311
Κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των αμερικανικών αρχών μπαίνoυν Facebook και Google | Reuters

«Σταυροφορία» κατά του Facebook από οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 15:04
Κάτω από τον μεγεθυντικό φακό των αμερικανικών αρχών μπαίνoυν Facebook και Google
|Reuters

«Σταυροφορία» κατά του Facebook από οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ

Protagon Team Protagon Team 8 Σεπτεμβρίου 2019, 15:04

Η Γενική Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λέτισια Τζέιμς ανακοίνωσε ότι οκτώ Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει… σταυροφορία κατά του Facebook με την μορφή μιας έρευνας για «πιθανές αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις».

Όπως σημειώνει το CNN, στην έρευνα για τον ιστότοπο του Μαρκ Ζάκερμπεργκ συμμετέχουν οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Κολοράντο, της Φλόριντα, της Αϊόβα, της Νεμπράσκα, της Βόρειας Καρολίνας, του Οχάιο και του Τενεσί.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις «η έρευνα επικεντρώνεται στην πιθανή αντι-ανταγωνιστική συμπεριφορά που απορρέει από την απόλυτη κυριαρχία του Facebook στο Διαδίκτυο».

Οι αρχές των οκτώ πολιτειών δηλώνουν επίσης πως θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που έχουν για να ερευνήσουν αν οι κινήσεις του γνωστού μέσου κοινωνικής δικτύωσης έχουν θέσει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, αν έχουν μειώσει την ποιότητα των υπηρεσιών τους και αν έχουν αυξήσει τις τιμές της διαφήμισης.

«Ακόμη και η μεγαλύτερη πλατφόρμα κοινωνικών μέσων δικτύωσης στον κόσμο πρέπει να ακολουθεί τους νόμους και να σέβεται τους καταναλωτές. Είμαι υπερήφανη που ηγούμαι μιας ομάδας εισαγγελέων για να διερευνήσω αν το Facebook έχει καταπνίξει τον ανταγωνισμό και θέτει τους χρήστες σε κίνδυνο», δήλωσε η Τζέιμς προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει «κάθε εργαλείο διερεύνησης».

Από την πλευρά της, η διοίκηση της εταιρείας ισχυρίζεται πως ο κόσμος είχε πολλές επιλογές όσον αφορά τις διαδικτυακές υπηρεσίες και γι’ αυτό έπρεπε να συνεχίσουν να πρωτοπορούν, για να μην χάσουν το κοινό τους.

Yπενθυμίζεται ότι το Facebook πολύ πρόσφατα κατέληξε σε διακανονισμό ύψους 5 δισ. δολαρίων με την Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ για την (κακο)διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Η ανακοίνωση ήρθε μόλις δύο ημέρες μετά από μια άλλη για την Google και τη θυγατρική της, το YouTube, που συμφώνησαν να πληρώσουν πρόστιμο 170 εκατομμυρίων δολαρίων για να αντιμετωπίσουν τους ισχυρισμούς της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ και του Γενικού Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ότι η υπηρεσία ανταλλαγής βίντεο YouTube συλλέγει παράνομα προσωπικά στοιχεία από ανήλικα παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση των γονιών τους.