός Εργασίας | .

Η νέα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου και ο «κατεβασμένος» λογαριασμός στο Twitter

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2016, 12:32
Η νέα υπουργός Εργασίας
|.

Η νέα υπουργός Εφη Αχτσιόγλου και ο «κατεβασμένος» λογαριασμός στο Twitter

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2016, 12:32

Είναι μια από τις νεότερες υπουργούς που έχουν περάσει από κυβερνητικό σχήμα τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα στην οποία αναφέρθηκαν και ξένα μέσα.

Η επιλογή από τον Αλέξη Τσίπρα της Εφης Αχτσιόγλου για το δύσκολο χαρτοφυλάκιο της εργασίας, εν μέσω αξιολόγησης και (πιθανού) ανοίγματος του Ασφαλιστικού για την δεύτερη αξιολόγηση, ήταν μία από τις κινήσεις-έκπληξη του ανασχηματισμού.

Η 31χρονη δικηγόρος έχει ολοκληρώσει στο ΑΠΘ το 2014 το διδακτορικό της για «Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα απέναντι στις οικονομικές ελευθερίες της ενωσιακής έννομης τάξης» με αντικείμενο «τη σύγκρουση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων με τις οικονομικές ελευθερίες της ΕΕ». (Το κείμενο δεν διατίθεται ηλεκτρονικά πριν το 2018, κάτι που είναι συνήθης πρακτική σε διδακτορικά).

Την τελευταία διετία ήταν στενή συνεργάτρια του ως σήμερα υπουργού Γιώργου Κατρούγκαλου.

Πάντως ο διορισμός έφερε και τις πρώτες αντιδράσεις, με τις επικρίσεις να επικεντρώνονται και στην ψηφιακή συμπεριφορά της.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Ρωμανιάς, ο οποίος ήταν γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων πριν παραιτηθεί από τη θέση, είπε για τη νέα υπουργό ότι «δεν θα κάνει τίποτα χωρίς να ρωτήσει τον Κατρούγκαλο», του οποίου ήταν σκιά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ξέρει το εργατικό, αλλά δεν ξέρει καθόλου το Ασφαλιστικό».

Πέρα από αυτά, αρκετοί χρήστες του Twitter παρατήρησαν ότι λίγο μετά τις ανακοινώσεις για την υπουργοποίηση της κυρίας Αχτσιόγλου, ο λογαριασμός της στο Twiiter κατέβηκε από την ίδια. Από το Διαδίκτυο φαίνεται ακόμη ότι εξαφανίστηκε και η ιστοσελίδα της.

Ενώ πάντως για το Twitter δεν μπορεί κάποιος να ανακτήσει ό,τι διέγραψε ένας χρήστης, για την ιστοσελίδα υπάρχει λύση στο Internet Archive. Εδώ υπάρχει ένα ψηφιακό αντίγραφο από τον περασμένο Ιούλιο.

Ποια είναι η Εφη Αχτσιόγλου

Η ίδια έγραφε σε βιογραφικό της πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015:

«Γεννήθηκα το 1985 στα Γιαννιτσά του Νομού Πέλλας, όπου και μεγάλωσα. Το 2006 ολοκλήρωσα με άριστα τις προπτυχιακές μου σπουδές στη Νομική του Α.Π.Θ., ενώ το 2009 απέκτησα με άριστα το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στο Δημόσιο Δίκαιο και τις πολιτικές επιστήμες από την ίδια σχολή. Κατόπιν εργάστηκα με ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσα ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. τη συγγραφή της διδακτορικής μου διατριβής στο Εργατικό Δίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή κ. Άρι Καζάκου. Είμαι δικηγόρος Θεσσαλονίκης και από τον Ιούλιο του 2014 επιστημονική συνεργάτιδα της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες.

» Στην επιστημονική μου σταδιοδρομία, ο κύριος όγκος των παρεμβάσεων μου στην εγχώρια και διεθνή επιστημονική κοινότητα αφορά την υπεράσπιση της εργασίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Ιδίως τα τελευταία χρόνια επικεντρώνομαι στις ανατροπές που επιφέρουν τα μνημονιακά καθεστώτα στο πεδίο του εργατικού δικαίου και των θεμελιωδών εργατικών δικαιωμάτων, προτείνοντας λύσεις σε δικαιοπολιτικό επίπεδο.

» Η κοινωνική δράση και η πολιτική με απασχόλησαν από την εφηβεία μου, οπότε και συμμετείχα στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων. Ωστόσο η ενεργή εμπλοκή με τα κοινά ξεκινά στα φοιτητικά μου χρόνια με το Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων και τη μετέπειτα συμμετοχή μου στο Δ.Σ. των μεταπτυχιακών φοιτητών και υποψήφιων διδακτόρων της Νομικής του Α.Π.Θ. Ως μέλος της νεολαίας του Συνασπισμού συμμετείχα ενεργά στο κίνημα για το άρθρο 16 και στο Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ. Υπήρξα μέλος της Επιτροπής Πόλης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σήμερα είμαι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα συμμετέχω ενεργά στα κινήματα αλληλεγγύης και στους κινηματικούς αγώνες για τα κοινωνικά, πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...