624
| Shutterstock

Πλήρη εξάλειψη του AIDS προαναγγέλλει μελέτη-ορόσημο

Πλήρη εξάλειψη του AIDS προαναγγέλλει μελέτη-ορόσημο

Τέλος στην επιδημία του HIV/AIDS αναμένεται να μπει με τη σωστή χρήση συγκεκριμένου συνδυασμού φαρμάκων, όπως αναφέρει μελέτη – ορόσημο που έγινε σε 2.000 ομοφυλόφιλους. Η σύνθεση των 1.000 ζευγαριών ήταν ένας οροθετικός και ένας υγιής. Τα ζευγάρια κλήθηκαν να κάνουν σεξ χωρίς προφυλακτικό για οκτώ χρόνια, με την προϋπόθεση ότι ο οροθετικός ήταν συνεπής στην αγωγή του και το φορτίο του ιού HIV στον οργανισμό του είχε κατασταλεί. Δηλαδή το φάρμακο είχε μειώσει τόσο πολύ τον ιό στον οργανισμό του, που δεν ανιχνευόταν ούτε με τις ειδικές εξετάσεις. Το μόνο που βλέπουν στα «μικροσκόπια» οι γιατροί σε αυτήν την περίπτωση, είναι οι πρωτεΐνες που παράγει ο ιός και όχι τον ίδιο τον ιό.

Η μελέτη έγινε στην Ευρώπη και σύμφωνα με όσα δημοσιεύει η επιστημονική επιθεώρηση The Lancet, από τους 1.000 υγιείς που έκαναν σεξ με άτομα που είχαν λοίμωξη HIV, κανένας δεν μολύνθηκε από τον σύντροφό του.

«Υπήρχαν 15 άτομα από την ομάδα των υγιών που στο τέλος της 8ετίας είχαν μολυνθεί. Ωστόσο, όταν έγινε DNA ανάλυση του ιού του συντρόφου τους, βρέθηκε ότι δεν είχαν κολλήσει τον ιό από αυτόν, αλλά από κάποιον άλλον με τον οποίο έκαναν σεξ χωρίς προφυλακτικό, που δεν λάμβανε επαρκή φαρμακευτική αγωγή».

Αν και στη βιολογία δεν υπάρχει 100% επιτυχία, η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι όσοι οροθετικοί λαμβάνουν αντιρετροϊκή αγωγή καταστολής (ART) του ιού, δεν είναι πλέον μεταδοτικοί και οι σύντροφοί τους δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό HIV.

«Φανταστικά», χαρακτήρισε τα αποτελέσματα της μελέτης η καθηγήτρια Άλισον Ρότζερς από το University College του Λονδίνου που συμμετείχε στη μελέτη. «Τα ευρήματά μας είναι ξεκάθαρα και τονίζουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης HIV με αντιρετροϊκή θεραπεία καταστολής του ιού είναι μηδενικά. Αυτό σημαίνει ότι όταν το ιικό φορτίο είναι μη ανιχνεύσιμο και ο HIV δεν μεταδίδεται. Το ίδιο έχουν δείξει και προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια», δηλώνει η ίδια στον Guardian.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με όλους όσους παίρνουν φάρμακα

Σύμφωνα με τον βρετανικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό National Aids Trust, το 97% των οροθετικών στη Βρετανία που βρίσκονται υπό αγωγή, έχει μη ανιχνεύσιμο φορτίο, κάτι που σημαίνει ότι δεν είναι μεταδοτικοί.

Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι δεν αντιδρούν σωστά στα φάρμακα, κάποιοι άλλοι δεν παίρνουν θεραπεία ART, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που ενώ για χρόνια έχουν μη ανιχνεύσιμο φορτίο, σε κάποια φάση μπορεί ο ιός να εξελιχθεί, όσο συνεπείς και να είναι με την αγωγή τους. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, όλοι οι οροθετικοί πρέπει να κάνουν εξετάσεις ιικού φορτίου κάθε τρεις μήνες.

Άρα, το σεξ χωρίς προφυλάξεις έχει πάντα κινδύνους μετάδοσης τουλάχιστον του HIV, ακόμη και όταν ο οροθετικός λαμβάνει φάρμακα. Στη συγκεκριμένη μελέτη υπήρξε αυστηρός έλεγχος του ιικού φορτίου, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να γίνει καθημερινή πρακτική στο γενικό πληθυσμό.

Η θεραπεία ART

H θεραπεία ART, η οποία στη συγκεκριμένη μελέτη νίκησε τον ιό στον οργανισμό και σταμάτησε τη μετάδοσή του, αποτελείται από τουλάχιστον από τρία διαφορετικά φάρμακα, τα οποία ανήκουν σε δύο διαφορετικές θεραπευτικές κατηγορίες. Για να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, θα πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά και συστηματικά από τον οροθετικό. Δεν πρόκειται για συγκεκριμένη αγωγή, αλλά για συνδυασμούς που μπορεί να προτείνει ο θεράπων ιατρός.

Ωστόσο, τα φάρμακα αυτά, όπως και κανένα άλλο, δεν μπορούν να εξαλείψουν πλήρως τον ιό από τον οργανισμό και να θεραπεύσουν, καθώς ο HIV κρύβεται στον εγκέφαλο, όπου τα φάρμακα δεν μπορούν να δράσουν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος έχει ένα ειδικό προστατευτικό σύστημα που ονομάζεται αιματοεγκεφαλικός φραγμός, τον οποίο τα φάρμακα δεν μπορούν να διαπεράσουν. Το σύστημα αυτό προστατεύει κυρίως από ιούς (απλούς, κοινούς ή σπάνιους) που αν εισβάλλουν στον εγκέφαλο μπορούν να προκαλέσουν από αναπηρία μέχρι θάνατο. Όμως δεν επιτρέπουν να περάσουν και τα περισσότερα φάρμακα, ενώ ο ιός HIV είναι τόσο μικρός που μπορεί και κρύβεται.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News