727
Ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις φωτογραφημένος μετά τη σύλληψή του, στις 7 Νοεμβρίου, στη Φρανκφούρτη, όπου διατηρεί κατοικία και γραφεία | CreativeProtagon / Reuter

Ποιος είναι ο συνωμότης πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 20:37
Ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις φωτογραφημένος μετά τη σύλληψή του, στις 7 Νοεμβρίου, στη Φρανκφούρτη, όπου διατηρεί κατοικία και γραφεία
|CreativeProtagon / Reuter

Ποιος είναι ο συνωμότης πρίγκιπας Ερρίκος 13ος του Ρόις

Protagon Team Protagon Team 8 Δεκεμβρίου 2022, 20:37

Παρά τον τίτλο ευγενείας που κατέχει, ως απόγονος μιας αριστοκρατικής οικογένειας 700 ετών που κάποτε βασίλευε σε ένα μικροσκοπικό κρατίδιο της Ανατολικής Γερμανίας, ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος (Heinrich) του Ρόις ήταν ένα σχετικά αφανές, αν όχι σκοτεινό, πρόσωπο.

Την Τετάρτη, ωστόσο, κατονομάστηκε ως ένας εκ των ηγετών μιας ομάδας συνωμοτών-μελών της ακροδεξιάς οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger), που είχαν ως απώτερο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και της ισχύουσας συνταγματικής τάξης και την εγκαθίδρυση νέου καθεστώτος στη Γερμανία, επικεφαλής του οποίου θα ήταν ο ίδιος ο 71χρονος πρίγκιπας.

Ομως, οι ευγενείς συγγενείς του είχαν προλάβει ήδη να αποστασιοποιηθούν από τον επίδοξο νέο μονάρχη της Γερμανίας πριν από τη σύλληψή του, αναφέρει στην ανταπόκρισή του από το Βερολίνο ο Κρίστοφερ Σούτσε των New York Times.

Αφορμή για να τον αποκηρύξει η οικογένειά του στάθηκε μια δημόσια συνάντηση του πρίγκιπα Ερρίκου 13ου με τον Τόμας Βάιγκελτ, δημάρχου τότε της πόλης Μπαντ Λόμπενσταϊν της Θουριγγίας, γνωστού για τις στενές σχέσεις του με τους «Πολίτες του Ράιχ».

«Φοβάμαι ότι είναι πλέον ένας συνωμοσιολόγος, ένας συγχυσμένος γέρος», είχε πει τότε ο Ερρίκος 14ος, μιλώντας εξ ονόματος όλων των μελών του Οίκου του Ρόις, προσθέτοντας πως ο Ερρίκος 13ος είχε κόψει όλους τους δεσμούς του με την οικογένεια πριν από περισσότερο από μία δεκαετία.

Ο γερμανός ανταποκριτής των New York Times εξηγεί πως τα αρσενικά μέλη πολλών κλάδων της οικογένειας παραδοσιακά ονομάζονται όλοι Ερρίκος και ότι ο εκπρόσωπος του οίκου δεν είναι γιος του συλληφθέντος πρίγκιπα.

Γράφει, επίσης, πως  Οίκος του Ρόις βασίλεψε μέχρι το 1918 σε ένα πριγκιπάτο γύρω από την πόλη Γκέρα, στη Θουριγγία, η οποία στη συνέχεια ενσωματώθηκε στη Γερμανική Αυτοκρατορία. Στο σύγχρονο γερμανικό κράτος οι κληρονομικοί ευγενείς δεν έχουν ιδιαίτερη νομική υπόσταση και οι τίτλοι τους δεν έχουν καμία επίσημη βαρύτητα, αλλά εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως μέρη ονομάτων.

Σύμφωνα με όλα όσα αναφέρονται στον επαγγελματικό του ιστότοπο, ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος προσέφερε υπηρεσίες «συντονισμού επιχειρηματικών συμφερόντων», αλλά στην πραγματικότητα εργαζόταν ως μεσίτης πολυτελών ακινήτων. Την Τετάρτη συνελήφθη στη Φρανκφούρτη – διατηρεί κατοικία και γραφεία στην αριστοκρατική γειτονιά Westend της γερμανικής μητρόπολης.

Οι γερμανικές αρχές, πάντως, πραγματοποίησαν έφοδο και στο κάστρο του πρίγκιπα, στα πέριξ της πόλης Μπαντ Λόμπενσταϊν, στη Θουριγγία, όπου συχνά συνευρισκόταν με τους «νεοναζιστές, αποκρυφιστές, αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγους συντρόφους του», γράφει η Τόνια Μαστρομπουόνι, απεσταλμένη της La Repubblica στο Βερολίνο.

Ανά τα χρόνια, ο πρίγκιπας, του οποίου ο προπάππος ήταν ο τελευταίος ηγεμόνας σύμφωνα με τη σειρά διαδοχής, έως ότου παραιτήθηκε από τον θρόνο, στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, είχε εργαστεί για τη διατήρηση της οικογενειακής ιστορίας αλλά και των χώρων ταφής μελών της.

Γεννημένος στη Δυτική Γερμανία την περίοδο της διαίρεσης της Γερμανίας, δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή που κάποτε κυβερνούσαν οι πρόγονοί του μετά την επανένωση, επιβλέποντας μια ανασκαφή για τον εντοπισμό του τάφου ενός προγόνου του το 2014 και ανακαινίζοντας ένα τοπικό θέατρο.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον του για θεωρίες συνωμοσίας και αντισημιτικές απόψεις ήταν επίσης γνωστό. Τον Ιανουάριο του 2019 έδωσε μια διάλεξη στο WorldWebForum, στη Ζυρίχη της Ελβετίας, με τίτλο «Βιώστε την άνοδο και την πτώση της γαλαζοαίματης ελίτ».

Στη διάρκειας μόλις 15 λεπτών ομιλία του ο πρίγκιπας Ερρίκος 13ος είχε προλάβει να βάλει κατά της οικογένειας Ρότσιλντ αλλά και να ισχυριστεί πως ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος επιβλήθηκε στον γερμανό κάιζερ από διεθνή οικονομικά συμφέροντα και η σύγχρονη δημοκρατική Γερμανία ήταν απλώς μια ψευδαίσθηση.

Η ομάδα των συνωμοτών, υπό την ηγεσία του Ερρίκου 13ου και του Ρούντιγκερ φον Π., ενός 69χρονου πρώην διοικητή μονάδας αλεξιπτωτιστών, προετοιμαζόταν για τη λεγόμενη «Ημέρα Χ», κατά την οποία περίπου 12 άτομα επρόκειτο να εισβάλουν στο κτίριο του Ράιχσταγκ, όπου στεγάζεται το γερμανικό Κοινοβούλιο, και να συλλάβουν βουλευτές και κοινοβουλευτικό προσωπικό, όπως ακριβώς προσπάθησαν να κάνουν οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, εισβάλλοντας στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Σύμφωνα με τα σχέδιά τους, μετά την κατάληψη της εξουσίας, η ομάδα θα επεδίωκε να επαναδιαπραγματευθεί τις συνθήκες που υπέγραψε η Γερμανία μετά το τέλος του B’ Παγκόσμιου Πολέμου, καταρχήν με τη Ρωσία, όπως επισήμαναν οι εισαγγελείς.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα μέλη του πυρήνα που εξαρθρώθηκε, πηγή με γνώση της υπόθεσης έκανε λόγο για μια «ετερόκλητη ομάδα» στην οποία περιλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, ένας αρνητής του κορονοϊού (τεχνίτης με ειδίκευση στις σκεπές), ένας σεφ του οποίου ο γαμπρός είναι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ένας πιλότος μιας γερμανικής αεροπορικής εταιρείας, καθώς και ένας τενόρος ο οποίος προοριζόταν για υπουργός Πολιτισμού του νέου γερμανικού καθεστώτος, σύμφωνα με τον Guardian.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News