394
|

Προφορικές ιστορίες από την Κυψέλη

Avatar protagon.import 6 Απριλίου 2012, 08:34

Προφορικές ιστορίες από την Κυψέλη

Avatar protagon.import 6 Απριλίου 2012, 08:34

Αυτές τις μέρες η συζήτηση για την Αθήνα, για τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας, έχει ανάψει. Η εγκληματικότητα και η βία, οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί στο περιθώριο εξαιτίας της κρίσης, η μετανάστευση είναι ζητήματα που πρωταγωνιστούν στην τηλεόραση και στις καθημερινές συζητήσεις γύρω μας. Εν μέσω αυτών των συνθηκών η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Κυψέλης (ΟΠΙΚ) διοργανώνει την ημερίδα «Κυψέλη: Προφορικές Ιστορίες» αύριο, Σάββατο 7 Απριλίου. Η προσπάθεια μελέτης και καταγραφής του παρελθόντος από την ΟΠΙΚ δεν έχει σκοπό τη νοσταλγία «παλιών καλών εποχών». Επιστρέφοντας στο πριν μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα το τώρα και να σκεφτούμε το μετά.

Η ΟΠΙΚ δημιουργήθηκε την άνοιξη του 2011 από εθελοντές, κατοίκους της Κυψέλης και μη, διαφόρων επαγγελμάτων και ηλικιών. Αποτελεί μια προσπάθεια να μελετήσει η ίδια η κοινότητα την ιστορία της. Διαμορφώνοντας καλύτερη εικόνα για τον εαυτό της μπορεί να δώσει απάντηση στα επείγοντα προβλήματά της. Τα μέλη της ΟΠΙΚ καταρτίστηκαν μέσα από σεμινάρια για την Προφορική Ιστορία και έκτοτε έχουν αρχίσει να συλλέγουν αφηγήσεις ζωής σχετικά με βάση τρεις θεματικές:

  • Η «Κυψέλη τη δεκαετία του ’40» επιχειρεί να καταγράψει τη ζωή σε μια αθηναϊκή συνοικία σε συνθήκες πολέμου και κατοχής, σε μια συνοικία που τον Δεκέμβρη του ’44 έγινε θέατρο μαχών, καθώς και τις εμπειρίες των ανθρώπων που έμεναν εκεί όσο ο εμφύλιος μαινόταν στην υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Η «Καθημερινή Ζωή στην Κυψέλη» ξεκινώντας από την μεταπολεμική οικιστική έκρηξη της περιοχής φτάνει στην άνθησή της ως μιας από τις πιο ζωντανές γειτονιές της Αθήνας και καταλήγει στο σήμερα. Πηγαίνοντας πέρα από ωραιοποιήσεις του παρελθόντος εξετάζονται ζητήματα όπως η εργασία, η εκπαίδευση και οι αλλαγές του αστικού τοπίου.
  • Η «Μετανάστευση στην Κυψέλη». Αν σήμερα προσωποποιούμε την μετανάστευση στην Αθήνα στους «άλλους» από την Ανατολική Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο γιγαντισμός της Κυψέλης ήρθε από τους εσωτερικούς μετανάστες που έφτασαν μετά τον εμφύλιο. Χωρίς να παραβλέπει τις διαφορές ανάμεσα στα δύο κύματα μετανάστευσης η ΟΠΙΚ καταγράφει τι συνάντησαν εκείνοι που ήρθαν στην Κυψέλη και πώς αντιμετωπίζουν τη γειτονιά στην παρούσα συγκυρία.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί το Σάββατο 7 Απριλίου στο αμφιθέατρο Αντώνης Τρίτσης του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50) και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω internet από τον σύνδεσμο http://www.ustream.tv/channel/kypseli-oral-history. Το αναλυτικό πρόγραμμα για την εκδήλωση και περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ομάδα είναι διαθέσιμα στο site της ΟΠΙΚ.
 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News