955
Τον εφοδιασμό από τον Ερντογάν (δεξιά) της κυβέρνησης της Τρίπολης με τουρκικά τεθωρακισμένα, τον περασμένο Μάιο, «συνόδευσαν» επιθέσεις τζιχαντιστών στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό που έχει αρχηγό στόλου τον «Ελληνα» Φαράζ αλ Μαχντάουι (αριστερά) | CreativeProtagon

Πώς ο Ερντογάν έστειλε όπλα από τη Σμύρνη στη Λιβύη

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 11 Δεκεμβρίου 2019, 00:50
Τον εφοδιασμό από τον Ερντογάν (δεξιά) της κυβέρνησης της Τρίπολης με τουρκικά τεθωρακισμένα, τον περασμένο Μάιο, «συνόδευσαν» επιθέσεις τζιχαντιστών στον Λιβυκό Εθνικό Στρατό που έχει αρχηγό στόλου τον «Ελληνα» Φαράζ αλ Μαχντάουι (αριστερά)
|CreativeProtagon

Πώς ο Ερντογάν έστειλε όπλα από τη Σμύρνη στη Λιβύη

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 11 Δεκεμβρίου 2019, 00:50

«Εχω διαταγή, άμα έρθουν τα καράβια έρευνας των Τούρκων, θα έχω μία λύση. Να τα βουλιάξω εγώ. Εχω διαταγή από τον κύριο Χαφτάρ» είπε στα Ελληνικά ο αρχηγός του στόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Φαράζ αλ Μαχντάουι, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ερωτηθείς για τη συμφωνία Αγκυρας – Τρίπολης.

Λίγες ημέρες πριν, στις 7 Δεκεμβρίου, ο ναύαρχος  είχε αναρτήσει στον λογαριασμό του στο Facebook το εξής μήνυμα: «Θα απελευθερώσουμε την πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και θα καταστρέψουμε το τουρκικό όνειρο». Επίσης στα Ελληνικά.

Η ανάρτηση του Μαχντάουι δεν ήταν τυχαία: έχοντας περάσει πέντε χρόνια στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, από το 1974 έως και το 1978, και κρατώντας επαφή με τη χώρα μας –η τελευταία φορά που την επισκέφθηκε ήταν πριν από τέσσερα χρόνια- γνώριζε πολύ καλά τι διακυβεύεται για την Ελλάδα. Για αυτό και «σήκωσε» το μήνυμα στη σελίδα του στο Facebook μόλις μία ημέρα πριν την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης υπό την ηγεσία του Φαγέζ αλ Σαράζ. Ο Μαχντάουι ως αρχηγός του στόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού βρίσκεται σε σύγκρουση τόσο με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του Σαράζ, που υπέγραψε την παράνομη συμφωνία για την ΑΟΖ, όσο και με τους συμμάχους της, στη συγκεκριμένη περίπτωση με τους Τούρκους.

Τα μηνύματα του ελληνόφωνου Μαχντάουι κατά των τουρκικών δυνάμεων δεν είναι κάτι νέο. Ηδη από τον περασμένο Μάιο έχει λάβει ρητές εντολές από τον ηγέτη του, στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, να επιβάλει πλήρη αποκλεισμό λιμανιών της Λιβύης, συμπεριλαμβανομένου αυτού της Τρίπολης. Στις 20 Μαΐου, ο απόφοιτος της Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, σε τηλεοπτική συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός στον οποίο υπηρετεί, κινητοποιεί τις δυνάμεις του για να αποκλείσει τα δυτικά λιμάνια και ιδιαίτερα την πρόσβαση τουρκικών σκαφών, ώστε να αποκοπούν οι διά θαλάσσης εφοδιασμοί των δυνάμεων που στηρίζουν την κυβέρνηση της Τρίπολης.

O  αρχηγός του στόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Φαράζ αλ Μαχντάουι

Η ανακοίνωση αυτή, πριν από επτά μήνες, ήρθε ως απάντηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην παράδοση τεθωρακισμένων οχημάτων από την Τουρκία. Επρόκειτο, σύμφωνα με πληροφορίες, για περισσότερα από 18 τεθωρακισμένα οχήματα τύπου Kirpi II με συστήματα προστασίας κατά των ναρκών, τα οποία «αποβιβάστηκαν» στο λιμάνι της Τρίπολης στις 18 Μαΐου 2019.

Ηδη από τα μέσα Μαΐου του 2019 υπήρχαν ενδείξεις των στενών επαφών της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης: ο αντίπαλος Λιβυκός Εθνικός Στρατός που ελέγχει τα τέσσερα περίπου πέμπτα των εδαφών της Λιβύης, είχε καταρρίψει ένα τουρκικό drone – γεγονός που αποτελούσε «κόκκινη σημαία» για τον εφοδιασμό με στρατιωτικό εξοπλισμό στις δυνάμεις του Σαράζ.

Τα τεθωρακισμένα Kirpi όμως ήταν η απόδειξη: βαμμένα στις αποχρώσεις του καμουφλάζ που χρησιμοποιεί ο τουρκικός στρατός, τα οχήματα ήταν εφοδιασμένα με συστήματα παρεμβολών ραδιοσυχνοτήτων που χρησιμοποιούνται και από τον τουρκικό στρατό. Είχαν και βάσεις για αισθητήρες ανίχνευσης εχθρικών πυρών αλλά η παράδοσή τους φέρεται να έγινε χωρίς οπλοπολυβόλα.

Τα τεθωρακισμένα Kirpi II παρατεταγμένα στο λιμάνι της Τρίπολης

Τα Kirpi είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Τρίπολης με το φορτηγό πλοίο «Amazon», με μολδαβική σημαία, το οποίο ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες σε τουρκική εταιρεία. Από τα ίχνη του στο αυτοματοποιημένο σύστημα αναγνώρισης πλοίων φαίνεται ότι ο προηγούμενος σταθμός του «Amazon», πριν πιάσει το λιμάνι της Τρίπολης και ξεφορτώσει τα τεθωρακισμένα, ήταν η Σμύρνη. Εκεί είχε μείνει για 14 ώρες από το βράδυ της 14ης Μαΐου έως το πρωί της 15ης,  χρόνος ικανός να φορτωθεί ο στρατιωτικός εξοπλισμός. Στη Σμύρνη βρίσκονται τα κεντρικά αλλά και εργοστάσιο της κατασκευάστριας εταιρείας των Kirpi, της BMC.

Το φορτηγό πλοίο «Amazon», με μολδαβική σημαία, το οποίο ανήκει σύμφωνα με πληροφορίες σε τουρκική εταιρεία και με το οποίο είχαν μεταφερθεί στο λιμάνι της Τρίπολης από τη Σμύρνη τα BMC

Την ίδια ημέρα που κατέφθασαν τα οχήματα στην Τρίπολη μία από τις σελίδες των δυνάμεων που στηρίζουν τον Σαράζ στο Facebook ανέφερε σε ανάρτησή της: «Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ενισχύει τις δυνάμεις της υπερασπίζοντας την Τρίπολη με τεθωρακισμένα, πυρομαχικά και ποιοτικά όπλα», χωρίς να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες για την προέλευση του στρατιωτικού εξοπλισμού. Η σελίδα αυτή φαίνεται να ανήκει στις δυνάμεις Al Samoud του Σαλάχ Μπαντί, του ισλαμιστή πολέμαρχου από την πόλη Μιζουράτα, ο οποίος φέρεται να διορίστηκε πριν από έναν μήνα επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της κυβέρνησης Σαράζ. Ο Μπαντί την ώρα που έφθαναν τα τεθωρακισμένα στην Τρίπολη είχε ενταχθεί ήδη στη λίστα κυρώσεων του ΟΗΕ.

Λίγες ώρες μετά τη συγκεκριμένη ανάρτηση στο Facebook, μία ακόμα, αυτή τη φορά από την Ταξιαρχία Marsa που δραστηριοποιείται στην Τρίπολη, είχε αναφορές και εικόνες από αυτόματα οπλοπολυβόλα, τυφέκια και βλήματα για τεθωρακισμένα και αεροσκάφη, υποδεικνύοντας ότι ήταν μέρος του φορτίου που είχε παραληφθεί εκείνη την ημέρα μαζί με τα τεθωρακισμένα. Την Ταξιαρχία Marsa είχε ιδρύσει ο υπουργός Εσωτερικών του Σαράζ, Φάτι Μπασάγκα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είχε επισκεφθεί την Αγκυρα εντός του Μαΐου και αποτελεί τον πλέον ισχυρό κρίκο στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Την εβδομάδα που κατέφθανε ο στρατιωτικός εξοπλισμός στην Τρίπολη ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χαφτάρ και του ελληνόφωνου Μαχντάουι φερόταν να δέχεται την τέταρτη επίθεση στην οπισθοφυλακή του από δυνάμεις του ISIS. Εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών έδειχναν εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με αναφορές, προς την κατεύθυνση ενός συντονισμένου σχεδίου ώστε να αποτραπούν οι δυνάμεις του Χαφτάρ να καταλάβουν την Τρίπολη.

Στις 9 Δεκεμβρίου, δημοσίευμα του Guardian για την πολυαναμενόμενη έκθεση του ΟΗΕ σε σχέση με το σπάσιμο του εμπάργκο οπλικών συστημάτων στη Λιβύη, που είναι σε ισχύ από το 2011, έκανε λόγο για «συστηματικές παραβιάσεις από κράτη-μέλη του ΟΗΕ». Ανάμεσα στις χώρες κατονομάζονται η Ιορδανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ως πάροχοι στρατιωτικού εξοπλισμού προς τις δυνάμεις του Χαφτάρ. Και, φυσικά, η Τουρκία ως προμηθεύτρια οπλικών συστημάτων στον Σαράζ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...