763
Εκθεση περιστρόφων στο ετήσιο συνέδριο του NRA στο Χιούστον –πού αλλού;– στο Τέξας | Photo by Charles Ommanney/Getty Images

Η σφαγή στο Τέξας: Γιατί δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο;

Εκθεση περιστρόφων στο ετήσιο συνέδριο του NRA στο Χιούστον –πού αλλού;– στο Τέξας
|Photo by Charles Ommanney/Getty Images

Η σφαγή στο Τέξας: Γιατί δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο;

H Αμερική πρωτοστάτησε στη νίκη κατά του φασισμού, έφτασε στο φεγγάρι, εξέλεξε μαύρο πρόεδρο, βρίσκεται στην αιχμή της έρευνας και της τεχνολογίας, πετυχαίνει άλματα στην Ιατρική, έχει την ισχυρότερη οικονομία και τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο. Και ταυτόχρονα, η πιο προοδευμένη χώρα στον πλανήτη είναι η χώρα της σφαγής στο λύκειο του Κολουμπάιν (στην πόλη Λίτλτον του Κολοράντο) στις 20 Απριλίου του 1999, και του μακελειού με 19 μικρούς μαθητές και δύο ενηλίκους νεκρούς στο Τέξας, στις 24 Μαΐου του 2022. Και πόσων ακόμη νεκρών παιδιών στο σχολείο τους, ανάμεσα σε αυτές τις δύο ημερομηνίες. 

Ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εξέφρασε πριν από λίγες ώρες την απορία του γιατί συμβαίνει αυτό, μόνο εκεί: «Στο αεροπλάνο της επιστροφής από την Ασία, εκείνο που αναλογίστηκα σε αυτή την πτήση των 17 ωρών, είναι ότι τέτοιου είδους μαζικές εκτελέσεις σπάνια συμβαίνουν οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Γιατί; Εχουν και αλλού προβλήματα ψυχικής υγείας. Εχουν εσωτερικές διαμάχες. Εχουν ανθρώπους που έχουν χάσει τον δρόμο τους. Αλλά τέτοιου είδους μαζικές εκτελέσεις δεν συμβαίνουν ποτέ με αυτή τη συχνότητα που συμβαίνουν στην Αμερική. Γιατί;». 

Τα αίτια είναι πολλά, έχουν αναλυθεί χιλιάδες φορές μετά τις προηγούμενες τραγωδίες και, ασφαλώς, η πολιτική τάξη των ΗΠΑ, στην οποία ανήκει και ο Μπάιντεν εδώ και δεκαετίες, έχει ευθύνες για τα πολύ μικρά βήματα που γίνονται κάθε φορά. Παρότι οι Ρεπουμπλικάνοι και όχι οι Δημοκρατικοί είναι αυτοί που πολιτεύονται με σημαία το δικαίωμα στην οπλοκατοχή. 

Ο αριθμός των όπλων στα χέρια πολιτών στις ΗΠΑ είναι ασύλληπτος. Οπως μετέδωσε το CNN, στις ΗΠΑ αντιστοιχούν 120 όπλα για κάθε 100 κατοίκους. Σύμφωνα με το Forbes, το 2021 πουλήθηκαν σε πολίτες 19,9 εκατ. όπλα, 12,5% λιγότερα από το ρεκόρ των 22,8 εκατ. όπλων του 2020.

Και είναι συγκλονιστικό από μόνο του το γεγονός ότι το 2021, 5,4 εκατομμύρια Αμερικανοί αγόρασαν το πρώτο τους όπλο και στη χώρα κυκλοφορούν νομίμως στα χέρια πολιτών πάνω από 400 εκατ. όπλα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τα οποία καυχιέται η διαβόητη Εθνική Ενωση Οπλων (National Rifle Association, NRA), το πιο ισχυρό λόμπι υπέρ της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, το συνολικό οικονομικό αποτύπωμα από τις νόμιμες πωλήσεις όπλων εντός της χώρας (το ΑΕΠ της συνολικής μπίζνας), ήταν –κρατηθείτε– 70,5 δισ. δολάρια το 2021, δηλαδή σχεδόν το 40% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας. 

Και αυτό το λόμπι έχει και πολιτική και ιδεολογική έκφραση. Πιέζει το Κογκρέσο και μπλοκάρει τις νομοθεσίες που έχουν στόχο τον έλεγχο της οπλοκατοχής και τροφοδοτεί την αδιανόητη για την Ευρώπη «ιδεολογία» που στηρίζεται στην περίφημη Δεύτερη Τροπολογία του Συντάγματος της χώρας, η οποία υιοθετήθηκε το 1791 –όταν ο πλανήτης απείχε από την ανακάλυψη της Αμερικής σχεδόν όσο απέχει από το σήμερα– και αναγνωρίζει στους πολίτες το δικαίωμα να κατέχουν και να φέρουν όπλα. Και αυτή η «ιδεολογία» λέει ότι η ανώτερη έκφραση της προσωπικής ελευθερίας των Αμερικανών είναι το δικαίωμα να κατέχουν όπλα. 

Ο Τραμπ, κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής εκστρατείας των προεκλογικών εκλογών του 2020, όταν έκανε ακόμη και έξι ομιλίες την ημέρα, πετώντας από Πολιτεία σε Πολιτεία με το Air Force One, «προειδοποιούσε», πάντα με την ίδια φράση, ότι αν εκλεγόταν ο Μπάιντεν, θα έπαιρνε τα όπλα από τα χέρια των Αμερικανών. Ηξερε, ασφαλώς, ότι δεν κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να συμβεί, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές. Απευθυνόταν σε μια άλλη Αμερική – αυτή που δεν αναγνωρίζει και με αυτή που αδυνατεί να ταυτιστεί ο υπόλοιπος πλανήτης.

Ο υπόλοιπος κόσμος αναγνωρίζει τον Τσάρλτον Ιστον ως έναν κολοσσό της Εβδομης Τέχνης. Στις ΗΠΑ ήταν ο εμβληματικός και υπερσυντηρητικός πρόεδρος της NRA, που έλεγε ότι θα του πάρουν το όπλο μόνο από το παγωμένο νεκρό του χέρι.  

Ο Τσάρλτσον Ιστον στο συνέδριο της NRA το 2002 (Photo by Candice Towell/Getty Images)

Η Αμερική είναι η χώρα της επιστήμης αλλά και της καθυστέρησης, του Ομπάμα αλλά και του Τραμπ. Οπως θυμίζει ένας Ελληνας που διαπρέπει στις ΗΠΑ, ο καθηγητής Πληροφορικής του Κολούμπια Χρίστος Παπαδημητρίου, μια δημοσκόπηση του Reuters αποκαλύπτει αυτή την «άγνωστη» αλλά και αριθμητικά κυρίαρχη Αμερική:  

«Το 32% των Αμερικανών πιστεύει ότι η ζωή δημιουργήθηκε πριν από 7.000 χρόνια, όπως λέει η Γραφή. Ενα άλλο 40% πιστεύει ότι η εξέλιξη υπήρξε, αλλά ο Θεός έβαλε το χέρι Του στις επικίνδυνες στροφές. Αθροίζουν σε ένα 72%. Το βλέπεις και λες “δεν είναι δυνατόν”. Δεν νομίζω ότι έχω γνωρίσει έναν από αυτό το 72%, αν και ζω στην Αμερική 50 χρόνια σχεδόν, από το 1973». 

Με έναν τρόπο, η Αμερική μοιάζει να είναι ο μεγάλος υπνοβάτης του καιρού μας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News