362
Οι επιστήμονες της αποστολής, ευτυχείς για την ολοκλήρωσή της | Twitter/joceydunn06

Οι επιστήμονες που γύρισαν από τον Αρη (της Χαβάης)

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 14:42
Οι επιστήμονες της αποστολής, ευτυχείς για την ολοκλήρωσή της
|Twitter/joceydunn06

Οι επιστήμονες που γύρισαν από τον Αρη (της Χαβάης)

Protagon Team Protagon Team 29 Αυγούστου 2016, 14:42

Η μεγαλύτερης διάρκειας αποστολή στον Αρη μόλις ολοκληρώθηκε. Μάλλον, η πιο πιστή της προσομοίωσή της. Μια ομάδα έξι επιστημόνων της NASA συμπλήρωσε, στις 28 Αυγούστου, 365 ημέρες συνεχούς απομόνωσης σε έναν θόλο στο όρος Μάουνα Λόα στη Χαβάη, στο πλαίσιο της μελέτης των ακραίων συνθηκών που, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, επικρατούν στον Κόκκινο Πλανήτη.

Η ομάδα είχε στη διάθεσή της περιορισμένους πόρους, ενώ η επικοινωνία τους με το κέντρο στη Γη γινόταν με καθυστέρηση 20 λεπτών, όπως ακριβώς θα συνέβαινε και σε μια πραγματική επικοινωνία μεταξύ Αρη και Γης.

Οι υπεύθυνοι του προγράμματος, σύμφωνα με τη Daily Mail, δήλωσαν πως είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε διάρκεια, μετά από ένα αντίστοιχο ρωσικό, που είχε κρατήσει 520 ημέρες.


Η επιλογή του σημείου διόλου τυχαία, καθώς το περιβάλλον του όρους Μάουνα θεωρείται ιδεώδες για προγράμματα εξομείωσης: το έδαφός του παρουσιάζει σημαντική ομοιότητα με εκείνο του Αρη ενώ, εξαιτίας μεγάλου υψόμετρου, απουσιάζει σχεδόν κάθε είδος χλωρίδας.


Οι συμμετέχοντες επιστήμονες έζησαν σε χώρο 1.300 τετραγωνικών μέτρων, ενώ σε όλα τα μέλη είχε ανατεθεί σειρά εργασιών και ερευνών, προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπροσωπικές συγκρούσεις. Κάθε φορά που έβγαιναν από τον θόλο φορούσαν διαστημική στολή βάρους 18 κιλών. Η πρόσβαση στο νερό ήταν περιορισμένη – μόλις 8 λεπτά ημερησίως.


Στόχος της αποστολής ήταν να μελετηθούν, σε συνθήκες προσομοίωσης, οι ψυχολογικές αλλά και οι σωματικές επιπτώσεις της απομόνωσης. Τα μέλη της αποστολής απάντησαν σε ερωτήσεις μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και της εξόδου τους από τον θόλο.


To πρόγραμμα HI-SEAS υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης σε συνεργασία με τη NASA.  Ηδη αναζητούνται εκείνοι που θα στελεχώσουν τις επόμενες δύο αποστολές, οι οποίες θα έχουν διάρκεια τουλάχιστον 8 μήνες και θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο 2017 και τον Ιανουάριο 2018, αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...