1409
| Creative Protagon

Πουλάει λοιπόν και η ανδρική ομορφιά; Ρωτήστε τον Τζόνι Ντεπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 21:37

Πουλάει λοιπόν και η ανδρική ομορφιά; Ρωτήστε τον Τζόνι Ντεπ

Protagon Team Protagon Team 19 Ιουνίου 2022, 21:37

Η ομορφιά δεν είναι γυναικείο προνόμιο. Χωρίς αμφιβολία, υπάρχουν και άνδρες εξαιρετικά όμορφοι, ωστόσο η επιρροή, που μπορεί να ασκεί ένα ωραίο πρόσωπο, και αντίστοιχα ένα ωραίο σώμα, είναι συνήθως προνόμιο των γυναικών, η εμφάνιση των οποίων ελέγχεται εξονυχιστικά: μάτια, χείλη, δέρμα, μαλλιά αξιολογούνται συνεχώς, και το παραμικρό σημάδι φθοράς, που μπορεί να οφείλεται σε γήρανση, πρόσθετα κιλά, αποτυχημένες αισθητικές παρεμβάσεις και άλλα πιθανά «εγκλήματα», δεν περνάει ποτέ απαρατήρητο.

Συμβαίνει βέβαια και στους άνδρες αλλά όχι με τέτοια ένταση· ίσως γιατί οι άνδρες ελέγχονται περισσότερο σε επίπεδο ιδεών και δράσης. Ολα αυτά, όμως, ισχύουν για τους άλλους, όχι για τον Τζόνι Ντεπ, ο οποίος έδειξε την μεγάλη δύναμη της ομορφιάς του και μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου του Φέρφαξ στη Βιρτζίνια.

Αν και αμφότεροι οι αντίδικοι, ο Τζόνι Ντεπ και η πρώην σύζυγός του Αμπερ Χερντ, κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, στην ουσία κερδισμένος βγήκε ο Τζόνι Ντεπ: όχι μόνο γιατί ο σταρ θα λάβει αποζημίωση 10,35 εκατ. δολάρια (ο δικαστής περιόρισε το αρχικό ποσόν των 15 εκατ.) από την πρώην του και θα της καταβάλει μόνο… δύο εκατ. δολάρια, αλλά και γιατί η δίκη ενίσχυσε τη δημοτικότητά του. (Δείτε το trailer της νέας ταινίας του «Minamata»)

Είναι ολοφάνερο ότι η εντυπωσιακή του εμφάνιση έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην τεράστια υποστήριξη που του πρόσφεραν τα social media· κατ’ επέκταση δύσκολα θα φανταζόταν κανείς ότι οι ένορκοι αγνοούσαν  τις αναρίθμητες αναρτήσεις των fans του και έμειναν ανεπηρέαστοι από αυτές. Οπως δήλωσε, εξάλλου, στην εκπομπή Today η δικηγόρος της Αμπερ Χερντ, πιστεύει ότι τα βιτριολικά σχόλια εναντίον της πελάτισσάς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχαν καταλυτικό πόλο στην υπόθεση.

Ο Ντεπ δεν είναι απλά ο τυπικός ωραίος ηθοποιός που ευνοείται από την εμφάνισή του. Μπορεί κατά την απολογία του να δήλωσε σεμνά-σεμνά ότι αναγνωρίζει πως η Αμπερ ήταν η ωραία και εκείνος το γέρικο τέρας, ωστόσο, όπως έγραψε η Κέιτι Εντουαρντς  στον Independent, «εξακολουθεί να έχει τη φήμη ενός από τους πιο ωραίους άντρες στο Χόλιγουντ».

Στο Instagram και στο Twitter οι λογαριασμοί που ήταν αφιερωμένοι στη δίκη συγκέντρωσαν δεκάδες χιλιάδες ακολούθους ποστάροντας συστηματικά εκατοντάδες κοντινές φωτογραφίες του. O λογαριασμός Depp-perfection με σχεδόν 40.000 ακολούθους έχει κάνει 1448 δημοσιεύσεις, και το johnny.deep.fan με σχεδόν 32.000 ακολούθους χρησιμοποιεί το σλόγκαν «He’s just like a dream..» («Είναι σαν όνειρο…»)

Έστω και αν κοντεύει τα 60, το πρόσωπό του Τζόνι Ντεπ εξακολουθεί να διατηρεί μια ασυνήθιστα συναρπαστική ομορφιά. (Instagram)

Οπως γραφει η Ρόντα Γκαρέλικ στους New York Times είναι δύσκολο να βρει κανείς αν και πώς μπορεί να συνδέονται αυτοί οι δύο λογαριασμοί ακολούθων του Τζόνι Ντεπ με τις ομάδες υπεράσπισης και δημοσίων σχέσεων του ηθοποιού, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι για πολλούς θαυμαστές του, η φυσική γοητεία του πρόσφερε μια «εξωτερική εκδήλωση εσωτερικής αξίας».

Στο Twitter, εκατοντάδες λογαριασμοί, πολλοί με ονόματα όπως Justice Served for Johnny Depp (με 41.300 followers), εστιάζουν στη φυσική ομορφιά του, διαβεβαιώνοντάς μας, για παράδειγμα, ότι ο Ντεπ «είναι εξίσου όμορφος στην πραγματική ζωή», ή αποκαλώντας τον «βασιλιά» και «θεό», καταλήγοντας δηλαδή σε ηθικά συμπεράσματα, που σπάνια μπορεί να προκαλέσει η ανδρική ομορφιά.

Οπως γράφει η Γκαρέλικ στους New York Times, αποφεύγουμε να αναφέρουμε πολύ την ανδρική ομορφιά γιατί, σύμφωνα με τη συμβατική σκέψη, με το να εστιάζεις στην ομορφιά ενός άντρα (σε αντίθεση, ας πούμε, με την αρρενωπότητά του) ή να τη χρησιμοποιείς για να κρίνεις τον χαρακτήρα του, κινδυνεύεις να τον εξευτελίσεις και να του στερήσεις την εσωτερική του αξία, το πνεύμα, τη δύναμη ή τα επιτεύγματά του.

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι ο Τζόνι Ντεπ είναι η εξαίρεση του κανόνα. Σε ένα χρόνο από τώρα θα κλείσει τα 60 και όμως, εξακολουθεί το πρόσωπό του να διατηρεί μια ασυνήθιστα συναρπαστική ομορφιά. Ειδικά στα νιάτα του, είχε στοιχεία αιλουροειδούς ακόμα και γυναικεία: συμμετρικό πρόσωπο, μεγάλα, σκούρα, αμυγδαλωτά μάτια, μικρή καλοσχηματισμένη μύτη, τέλεια ζυγωματικά -τα πιο ψηλά και πιο έντονα που μπορεί κανείς να φανταστεί- άφθονα, κυματιστά μαλλιά.

Οσο για τους θαυμαστές του, που δεν βρίσκουν πολύ σπουδαία την τωρινή ομορφιά του, μπορούσαν εύκολα να χρησιμοποιούν στις αναρτήσεις τους εικόνες από το παρελθόν. Αυτό το πολύτιμο για κοντινά πλάνα πρόσωπο, που βοήθησε τον Τζόνι Ντεπ να γίνει σταρ, επαινείται αφειδώς εδώ και δεκαετίες. Οπως είπε η ηθοποιός (και για ένα διάστημα αρραβωνιαστικιά του) Τζένιφερ Γκρέι στο talk show της Ντρου Μπάριμορ, ο Τζόνι Ντεπ του 1989 ήταν «τόσο όμορφος» ώστε ήταν σχεδόν «απάνθρωπο»…

Ο Έντουαρντ, γύρω από τον οποίο ξετυλίγεται η ιστορία, έχει από πολλούς παραλληλιστεί με τον ίδιο τον Tim Burton. (imdb)

Θυμηθείτε, επίσης, τους εμβληματικούς ρόλους στις ταινίες του Τιμ Μπάρτον με τους οποίους ο Ντεπ έγινε διάσημος: έπαιξε τον Εντουαρντ τον Ψαλιδοχέρη, τον εκκεντρικό σοκολατοποιό Γουίλι Γουόνκα, τον Ικαμποντ Κρέιν και τον Τρελοκαπελά, αλλά και τον Κάπτεν Σπάροου, αργότερα, σε μια σειρά από ταινίες που θα του έφερναν μεγάλο πλούτο και αναγνώριση,

Ο Τζόνι Ντεπ ως ο εκκεντρικός σοκολατοποιός Γουίλι Γουόνκα στην ταινία “Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας” (imdb)

Ηταν όλοι ρόλοι που απαιτούν περίτεχνη μεταμόρφωση, με μαύρο eyeliner και βαριά σκιά ματιών, άγριες περούκες, κραγιόν, καπέλα, πράγματα, δηλαδή, που τραβούν την προσοχή στο πρόσωπο. Και τα οποία, για να τα αντέξει ένας ηθοποιός, χρειάζεται να διαθέτει πρόσωπο με ασυνήθιστη κινηματογραφική ομορφιά, εκφραστικότητα και φινέτσα. Ακόμη πιο δύσκολο: πρέπει να δείχνει ωραίος με όλο αυτό το βαρύ μακιγιάζ και τα αξεσουάρ, παραμένοντας ωστόσο καρδιοκατακτητής.

Ο Τζόνι  Ντεπ διαθέτει αυτό το πρόσωπο, ξέρει μάλιστα πώς να το αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο, και το απέδειξε στο βήμα του μάρτυρα. Δίπλα του στάθηκε και η πρώην φίλη του Κέιτ Μος, η οποία τον περιέγραψε σαν ευγενικό και στοργικό σύντροφο, διαψεύδοντας την επίμονη φήμη ότι κάποτε την είχε σπρώξει από μια σκάλα.

O Τζόνι Ντεπ πρωταγωνίστησε ως Κάπτεν Τζακ Σπάροου στις πέντε ταινίες της σειράς των «Πειρατών της Καραϊβικής» (Instagram)

Σούπερ μόντελ και για δεκαετίες σχεδόν σιωπηλό έμβλημα εξαιρετικής ομορφιάς, η Κέιτ Μος έσπασε τη σιωπή της για να υποστηρίξει και να προσπαθήσει να δικαιολογήσει τον παλιό της σύντροφο, απλά στιλβώνοντας τη λάμψη της διασημότητας που καλλιεργούσε εκείνος στο δικαστήριο, και ενισχύοντας, έτσι την σιωπηρή σχέση της εξαιρετικής εξωτερικής ομορφιάς και της ηθικής ασυδοσίας.

Τζόνι Ντεπ και Κέιτ Μος, όταν ήταν ζευγάρι (Instagram)

Η Αμπερ Χερντ είναι επίσης όμορφη, ωστόσο το δικό της look δεν της έκανε καλό στο δικαστήριο της κοινής γνώμης. Αντίθετα, η ομορφιά της ήταν συχνά εναντίον της, ως απόδειξη της ικανότητάς της να εξαπατά. Παρά τα επιχειρήματα των δικηγόρων της ότι κακοποιήθηκε σωματικά από τον Ντεπ, η Χερντ θεωρήθηκε αρπακτικό, μια femme fatale, η γοητεία της οποίας δεν μπορούσε να κρύψει τον κακό της εαυτό.

«Καμία εσωτερική ομορφιά», δήλωσε κάποιος στο Twitter. «Είσαι ψεύτρα, χειριστική και κακοποιητική», της έγραψε ένας άλλος μετά την ετυμηγορία. Χιλιάδες τέτοιου είδους σχόλια γέμισαν τα social media κατά τη διάρκεια των εβδομάδων της δίκης. Αυτή η περίεργη ανισορροπία «πίστωσης» ομορφιάς, ωστόσο είναι κατά κάποιο τρόπο λογική, γιατί σύμφωνα με τους νόμους της λαϊκής κουλτούρας, ο «κακοτράχαλος» 59άρης του σήμερα υπάρχει πάντα στη συλλογική μνήμη σαν όμορφος καρδιοκατακτητής του χθες, μια θέση την οποία δεν απολαμβάνει η Αμπερ Χερντ.

Δυο μέτρα και δύο σταθμά, θα πείτε. Ναι ακριβώς. Το θέμα είναι ότι πέρα από όποια δυσφήμιση και αν έχει υποστεί, η καριέρα του Τζόνι Ντεπ μοιάζει να έχει αναγεννηθεί μετά από αυτή τη δίκη. Το πρόσωπό του βρίσκεται παντού εδώ και μήνες και αμέσως μετά την ετυμηγορία μέσα σε μια μέρα συγκέντρωσε εκατομμύρια οπαδούς στο TikTok.

Διαφήμισε και αρώματα (Instagram)

Ο Dior, εξάλλου δεν τον εγκατέλειψε. Ο Τζόνι Ντεπ είναι πάντα ο πρεσβευτής του «Sauvage», του δημοφιλούς ανδρικού αρώματος του γαλλικού οίκου. Το όνομα του αρώματος, «Αγριο» στα Γαλλικά, υποδηλώνει κίνδυνο, ακόμη και βία ζωική. Μάλιστα μερικές διαφημίσεις του «Sauvage» παρουσιάζουν τον Ντεπ μέσα σε μια αγέλη λύκων.

Τέλος καλό όλα καλά, λοιπόν, για τον Τζόνι Ντεπ, που ανακηρύχθηκε θύμα δυσφήμισης, κέρδισε τη συμπάθεια υπονοώντας ότι είχε υποστεί σωματική κακοποίηση, και αποδείχθηκε πιο ικανός από ποτέ -ακόμη και στα 59 του- να πλασάρεται σαν σέξι «άγριο» και, και κυρίως δυνατό και εμπορικά βιώσιμο αστέρι της σόου μπιζ …

Και όλα αυτά χάρη στην εκπληκτική ομορφιά του και την ικανότητά του βέβαια να την αξιοποιεί προς όφελός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News