573
Η Σάρον Στόουν στις Κάννες, στην πρεμιέρα του φιλμ «Forever Young» | Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Η Σάρον Στόουν γερνάει υπέροχα

Η Σάρον Στόουν στις Κάννες, στην πρεμιέρα του φιλμ «Forever Young»
|Cardinale - Corbis/Corbis via Getty Images

Η Σάρον Στόουν γερνάει υπέροχα

«Τελικά, καθόρισε την καριέρα σου το σταυροπόδι;», θα ήθελα να ρωτήσω τη Σάρον Στόουν αν είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω μαζί της. Για τους περισσότερους, εκείνο το σταυροπόδι στο «Βασικό ένστικτο», που έχει μείνει στην ιστορία, ήταν η αρχή μιας πορείας που την έφερε στην κορυφή του Χόλιγουντ.

Σίγουρα, καθόρισε το ξεκίνημά της, το σημείο μηδέν που της άνοιξε τις πόρτες για την κορυφή. Μια όμορφη ηθοποιός που έκανε την υφήλιο να παραμιλά με το άνευ εσωρούχου σταυροπόδι της. Δικαιωματικά της ανήκει μια θέση στη λίστα των συμβόλων του σεξ. Το Χόλιγουντ αρπάζει αυτά τα κορίτσια σαν ζεστό ψωμί. Και τους δίνει αντίστοιχους ρόλους, τι άλλο; Να παίξουν τις μοιραίες, τις ωραίες, τις μυστηριώδεις, τις ακαταμάχητες.

Κάπως έτσι αντιμετώπισε η βιομηχανία του θεάματος και τη Σάρον Στόουν. Μετά το «Βασικό ένστικτο», της δόθηκαν ως επί το πλείστον ρόλοι που θύμιζαν στο φιλοθέαμον κοινό το θρυλικό σταυροπόδι της. Τέτοιοι ρόλοι της δίνονται ακόμα και αν έχετε παρακολουθήσει τις τηλεοπτικές σειρές «Mosaic» και «Ratched», θα καταλάβετε τι εννοώ. Η Στόουν έχει μείνει στη συνείδηση του κοινού, και των υπεύθυνων καστ των παραγωγών, ως το μοιραίο θηλυκό.

Το εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι η κατηγοριοποίηση στο κουτάκι «σέξι ηρωίδα», στο οποίο τοποθετεί τη Σάρον Στόουν η βιομηχανία θεάματος εδώ και τριάντα χρόνια, δεν έχει κάνει την ίδια να χάσει τον προσανατολισμό της. Είναι κάτι που παθαίνουν τα σύμβολα του σεξ, όταν ο χρόνος έρχεται να χαράξει επάνω τους τις δικές του γραμμές. Και μόλις ο καθρέφτης αρχίζει να γίνεται σκληρός με την εικόνα, όταν η βαρύτητα τραβάει ανελέητα τα πάντα προς τα κάτω, πολλές από αυτές τις υπάρξεις παραδίνονται στη δίνη της παραμόρφωσης.

Το κυνήγι της χαμένης νεότητας έχει δημιουργήσει μεταλλαγμένους μεσήλικες –σταρ μεσήλικες, μιας και μιλάμε για θέαμα. Πλάσματα που χτίζουν πάνω στη φθορά του χρόνου αντιαισθητικά οικοδομήματα, τερατουργήματα. Προσδοκώντας μια ψευδαίσθηση νεότητας, την οποία ο καθρέφτης αντανακλά σε ένα πρόσωπο όπου το νυστέρι και τα ενέσιμα έχουν αλωνίσει χωρίς μέτρο.

Η Σάρον Στόουν θα μπορούσε να έχει γίνει ένα κακέκτυπο του παλιού, ωραίου και μοιραίου, εαυτού της. Και όμως, βλέποντάς την να περπατά στα κόκκινα χαλιά, συνειδητοποιείς πόσο απέχει από αυτή την αρρωστημένη φιλοσοφία. Είναι μια γυναίκα που τιμά τα εξήντα τέσσερα χρόνια της ζωής της και αφήνει τον χρόνο να κυλήσει επάνω της χωρίς υστερία. Τι ανακούφιση για όλες τις γυναίκες που αγχώνονται με την ηλικία, να τη βλέπεις να παραμένει τόσο σέξι, όσο σε εκείνη τη σκηνή που την ερωτεύτηκε όλος ο πλανήτης. Μέσα από το παράδειγμά της, συνειδητοποιείς ότι η θηλυκότητα και η γοητεία δεν χάνονται με τον χρόνο, αντιθέτως, προσαρμόζονται μια χαρά σε ένα κορμί που έχει χάσει το σφρίγος του και σε ένα πρόσωπο με ρυτίδες.

Ισως έπαιξαν ρόλο και οι περιπέτειες υγείας που αντιμετώπισε η ηθοποιός. Ισως το εγκεφαλικό επεισόδιο, που υπέστη μόλις στα σαράντα τρία χρόνια της, το οποίο ακολούθησε και ένα χειρουργείο στο στήθος για την αφαίρεση όγκων, να την έκαναν να δει τη ζωή με το φακό της ουσίας. Ισως εκείνη η στιγμή που αντίκρισε τον θάνατο, που όπως η ίδια λέει, την ενέπνευσε να γράψει και τη βιογραφία «Beauty of Living Twice», να υπήρξε καθοριστική για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την εικόνα της και την ταμπέλα της μοιραίας που η βιομηχανία της κρέμασε.

Ενα είναι σίγουρο. Το σταυροπόδι μπορεί να καθόρισε την καριέρα της Σάρον Στόουν, αλλά δεν κατάφερε να καθορίσει την ίδια.

YΓ. Η ηθοποιός διασχίζει το κόκκινο χαλί στις Κάννες με ένα πολυμορφικό φόρεμα Dolce & Gabbana

(REUTERS/Stephane Mahe)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News