644
Τα αδέλφια Μοχάμεντ και Αμπντούλ Ματζέντ Ρέμο και στο φόντο ο περίφημος Πράσινος Θόλος της Δρέσδης μετά τη ληστεία και ένα από τα κλοπιμαία της συμμορίας | CreativeProtagon/EPA

Ιδού τα πραγματικά «Σκυλιά του Βερολίνου»

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 21:30
Τα αδέλφια Μοχάμεντ και Αμπντούλ Ματζέντ Ρέμο και στο φόντο ο περίφημος Πράσινος Θόλος της Δρέσδης μετά τη ληστεία και ένα από τα κλοπιμαία της συμμορίας
|CreativeProtagon/EPA

Ιδού τα πραγματικά «Σκυλιά του Βερολίνου»

Protagon Team Protagon Team 9 Απριλίου 2021, 21:30

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο στη Γερμανία και ειδικά στην πρωτεύουσα της χώρας. Εχουν γραφτεί για αυτό πάμπολλα άρθρα, καθώς απασχολεί ιδιαίτερα τις διωκτικές αρχές εδώ και πολλά χρόνια, ενώ και το Netflix του αφιέρωσε μία ολόκληρη σειρά, τα «Σκυλιά του Βερολίνου» .

Στο στόχαστρο βρίσκονται οι πολυμελείς οικογένειες συμμοριών αραβικής καταγωγής που δρουν στη γερμανική επικράτεια. Μεταξύ των πιο διαβόητων ξεχωρίζει η οικογένεια των Ρέμο. Τα εκατοντάδες μέλη της προέρχονται από μία αραβική μειονότητα της Τουρκίας, χιλιάδες μέλη της οποίας μετοίκησαν στον Λίβανο κατά τη δεκαετία του 1970 και στη συνέχεια μετανάστευσαν, μετά το ξέσπασμα του εμφύλιου πολέμου, στην Ευρώπη.

Από τότε έως σήμερα οι Ρέμο κατάφεραν να στήσουν ένα πανίσχυρο εγκληματικό δίκτυο με τουλάχιστον 1.000 μέλη από 13 οικογένειες. Πρώτη φορά απασχόλησαν τις αρχές το 1992 στο πλαίσιο των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας ενός εστιάτορα. Με τον καιρό οι Ρέμο ειδικεύθηκαν στις ληστείες, στην παροχή εκβιαστικής προστασίας και στις επιχειρήσεις με στόχο το ξέπλυμα των βρόμικων λαφύρων τους.

 Η διάρρηξη στον «Πράσινο Θόλο»

Το 2019, για παράδειγμα, λήστεψαν μοναδικά κοσμήματα αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τον περίφημο Πράσινο Θόλο (Grünes Gewölbe) της Δρέσδης, ένα μουσείο στο οποίο φυλάσσεται η μεγαλύτερη συλλογή θησαυρών στην Ευρώπη. Οι δράστες προκάλεσαν αρχικά μία πυρκαγιά η οποία βύθισε την περιοχή γύρω από το μουσείο στο σκοτάδι και αχρήστευσε το σύστημα συναγερμού. Στη συνέχεια εισήλθαν ανενόχλητοι στο μουσείο από ένα μικρό παράθυρο και άρπαξαν την πολύτιμη λεία τους. Κατάφεραν να διαφύγουν δίχως να γίνουν αντιληπτοί με ένα όχημα πολυτελείας το οποίο πυρπόλησαν μετά, ούτως ώστε να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Ωστόσο παρά τα μέτρα που πήραν, οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν τους φερόμενους ως δράστες.

Υλικό από τις κάμερες ασφαλείας δείχνει τους δράστες να σπάνε τις προθήκες μέσα στον Πράσινο Θόλο (Saxony Police Department/Handout via Reuters)

Πριν από μήνες συνελήφθησαν τρεις άνδρες, όλοι τους μέλη της οικογένειας Ρέμο. Οι αρχές θεωρούν πως ήταν αυτοί οι εγκέφαλοι της εντυπωσιακής ληστείας, μαζί με ένα άλλο υψηλόβαθμο μέλος της συμμορίας, τον Αμπντούλ Ματζέντ Ρέμο, ο οποίος διαφεύγει ακόμα τη σύλληψη ενώ στα χέρια των αρχών βρίσκεται ήδη ο δίδυμος αδελφός του.

Επειτα από πολλούς μήνες εντατικών ερευνών οι επιθεωρητές της αστυνομίας που έχουν αναλάβει την υπόθεση, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο δράστης να διέφυγε εγκαίρως στο εξωτερικό και να βρίσκεται σήμερα στον Λίβανο ή στην Τουρκία. Πιο πιθανό είναι, ωστόσο, να κρύβεται ακόμα στη Γερμανία, όπου μπορεί υπολογίζει στη στήριξη ενός τεράστιου δικτύου προστασίας. Οι Ρέμο διαθέτουν ασφαλή καταφύγια, διασυνδέσεις και, κυρίως, σημαντικούς πόρους.

Το μεγαλύτερο χρυσό νόμισμα

Ακόμα και στις περιπτώσεις που συνελήφθησαν κάποιοι από τους δράστες ληστειών, οι διωκτικές αρχές ελάχιστες φορές κατάφεραν να ανακτήσουν τα κλοπιμαία. Οι Ρέμο ήταν πάντα τάχιστοι στο να ρευστοποιούν τα λάφυρά τους και να ξεπλένουν τα κέρδη τους ενώ ενίοτε επιλέγουν να τα λιώνουν. Οι αρχές δεν αποκλείουν να ήταν αυτή η κατάληξη του «Big Maple Leaf», ενός χρυσού νομίσματος βάρους 100 κιλών και αξίας 3,1 εκατ. ευρώ που έκανε φτερά από το Μουσείο Μπόντε του Βερολίνου το 2017.

Το χρυσό νόμισμα βάρους 100 κιλών «Big Maple Leaf» (Wikipedia)

Ωστόσο, το νούμερο ένα της οικογένειας, ονόματι Ισα Ρέμο, παρά τις όποιες αποκαλύψεις και τις συνεχείς έρευνες, υποστηρίζει πως ο πλούτος των Ρέμο προέρχεται από τα πολλά εστιατόρια που διαχειρίζονται καθώς και από τις επιχειρήσεις τους που δραστηριοποιούνται στον κατασκευαστικό κλάδο.

Δηλώνουν… θύματα ρατσισμού!

Μάλιστα οι Ρέμο δεν δίστασαν να βάλουν δημόσια κατά της γερμανικής αστυνομίας, συγκρίνοντας την αντιμετώπιση των αραβικής καταγωγής οικογενειών της Γερμανίας με τους διωγμούς των εβραίων κατά την περίοδο του ναζισμού. «Αυτοί που διώκουν εμάς σήμερα, είναι απόγονοι αυτών που δίωξαν και κατέστρεψαν τους εβραίους συμπολίτες μας», υποστήριξε επιφανής γόνος της οικογένειας στο Διαδίκτυο. «Δεν άρχισε με τους θαλάμους αερίων, άρχισε με το μίσος και τη μισαλλοδοξία, άρχισε με τη στέρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων», πρόσθεσε, αναρτώντας μία φωτογραφία της πύλης του Αουσβιτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News