375
O Ντιντιέ Κελόζ γλεντάει τη βράβευση του με Νομπέλ Φυσικής | EPA/ANDY RAIN

«Θα εντοπίσουμε σύντομα εξωγήινη ζωή» λέει ο νέος νομπελίστας Φυσικής

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 22:29
O Ντιντιέ Κελόζ γλεντάει τη βράβευση του με Νομπέλ Φυσικής
|EPA/ANDY RAIN

«Θα εντοπίσουμε σύντομα εξωγήινη ζωή» λέει ο νέος νομπελίστας Φυσικής

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2019, 22:29

Η ανακάλυψη του πρώτου πλανήτη έξω από το ηλιακό μας σύστημα έγινε το 1995 από τον Ελβετό Ντιντιέ Κελόζ και τον επίσης Ελβετό συνάδελφο του Μισέλ Μαγιόρ. Εφερε επανάσταση στην αστρονομία ανοίγοντας τον δρόμο στον εντοπισμό εξωπλανητών, όπως ονομάστηκαν οι πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από τέσσερις χιλιάδες εξωπλανήτες στον γαλαξία μας ενώ έχει υποδειχθεί η παρουσία μερικών χιλιάδων ακόμη και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιβεβαίωσης της ύπαρξης τους.

Μάλιστα οι επιστήμονες έχουν εκπλαγεί από την ποικιλία των πλανητών που υπάρχουν στο Σύμπαν. Η ανακάλυψη του πρώτου εξωπλανήτη θεωρήθηκε από την Σουηδική Ακαδημία Επιστημών επίτευγμα που αξίζει το Νομπέλ Φυσικής το οποίο απένειμε την περασμένη Τρίτη από κοινού στους Κελόζ και Μαγιόρ καθώς και στον Καναδοαμερικανό θεωρητικό κοσμολόγο Τζέιμς Πιμπλς, για τις έρευνες του στην γέννηση και εξέλιξη του Σύμπαντος.

Ο Ντιντιέ Κελόζ μαζί με τον συνάδελφο του Μισέλ Μαγιόρ (EPA/LAURENT GILLIERON)

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η βρετανική Telegraph ο Ντιντιέ Κελόζ, στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά την ανακοίνωση της βράβευσης, μίλησε για την ύπαρξη εξωγήινης ζωής και τις πιθανότητες εντοπισμού της.

«Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είμαστε τα μόνα όντα στο Σύμπαν και ότι μόνο στην Γη υπάρχει ζωή. Υπάρχουν τόσο πολλά άστρα και τόσο πολλοί πλανήτες ενώ η χημεία είναι ίδια παντού και οι χημικές διεργασίες που οδήγησαν στην δημιουργία της ζωής εδώ πρέπει να έχουν συμβεί και άλλου. Θεωρώ ρεαλιστικό στόχο την δημιουργία μέχρι το 2050 νέων οργάνων που θα εντοπίζουν την βιοχημική δραστηριότητα σε εξωπλανήτες και άρα τον εντοπισμό με αυτά της ύπαρξης ζωής» δήλωσε ο 52χρονος αστρονόμος στο Λονδίνο όπου βρίσκεται αυτές τις ημέρες, αφού εκτός από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης εργάζεται και στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο Κελόζ μίλησε επίσης για το πώς έμαθε την είδηση της βράβευσης του. Όπως είπε, η ημέρα του είχε ξεκινήσει άσχημα αφού οι ρόδες του ποδηλάτου που χρησιμοποιεί χρειάζονταν αλλαγή ελαστικών και στην συνέχεια είχε μια σύσκεψη στην οποία υπήρξε μεγάλη ένταση με αποτέλεσμα να αγνοήσει το τηλεφώνημα από την επιτροπή απονομής των βραβείων Νομπέλ που τον καλούσε για τον ενημερώσει.  Εμαθε για την βράβευση του αργότερα, από το προσωπικό του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ και, όπως αποκάλυψε, όταν το άκουσε για λίγα λεπτά έπαθε «μπλακ άουτ».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...