336
Oπως φαίνεται τα πλοκάμια του χταποδιού διαισθάνονται τον πιθανό κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουν και φροντίζουν να προστατεύονται μόνα τους | Shutterstock

Τα πλοκάμια του χταποδιού έχουν νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 12:58
Oπως φαίνεται τα πλοκάμια του χταποδιού διαισθάνονται τον πιθανό κίνδυνο που μπορεί να διατρέξουν και φροντίζουν να προστατεύονται μόνα τους
|Shutterstock

Τα πλοκάμια του χταποδιού έχουν νοημοσύνη

Protagon Team Protagon Team 21 Φεβρουαρίου 2021, 12:58

Τα τελευταία χρόνια σειρά μελετών έχουν αποκαλύψει ότι τα χταπόδια είναι από τα πλέον ενδιαφέροντα σε συμπεριφορά, νοημοσύνη και γεμάτα εκπλήξεις θαλάσσια όντα. Ερευνητές του Ακαδημαϊκού Κέντρου Ruppin στο Ισραήλ αποφάσισαν να βρουν την εξήγηση στο πώς καταφέρνει το χταπόδι να ελέγχει και να κρατά ασφαλή τα πλοκάμια του ακόμη και όταν για κάποιο λόγο το κεφάλι του βρίσκεται σε συνθήκες πλήρους σκότους ή όταν κοιμάται.

«Τα χταπόδια δεν έχουν οστά ή συνδέσμους με αποτέλεσμα κάθε πλοκάμι του να απλώνεται ελεύθερα οπουδήποτε στον χώρο» αναφέρει Νιρ Νέσερ, επικεφαλής της μελέτης. Οπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι New York Times οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πλοκάμια του χταποδιού μπορούν να διαισθάνονται και να αντιδρούν στο φως ακόμη και όταν το μαλάκιο δεν μπορεί για κάποιο λόγο να δει τι συμβαίνει στο σημείο που βρίσκεται.

Προνοητικά

Αυτή η ικανότητα των πλοκαμιών τους επιτρέπει να κάνουν κινήσεις και να παίρνουν τέτοια θέση ώστε να μην μένουν εκτεθειμένα με κίνδυνο να θεωρηθούν από άλλα θαλάσσια όντα ως ένας «ωραίος μεζές» και να δεχτούν επίθεση.

«Τα χταπόδια μπορούν όχι μόνο να δουν το φως μέσω των πλοκαμιών τους αλλά και διαισθανθούν την παρουσία φωτός μέσω των πλοκαμιών. Δεν χρειάζονται τα μάτια τους για αυτό τον σκοπό. Εκτιμούμε ότι οι ενστικτώδεις κινήσεις που κάνουν τα πλοκάμια για να προστατευθούν γίνονται ώστε να μην τα δαγκώσει κάποιο καβούρι ή ψάρι πιστεύοντας ότι είναι κάποιο θαλάσσιο σκουλήκι» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Experimental Biology».

Παραμένει ακόμη ερωτηματικό το πώς τα πλοκάμια του χταποδιού εντοπίζουν το φως και αντιδρούν στην παρουσία του. Εχουν εντοπισθεί κάποια αισθητήρια όργανα στο δέρμα του χταποδιού, κάποιοι υποδοχείς ευαίσθητοι στο φως, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κάποια ευθεία απόδειξη που να τους συνδέει με την συμπεριφορά προστασίας των πλοκαμιών. Αναμένονται νέα πειράματα και μελέτες για να δοθεί απάντηση σε ένα ακόμη μυστήριο για την ζωή των χταποδιών. «Συμβαίνει συνέχεια με τα χταπόδια. Βλέπεις ξαφνικά κάποια πολύ παράξενα ή πολύ ενδιαφέροντα φαινόμενα και αναφωνείς ότι κανείς δεν έχει ασχοληθεί με αυτά μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Νέσερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...