283
Φαίνεται ότι η αρχή του νήματος της εγκεφαλικής εξέλιξης που οδήγησε στο να παίζει ο άνθρωπος πιάνο ξεκίνησε όταν πριν από περίπου δύο εκ. έτη κάποιος κατασκευάσε ένα πέτρινο τσεκούρι | Shutterstock

Ο άνθρωπος έμαθε πιάνο πριν από 1,75 εκατ. έτη!

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 12:10
Φαίνεται ότι η αρχή του νήματος της εγκεφαλικής εξέλιξης που οδήγησε στο να παίζει ο άνθρωπος πιάνο ξεκίνησε όταν πριν από περίπου δύο εκ. έτη κάποιος κατασκευάσε ένα πέτρινο τσεκούρι
|Shutterstock

Ο άνθρωπος έμαθε πιάνο πριν από 1,75 εκατ. έτη!

Protagon Team Protagon Team 10 Μαΐου 2017, 12:10

Εκτιμάται ότι πριν από 2,5 εκατ. έτη τα πρώιμα ανθρώπινα είδη ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν κομμάτια από πέτρες ως εργαλεία. Οκτακόσιες χιλιάδες χρόνια αργότερα ένας μακρινός πρόγονός μας προέβη σε μια τεχνολογική ανακάλυψη που είχε αντίκτυπο παρόμοιο με την Βιομηχανική Επανάσταση και πιθανώς να οδήγησε στην εμφάνιση του Homo sapiens, το είδος από το οποίο προέρχεται ο άνθρωπος.

Αυτός ο μακρινός πρόγονος άρχισε να λαξεύει τις πέτρες και να δημιουργεί σύνθετα εργαλεία (π.χ. μικρά τσεκούρια) μια εφεύρεση που γρήγορα διαδόθηκε σε όλες τις περιοχές του πλανήτη που ζούσαν ανθρώπινα είδη στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Independent διεθνής ομάδα επιστημόνων χρησιμοποιώντας μία μέθοδο που ονομάζεται «νευροαρχαιολογία» υποστηρίζει ότι ο εφευρέτης των εργαλείων χρησιμοποίησε τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου που χρησιμοποίησε ο σημερινός άνθρωπος για να παίξει πιάνο.

«Πρόκειται για ένα αποφασιστικό σημείο στην εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου» αναφέρουν οι ερευνητές στο άρθρο τους στην επιθεώρηση Nature Human Behaviour. «Είναι συναρπαστικό ότι πρόκειται για τα ίδια δίκτυα του εγκεφάλου που επιτρέπουν στον άνθρωπο σήμερα να έχει συμπεριφορές που απαιτούν επιδεξιότητα όπως το παίξιμο ενός μουσικού οργάνου» αναφέρει ο Τζον Σπένσερ, καθηγητής του πανεπιστημίου East Anglia, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η κατασκευή σύνθετων εργαλείων απαιτεί την συνεργασία διαφόρων περιοχών στις οποίες εμπλέκονται η οπτική μνήμη, οι ακουστικές και αισθητηριακές πληροφορίες καθώς και ο σύνθετος σχεδιασμός δράσης. Είναι οι ίδιες ακριβώς περιοχές που ενεργοποιούνται όταν ο άνθρωπος παίζει πιάνο. «Η εμφάνιση της ικανότητας κατασκευής σύνθετων εργαλείων επέτρεψε στον εγκέφαλο των ανθρώπων να εξελιχτεί έτσι ώστε να κάνει αργότερα την εμφάνιση της η ομιλία και η μουσική. Ισως μάλιστα εκείνοι που κατασκεύασαν τα πρώτα σύνθετα εργαλεία να είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν και κάποιου είδους μουσική» σημειώνει ο Σπένσερ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...