305
Η χρωστική ουσία YInMn blue θα βρίσκεται σύντομα στα καταστήματα για να την αγοράσει όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κάπου αυτή την εντυπωσιακή μπλε απόχρωση |

Το «YInMn blue» είναι το καινούργιο μπλε

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 14:31
Η χρωστική ουσία YInMn blue θα βρίσκεται σύντομα στα καταστήματα για να την αγοράσει όποιος θέλει να χρησιμοποιήσει κάπου αυτή την εντυπωσιακή μπλε απόχρωση
|

Το «YInMn blue» είναι το καινούργιο μπλε

Protagon Team Protagon Team 25 Ιανουαρίου 2021, 14:31

Εντεκα χρόνια μετά την ανακάλυψη της μια νέα μπλε χρωστική ουσία θα κυκλοφορήσει ελεύθερα στο εμπόριο. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό με μια μη φυσική μπλε χρωστική ουσία ήταν το πολύ μακρινό 1807.

Το 1802 o Γάλλος χημικός Λουι Ζακ Τενάρ ανακάλυψε μια μπλε χρωστική ουσία που ονομάστηκε μπλε του κοβαλτίου. Πέντε χρόνια μετά ξεκίνησε η μαζική παραγωγή και εμπορική της εκμετάλλευση. Από τότε μπορεί να δημιουργήθηκαν με τεχνητό τρόπο μπλε χρωστικές ουσίες αλλά καμία δεν έφτασε στα ράφια των καταστημάτων για να πωληθεί ελεύθερα σε όποιον θα ήθελε να την χρησιμοποιήσει.

Το 2009 ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Ορεγκον θέρμαινε χημικές ουσίες σε εργαστηριακό φούρνο με στόχο την κατασκευή νέων υλικών. Το μείγμα που θερμαινόταν είχε πάρει ένα βαθύ μπλε χρώμα το οποίο προκάλεσε εντύπωση στους ερευνητές. Διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μια νέα μπλε χρωστική ουσία που έλαβε την ονομασία YInMn blue από τα σύμβολα (στα αγγλικά) των στοιχείων από τα οποία αποτελείται.

Η χρωστική ουσία από οξείδιο του υττρίου, οξείδιο ινδίου και οξείδιο του μαγγανίου πριν από τρία χρόνια άρχισε να χρησιμοποιείται σε βιομηχανικά προϊόντα και σε πλαστικά αντικείμενα. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το περιοδικό Smithsonian  η υπηρεσία περιβαλλοντικής προστασίας των ΗΠΑ (EPA) έδωσε την άδεια ώστε το YInMn blue να πωλείται πλέον ελεύθερα στα καταστήματα. Η τιμή του θα είναι 179 δολάρια και ήδη μεγάλα χρωματοπωλεία σε ΗΠΑ και Ευρώπη ανακοίνωσαν ότι θα έχουν σύντομα στην διάθεση των πελατών τους την YInMn blue και μάλιστα σε διάφορες μορφές όπως για παράδειγμα σε ξηρή σκόνη. Να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα που ανακάλυψε την YInMn blue επιχειρεί τα τελευταία χρόνια να δημιουργήσει, αυτή την φορά όχι κατά λάθος, νέες μπλε χρωστικές ουσίες. Πριν από δύο χρόνια παρουσίασε μια παραλλαγή του μπλε του κοβαλτίου, μια πιο έντονης απόχρωσης εκδοχή του την οποία ονόμασε μπλε εβονίτη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News