332
Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Κώστα Καραμανλή σε μία εκδήλωση φτιαγμένη στα μέτρα του | Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Καλό το σόου με τον Καραμανλή, αλλά…

Θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Κώστα Καραμανλή σε μία εκδήλωση φτιαγμένη στα μέτρα του
|Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Καλό το σόου με τον Καραμανλή, αλλά…

Δεν λέω, ήταν πολύ επιτυχημένη η εκδήλωση παρουσίασης του συλλογικού τόμου για τα οικονομικά της Ελλάδας από το 2000 έως το 2015 στη Θεσσαλονίκη, στην οποία παραβρέθηκε ο Κώστας Καραμανλής. Ήταν έντονη η αγάπη που εκδηλώθηκε στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού. Υπάρχει, όμως, ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για το οποίο απαιτούνται εξηγήσεις.

Το πολύ σοβαρό ζήτημα: διοργανωτής της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποθεωθεί ο κ. Καραμανλής ήταν το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Δηλαδή, ένας θεσμικός επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας και της κοινωνίας, χρησιμοποιήθηκε για ένα και μόνο σκοπό: για να κάνει μια θριαμβική επανεμφάνιση ο πρώην Πρωθυπουργός.

Η παρουσίαση του συλλογικού τόμου ήταν η πρόφαση. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κατά πόσον οι καθηγητές των Πανεπιστημίων που συμμετείχαν στο πάνελ είναι ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι και οι ίδιοι χρησιμοποιήθηκαν για το σκοπό της αποθέωσης του Κώστα Καραμανλή. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω, επίσης, πώς το εκλαμβάνουν αυτό τα χιλιάδες μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του φορέα ο οποίος είναι αρμόδιος για τη χορήγηση σε αυτά ειδικής άδειας προκειμένου να ασκήσουν το οικονομολογικό επάγγελμα.

Η εκδήλωση ήταν όλη κομμένη και ραμμένη στον σκοπό, την αποθέωση. Γι’ αυτό εστάλησαν τα sms που προσκαλούσαν στην εκδήλωση «ελάτε γιατί θα είναι ο Καραμανλής», γι’ αυτό καθυστέρησε μία ολόκληρη ώρα η έναρξη αναμένοντας τον Καραμανλή να φτάσει, να χαιρετίσει, να φιληθεί, να φωτογραφηθεί. Για να είναι στην πρώτη σειρά όλη (σχεδόν) η Νέα Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης (και μεγάλου μέρους της Μακεδονίας) των περασμένων δεκαετιών, ξεχασμένοι και αξέχαστοι, κυβερνητικοί και παρατρεχάμενοι, εκλεγμένοι και διορισμένοι, δοξασμένοι και παρακμασμένοι. Έτσι προγραμματίστηκε, έτσι στήθηκε, έτσι πραγματοποιήθηκε.

Είναι ικανοποιημένοι οι οικονομολόγοι τώρα από την εκδήλωση του θεσμικού φορέα εκπροσώπησής τους; Εάν ναι, δεν μένει σε μας τους υπόλοιπους παρά να πάρουμε τα μπογαλάκια μας και να τραβήξουμε για άλλες πολιτείες, όπου τα θεσμικά όργανα θα στέκονται στον ρόλο που τους έχει ανατεθεί. Και όπως το ίδιο το Επιμελητήριο δηλώνει, είναι «ο επιστημονικός σύμβουλος της κοινωνίας» και καλόν είναι να μας ενημερώσει εάν η συμβουλή του προς την κοινωνία του 2017 είναι «αποθεώστε τον Καραμανλή».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News