1352
Ο Αλέξης Τσίπρας με τους ανώτατους δικαστικούς στο Μαξίμου. | INTIMENEWS

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε αυξήσεις στους ανώτατους δικαστικούς

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2016, 12:25
Ο Αλέξης Τσίπρας με τους ανώτατους δικαστικούς στο Μαξίμου.
|INTIMENEWS

Ο Τσίπρας υποσχέθηκε αυξήσεις στους ανώτατους δικαστικούς

Protagon Team Protagon Team 6 Οκτωβρίου 2016, 12:25

Δεν συμβαίνει συχνά. Μέσα σε ένα 24ωρο ο Πρωθυπουργός βρέθηκα στην καρδιά των Ενόπλων Δυνάμεων, συναντήθηκε με την ηγεσία της Εκκλησίας και συζήτησε με την κορυφή της Δικαιοσύνης. Τα όσα έγιναν στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο και στη σύσκεψη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο την Τετάρτη, μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ κι εδώ. Οσο για τη συνάντηση με τους ανώτατους δικαστικούς… το πρωί της Πέμπτης ο κ. Τσίπρας δέχτηκε στο Μαξίμου την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, την πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκο Σακελλαρίου, καθώς επίσης και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και τη γενικό επίτροπο Επικρατείας και Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ευτυχία Φουντουλάκη.

Συμπτωματικά ή όχι, η συνάντηση του Πρωθυπουργού με την ηγεσία της Δικαιοσύνης συνέπεσε χρονικά με την κρίση που ταλανίζει το ΣτΕ μετά την παραίτηση την Τετάρτη των δύο αντιπροέδρων του από την Ενωση Δικαστικών, μια εξέλιξη με φόντο την εξόχως πολιτική υπόθεση της αντισυνταγματικότητας ή μη του «νόμου Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Μίλησε ο κ. Τσίπρας με τον κ. Σακελλαρίου για αυτήν την υπόθεση; Αγνωστο. Αυτό που κατά το ρεπορτάζ σίγουρα είπε ο Πρωθυπουργός στους ανώτατους δικαστικούς είναι ότι δεν θα μειωθούν οι μισθοί τους. Λες και είχε απέναντί του τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργάνων των δικαστικών λειτουργών…

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθρωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε». Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μέχρι και για αυξήσεις σε αυτούς που βρίσκονται στην «κορυφή της πυραμίδας», δηλαδή στους συνομιλητές του!

Αποχωρώντας από το Μαξίμου, η κυρία Θάνου εξέφρασε την ικανοποίησή της: «Πήραμε δέσμευση ότι παραμένει το μισθολόγιο των δικαστών όπως έχει» είπε, για να συμπληρώσει: «Σε μια τέτοια συγκυρία δεν θα ζητούσε κανείς αυξήσεις».

173454
O Αλέξης Τσίπρας καλωσορίζει τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων στο γραφείο του στο Μαξίμου (INTIMENEWS)

«Θα ήθελα να απολογηθώ που καθυστέρησα να ανταποκριθώ στο αίτημά σας για συνάντηση εδώ και μια εβδομάδα, αλλά, όπως βλέπετε, οι εξελίξεις τρέχουν και καθημερινά το πρόγραμμά μας είναι πολύ γεμάτο αυτές τις μέρες», είπε ο κ. Τσίπρας υποδεχόμενος τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Στη σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία της Δικαιοσύνης συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης από το υπουργείο Οικονομικών, ο οποίος παρουσίασε την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση έχει κάνει μια πολύ καλή επεξεργασία αναφορικά με την πρόταση που αφορά τα ειδικά μισθολόγια. Συμπλήρωσε ότι είναι «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

«Και νομίζω», συνέχισε, «ότι είναι αναγκαίο αυτό να γίνει υπό την έννοια ότι πράγματι τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα χρόνια τα 5 χρόνια της κρίσης, υπήρξαν πολύ μεγάλες ονομαστικές μειώσεις που απαξιώνουν το ρόλο λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα».

20161006095127_img_895614757388101475744552
O Αλέξης Τσίπρας προσκαλεί τους δικαστικούς στο τραπέζι. Δεσμεύτηκε για αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας (SOOC)

«Βεβαίως», επισήμανε ο Πρωθυπουργός, «αντιλαμβάνεστε ότι ακόμα βρισκόμαστε σε μια περίοδο προσαρμογής και οι δυνατότητες που έχουμε είναι περιορισμένες», για να τονίσει ότι «εντούτοις προσπαθούμε με δικαιοσύνη, με αίσθηση δικαίου και με προσπάθεια να κατανεμηθούν με δικαιοσύνη τα βάρη αλλά και οι όποιες δυνατότητες προκύπτουν να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η πρόταση που παρουσιάζεται, θα κριθεί κι από τους ίδιους και φυσικά από τις ενώσεις και τους ίδιους τους λειτουργούς στον χώρο της Δικαιοσύνης και όχι μόνο, καθώς, όπως επισήμανε, τα ειδικά μισθολόγια αφορούν και στρατιωτικούς, ενστόλους με την ευρύτερη έννοια, αστυνομικούς αλλά και τους πανεπιστημιακούς και άλλους καθηγητές, το διπλωματικό σώμα και γιατρούς.

Οι (επίμαχες) δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ

Αλλά σε αυτή τη συγκυρία, το ενδιαφέρον δεν ήταν πια οι μισθοί των δικαστικών. Ηταν η σοβαρή κρίση στο ΣτΕ μετά τις παραιτήσεις των δύο ανώτατων δικαστικών, οι οποίες συνοδεύτηκαν με αιχμές κατά του κ. Σακελλαρίου – η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και ο Χρήστος Ράμμος υπαινίχθηκαν μέχρι και αρνησιδικία από μέρους του προέδρου του σώματος στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος του ΣτΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, είπε πως «οι δικαστές δεν χειραγωγούνται ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων».

«Είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας προσπαθούμε να το εκπληρώνουμε σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας. Οσοι προσπαθούν να το διαταράξουν προσφέρουν κακή υπηρεσία», τόνισε ο κ. Σακελλαρίου στη σκιά των παραιτήσεων των δυο αντιπροέδρων του ΣτΕ. Στις δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε «ελάχιστη μειοψηφία» αυτούς που αντέδρασαν.

Παράλληλα αναφερόμενος στη ματαίωση την περασμένη Παρασκευή της διάσκεψης για τον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες είπε πως «αυτή τη στιγμή δεν είναι η μόνη υπόθεση που καλείται να δικάσει το δικαστήριο οι τηλεοπτικές άδειες. Είναι μια σοβαρή υπόθεση αλλά έχουμε και τους μισθούς, τις συντάξεις και την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Το καθήκον μας είναι να πιάσουμε τον σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας και να μπορέσουμε με τις αποφάσεις μας μήπως τυχόν να δώσουμε κάποια ελπίδα, μια ώθηση προς τα εμπρός, να λύσει κάποια από τα προβλήματά της», είπε.

Αντιδράσεις από Βενιζέλο και ΝΔ

Αυτή η αποστροφή του κ. Σακελλαρίου, που εμμέσως πλην σαφώς δίνει στη Δικαιοσύνη πολιτικό χαρακτήρα, προκάλεσε την αντίδραση του Βαγγέλη Βενιζέλου που λίγο αργότερα στον ΣΚΑΪ είπε ότι «προκαλούν θεσμικό τρόμο οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου ότι το Ανώτατο Δικαστήριο αφουγκράζεται την κοινωνία. Διότι η αποστολή της Δικαιοσύνης δεν είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία, αποστολή της Δικαιοσύνης είναι να τηρεί τη νομιμότητα, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου, να προασπίζεται τα δικαιώματα ακόμη και όταν αυτά είναι μειοψηφικά και είναι αντιπαθητικά για την κοινή γνώμη, διότι τα ζητήματα των δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου δεν κρίνονται πλειοψηφικά, δεν κρίνονται δημοκρατικά. Το κράτος δικαίου και τα δικαιώματα υπάρχουν και για τους πολλούς, αλλά υπάρχουν και για τους λίγους και είναι πιο κρίσιμα όταν προστατεύουν τους λίγους, όταν προστατεύουν αυτούς οι οποίοι έχουν ανάγκη να ασκήσουν τα δικαιώματά τους, αλλά δεν πρόκειται καν περί αυτού. Εδώ πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο αφορά την κυβερνητική πολιτική, ένα ζήτημα το οποίο αφορά το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ένα ζήτημα που αφορά την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρέπει να διαφυλαχθεί η ανεξαρτησία και η ηρεμία του δικαστή όταν δικάζει, ως ολομέλεια, 31 δικαστές, την ουσία της υπόθεσης, άρα απέχω να δικάσω γιατί υπάρχει κλίμα βαρύ, αλλά δικάζω τα ασφαλιστικά μέτρα, δικάζω τις αιτήσεις αναστολής…»

Αργότερα για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους ανώτατους δικαστικούς εξέδωσε ανακοίνωση και η Νέα Δημοκρατία:

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.

» Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.

» Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον.

» Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

 

Το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού

Η απάντηση του Μαξίμου ήρθε λίγη ώρα αργότερα:

«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως τη Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, αναφορικά με τις εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

«Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος», σημειώνει το Μαξίμου και προσθέτει:
«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου».

Σε υστερόγραφο της ανακοίνωσης μάλιστα σημειώνεται χαρακτηριστικά:

«Υ.Γ.: Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...