636
Πολίτης διαδηλώνει υπέρ της μάσκας στην Times Square της Νέας Υόρκης (φωτογραφία αρχείου) | REUTERS /Carlo Allegri

Γιατί το CDC απάλλαξε από τη μάσκα τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 16:19
Πολίτης διαδηλώνει υπέρ της μάσκας στην Times Square της Νέας Υόρκης (φωτογραφία αρχείου)
| REUTERS /Carlo Allegri

Γιατί το CDC απάλλαξε από τη μάσκα τους εμβολιασμένους

Protagon Team Protagon Team 17 Μαΐου 2021, 16:19

Η οδηγία από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, που προβλέπει ότι όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο του κορονοϊού μπορούν πλέον να μη φορούν μάσκα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, ήταν μία μεγάλη έκπληξη, όχι μόνο για τους αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αλλά και για πολλούς επιστήμονες.

«To Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), οι γιατροί και οι ειδικοί επιστήμονες είναι αυτοί που καθορίζουν σύμφωνα με ποια επιστημονικά δεδομένα θα ληφθούν μέτρα και επίσης το χρονοδιάγραμμα άρσης τους. Και ο Λευκός Οίκος ενημερώθηκε για το θέμα με τις μάσκες μόλις μία ημέρα πριν από την επίσημη οδηγία. Δεν είναι πολιτική απόφαση, είναι καθαρά επιστημονική οδηγία», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Για μήνες οι ειδικοί είχαν εκδώσει σύσταση και προειδοποιούσαν ότι οι μάσκες και οι κοινωνικές αποστάσεις ήταν απαραίτητες, ώστε να περιοριστεί η μετάδοση του κορονοϊού και να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο.

Ωστόσο, παρουσιάζοντας τις νέες συστάσεις, ο δρ Ρότσε Βαλένσκι, διευθυντής του CDC, ανέφερε δύο πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα ως σημαντικούς παράγοντες για την απόφαση που έλαβε η αρμόδια επιτροπή.

Το πρώτο είναι ότι ελάχιστα από τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί μολύνονται με τον κορονοϊό και το δεύτερο πως φαίνεται ότι η μετάδοση από αυτούς είναι πολύ πιο σπάνια, όπως γράφουν οι New York Times. Επιπλέον, ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα εμβόλια φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των γνωστών μεταλλάξεων του κορονοϊού.

Ως εκ τούτου, τα εμβόλια σε αυτή τη φάση είναι ένα ισχυρό όπλο, όχι μόνο ως προς την πρόληψη της νόσησης και τον θάνατο, αλλά και ως προς τον περιορισμό της νόσου. «Η επιστήμη είναι αρκετά ξεκάθαρη προς αυτήν την κατεύθυνση», σχολιάζει στους ΝΥΤ η Ζόε Μακλάρεν, ειδική στην Πολιτική Υγείας από το Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη.

«Είναι εξαιρετικά σπάνιο κάποιος που έχει εμβολιαστεί να κολλήσει ή να μεταδώσει τον ιό. Ο κίνδυνος σίγουρα δεν είναι μηδενικός, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι είναι πολύ χαμηλός», συμπληρώνει η ίδια.

Εντονη ανησυχία

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες ξαφνιάστηκαν από την ανακοίνωση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ανάμεσά τους και πολλοί επιδημιολόγοι, που όπως σημειώνουν οι New York Times, περίμεναν ότι η μάσκα θα ήταν υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους για τουλάχιστον ακόμη ένα χρόνο.

Μάλιστα, σε ανεπίσημη έρευνα της εφημερίδας, το 26% από αυτούς είχε δηλώσει ότι θα τις φοράμε για πάντα σε ορισμένες περιπτώσεις, καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν όλοι γύρω μας είναι εμβολιασμένοι.

Αρκετοί επιδημιολόγοι που μίλησαν στους New York Times είναι επιφυλακτικοί και συνιστούν ιδιαίτερη προσοχή. «Θα μπορύμε να βγάλουμε τις μάσκες σε εσωτερικούς χώρους με πολύ κόσμο μόνο εάν το ποσοστό των εμβολιασμένων φτάσει το 80% ή 90% τους επόμενους μήνες», είπε η Βίβιαν Τόου, από το Patient-Centered Outcomes Research Institute, μη κερδοσκοπικό ερευνητικό κέντρο για τη δημόσια περίθαλψη.

Οι περισσότεροι ειδικοί, που συμμετείχαν στην έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας, συμφωνούν ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες μόνο στην περίπτωση που βρίσκονται στον ίδιο χώρο με άλλους εμβολιασμένους. Οταν, όμως, δεν το γνωρίζουν αυτό, τότε πρέπει να τις φορούν για την προστασία όλων.

Πάντως, παρά τη σύσταση του CDC, οι έρευνες που έχουν γίνει για τον περιορισμό της μόλυνσης και της μετάδοσης στους εμβολιασμένους στις ΗΠΑ, αφορούν τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer, όπως παρατηρεί ο Φλόριαν Κράμερ, ιολόγος στην Ιατρική Σχολή Ικαν του Ορους Σινά.

Η σύσταση του CDC

Σύμφωνα με τον νέο χάρτη οδηγιών που εξέδωσε στις 13 Μαΐου το CDC, οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ενώ μπορούν να τις αποχωρίζονται και σε πολλούς εσωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο της σταδιακής επαναφοράς σε τροχιά κανονικότητας, ο υγειονομικός φορέας τόνισε, ακόμη, ότι καταργούνται οι κοινωνικές αποστάσεις για τους πλήρως εμβολιασμένους. Ωστόσο, το CDC επανέλαβε, και σε αυτές τις επικαιροποιημένες οδηγίες ότι ακόμη και όσοι έχουν λάβει και τις δύο δόσεις των σκευασμάτων θα πρέπει να φορούν μάσκα σε αεροπλάνα και τρένα, σε αεροδρόμια, σε μέσα μεταφοράς, σε νοσοκομεία και ιατρικά γραφεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News