563
Ανακαλύπτοντας το εκκρεμές στο μάθημα «Θέλεις να Γίνεις Επιστήμονας;» | Φωτογραφίες: Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon

Τι είναι το CTY Greece και πώς δουλεύει

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 12 Ιουλίου 2017, 07:14
Ανακαλύπτοντας το εκκρεμές στο μάθημα «Θέλεις να Γίνεις Επιστήμονας;»
|Φωτογραφίες: Ελένη Κατρακαλίδη/Protagon

Τι είναι το CTY Greece και πώς δουλεύει

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 12 Ιουλίου 2017, 07:14

Στην Ελλάδα, το Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, και έχει λάβει πιστοποίηση από τον ευρωπαϊκό επιστημονικό οργανισμό European Council for High Ability (ECHA). Σύμβουλος του CTY Greece είναι το διεθνούς φήμης αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Φέτος πραγματοποιείται στην Αθήνα το  2ο Θερινό Πρόγραμμα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά / Center for Talented Youth (CTY) Greece του Κολεγίου Ανατόλια. Συμμετέχουν 95 μαθητές από την 3η έως και 6η Δημοτικού, οι οποίοι έχουν επιλεγεί μετά από εξετάσεις στα μαθηματικά και στη γλώσσα.

IMG_7432-1
Στο μάθημα της Φυσικής

Στην Αθήνα, τα μαθήματα γίνονται στις εγκαταστάσεις της OTEAcademy στο Μαρούσι. Οι μαθητές παρακολουθούν πρωτοποριακά εκπαιδευτικά προγράμματα ημερήσιας φοίτησης διάρκειας τριών εβδομάδων ειδικά σχεδιασμένα για τις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές δυνατότητές τους. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα Βιολογίας, Ρομποτικής, Μαθηματικών, Επιστήμης και Μηχανικής καθώς και Συγγραφής. Ένα αντίστοιχο Θερινό Πρόγραμμα πραγματοποιείται και στην Θεσσαλονίκη, στο Κολέγιο Ανατόλια, για 80 μαθητές Δημοτικού.

IMG_7477-1
Μερικές από τις εντυπώσεις των παιδιών γραμμένες σε post-it, διακοσμούν την πόρτα της αίθουσας

Εκτός από το θερινό πρόγραμμα ημερήσιας φοίτησης που απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού, διεξάγεται επίσης ένα Θερινό Πρόγραμμα τριών εβδομάδων με διαμονή στο Κολέγιο Ανατόλια για 207 μαθητές Γυμνασίου έως και Β΄ Λυκείου. Τα παιδιά παρακολουθούν μαθήματα πανεπιστημιακού επιπέδου όπως: Κρυπτολογία, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, Πιθανότητες και Θεωρία Παιγνίων,  Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, [email protected], H Τέχνη και η Επιστήμη του Κινηματογράφου και Εισαγωγή στην Επιστήμη των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών καθώς και Φιλοσοφία, Αρχές Μικροοικονομίας, Μαθηματικά Μοντέλα, Γενετική,  Διεθνείς Σχέσεις και Ποίηση και Πεζογραφία.

IMG_7486-1
Παιδιά του Δημοτικού διδάσκονται με ευφάνταστους τρόπους ύλη μεγαλύτερων τάξεων
Συνοπτικά:
  • Περισσότεροι από 6.100 μαθητές από όλη την Ελλάδα έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις ανάδειξης ταλέντου για τα προγράμματα του CTY Greece από το 2013 μέχρι σήμερα.
  • Φέτος 390 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, από την Ελλάδα και την Κύπρο, παρακολουθούν τα Θερινά Προγράμματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
  • Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε 18 πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου (Λευκωσία).
  • Το 50% των μαθητών προέρχεται από δημόσια σχολεία.
  • Το 50% των μαθητών προέρχεται από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη
  • Το 50% των μαθητών προέρχεται από διαφορετικές πόλεις της Ελλάδας και από την Κύπρο
  • Πάνω από το 50% των μαθητών (οι 250 από τους 390) έχουν λάβει ολική ή μερική υποτροφία με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα.
IMG_7503-1
Τα παιδιά σχεδιάζουν και κατασκευάζουν με τη βοήθεια του καθηγητή τους, στο μάθημα «Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης»

Ιδρυτικός δωρητής του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο έχει χορηγούς τις εταιρίες Lidl Hellas και  AEGEAN Airlines, και υποστηρικτή το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Στην Κύπρο, το CTY Greece υποστηρίζεται από τη Lidl Cyprus. (www.cty-greece.gr)

Ακόμη, την περασμένη χρονιά, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι ανανεώνει τη δωρεά του, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα υποτροφιών του CTY Greece, που θα δώσει τη δυνατότητα σε περίπου 300 παιδιά να συμμετάσχουν στα Θερινά Προγράμματα του Κέντρου για δύο χρόνια. Επιπλέον, η δωρεά του Ιδρύματος θα υποστηρίξει την υλοποίηση 16 εργαστηρίων γνωριμίας των μεθόδων του Κέντρου σε σχολικές τάξεις ανά την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News