515
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο βήμα του Levy Economics Institute | youtube

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Από το Ινστιτούτο Levy «τσάρος» της ανάπτυξης

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 23:24
Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στο βήμα του Levy Economics Institute
|youtube

Δημήτρης Παπαδημητρίου: Από το Ινστιτούτο Levy «τσάρος» της ανάπτυξης

Protagon Team Protagon Team 4 Νοεμβρίου 2016, 23:24

Τη θέση του υπουργού Οικονομίας -την οποία κατείχε ο Γιώργος Σταθάκης- καλείται να αναλάβει στο νέο κυβερνητικό σχήμα ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, με αναπληρωτή υπουργό τον Αλέξη Χαρίτση και υφυπουργό τον Στέργιο Πιτσιόρλα. Είναι μια επιλογή-έκπληξη που ωστόσο κολλάει σε αυτό που φαίνεται ότι ήθελε να δείξει προς τα έξω ο κ. Τσίπρας: άνοιγμα στους επενδυτές εξωτερικού (κυρίως).  Είτε προτιμούν να συναλλάσσονται μαζί μας σε ευρώ είτε σε… δραχμές. Διότι ο νέος υπουργός δεν έχει αποκλείσει στο παρελθόν ως λύση την επιστροφή στο παλιό εθνικό νόμισμα.

 

Ο κ.Παπαδημητρίου είναι οικονομολόγος, πρόεδρος του Levy Economics Institute και καθηγητής Οικονομικών στο Bard College στη Νέα Υόρκη. Αυτό το Ινστιτούτο, το οποίο αποτελεί ένα από τα think tank του ΣΥΡΙΖΑ, εστιάζει στην εκτεταμένη έρευνα πάνω στην οικονομολογία του Κέυνς, και στα μετακεϋνσιανά οικονομικά. Είναι σύντροφος της Ράνιας Αντωνοπούλου,  η οποία προέρχεται επίσης από το Ινστιτούτο Levy. Μάλιστα, τον Γενάρη του 2015, όταν ορκίστηκε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου, συνοδεύοντας διακριτικά την κυρία Αντωνοπούλου, η οποία είχε οριστεί  (και παραμένει) αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης έχει εργαστεί για το αμερικανικό Κογκρέσο και υπήρξε επισκέπτης καθηγητής της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών στη Σαγκάη της Κίνας. Είναι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος MA και PhD στις Οικονομικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο New School for Social Research, ΗΠΑ..

Η φράση που χρησιμοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ένα καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ» ανήκει στον κ. Παπαδημητρίου («You need something similar to the Marshall Plan» και την είχε πει τον Φεβρουάριο του 2102). Αλλωστε, τα τελευταία χρόνια, έχει παρακολουθήσει εκτενώς το ελληνικό οικονομικό ζήτημα και υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του τωρινού Πρωθυπουργού.

Βέβαια, ο ελληνοαμερικανός οικονομολόγος έχει ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ ή, εναλλακτικά, υπέρ της κυκλοφορίας παράλληλου νομίσματος σε Ελλάδα και Κύπρο. Είχε δηλώσει: «Οι επιλογές, τόσο για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, έχουν περιοριστεί τρομερά και οι μελλοντικές τους προοπτικές είναι φρικτές. Η επιλογή τής εξόδου από το Ευρώ δεν μπορεί πλέον να αγνοηθεί. Προσωπικά, βλέπω να έρχονται μεγάλες αναταραχές και ένα σχέδιο Β’ θα πρέπει να αναπτυχθεί εκτάκτως, το οποίο θα περιλαμβάνει την εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος ή μια δραματική επαναδιαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας. Είναι αμφίβολο ότι θα μπορέσουν οι κοινωνίες είτε στην Ελλάδα είτε στη Κύπρο να αντέξουν σκληρότερες συνθήκες από αυτές στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι τέτοιο θα ζητηθεί από την τρόικα. Θα πρέπει συνεπώς να ακολουθηθεί μια διαφορετική πορεία. Η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στο παρελθόν και θα πρέπει να είναι μέρος του σχεδίου Β’».

Σε συνέντευξή του στην «Αυγή» είχε, επίσης, δηλώσει: «Η δική μου άποψη είναι ότι η εναλλακτική ενός καλοσχεδιασμένου προγράμματος παράλληλου νομίσματος, αν υιοθετηθεί με ριζικές προδιαγραφές, π.χ. την αξία του έναντι του ευρώ και τη διευθέτηση πληρωμής φόρων με αυτό, μπορεί να γίνει η κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της χώρας».

Σύμφωνα με το βιογραφικό του, ο κ. Παπαδημητρίου είναι μέλος των συντακτικών επιτροπών περιοδικών, όπως το «Επιθεώρηση για το Εισόδημα και τον Πλούτο», καθώς και οργανισμών, όπως το Οικονομικό Κλαμπ της Νέας Υόρκης, η Ελληνοαμερικανική Ενωση Τραπεζιτών και η Επιτροπή Bretton Woods.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...