1470
Η Jumbo αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην αντιπροέδρου της Ευάγγελλου Παπαευαγγέλου (επάανω). Είναι όμως έτσι; | CreativeProtagon

Και όμως η Jumbo ήξερε για τη Χρυσή Βίζα

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 1 Νοεμβρίου 2018, 18:25
Η Jumbo αρνείται ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην αντιπροέδρου της Ευάγγελλου Παπαευαγγέλου (επάανω). Είναι όμως έτσι;
|CreativeProtagon

Και όμως η Jumbo ήξερε για τη Χρυσή Βίζα

Χάρης Καρανίκας Χάρης Καρανίκας 1 Νοεμβρίου 2018, 18:25

Η Jumbo αρνείται με πρόσφατη ανακοίνωσή της ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του πρώην αντιπροέδρου της στον τομέα των ακινήτων ή σε άλλους τομείς αλλά η έρευνα του Protagon δείχνει άλλα: σε εταιρικά έγγραφα της του 2016 εντοπίστηκαν ονόματα εταιρειών του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου οι οποίες φέρεται να συνδέονται με την υπόθεση της Χρυσής Βίζας και των POS της Εθνικής Τράπεζας στην Κίνα.

Στο εταιρικό σημείωμα για συγχώνευση της Jumbo με την Τανοσίριαν -ελληνική εμπορική και επενδυτική εταιρεία- με ημερομηνία 29 Ιουνίου 2016, περιλαμβάνεται η πληροφορία ότι ο κ. Παπαευαγγέλου είναι διαχειριστής των εταιρειών Destiny Επενδυτική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και BW Advisory Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Η πρώτη, σύμφωνα με το καταστατικό της, δραστηριοποιείται στις αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ η δεύτερη στην παροχή υπηρεσιών μελέτης και εκτιμήσεων ακινήτων. Και οι δύο εταιρείες εμφανίζονται να συνδέονται με τον «όμιλο» Hermes Investments Group, ο οποίος δήλωνε ως διεύθυνση επικοινωνίας την ίδια διεύθυνση με τις Destiny και BW Advisory.

Αλλες ενδείξεις ότι η Jumbo όχι μόνο γνώριζε αλλά ενδεχομένως να είχε και επαγγελματικές σχέσεις με προσωπική εταιρεία του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου εντοπίστηκαν σε αποθηκευμένες σελίδες σε site του Hermes Investments Group το οποίο έχει σταματήσει πλέον να λειτουργεί. Σε αυτές τις σελίδες η Jumbo, αλλά και η Εθνική Τράπεζα, αναφέρονται ως πελάτες εταιρείας του ομίλου Hermes, όπου ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου κατείχε την θέση του προέδρου του ΔΣ. Πάντως, στην τελευταία ανακοίνωσή της για το θέμα το απόγευμα της Πέμπτης η Jumbo ανέφερε ότι δεν έχει συνεργαστεί με καμία από τις εταιρείες συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Το 2016, όταν δημοσιεύτηκε το εταιρικό σημείωμα της συγχώνευσης της Jumbo με την Τανοσίριαν, το site του Hermes Investments Group με το οποίο φαίνεται ότι συνδέονται οι προσωπικές εταιρείες του κ. Παπαευαγγέλου, βρισκόταν σε πλήρη λειτουργία. «Το διαβατήριό σας στην Ευρώπη σε τέσσερις εβδομάδες» ήταν το μήνυμα με το οποίο υποδεχόταν το Hermes Investments Group τους υποψήφιους πελάτες του. Σε περίοπτη θέση βρισκόταν ένα link με τίτλο «EU Passport» το οποίο μετέφερε τους επισκέπτες σε σελίδα όπου αναφερόταν η διαδικασία της απόκτησης της Χρυσής Βίζας με μία επένδυση ύψους 250.000 ευρώ σε ελληνικό ακίνητο.

Η λειτουργία του site συνεχίστηκε έως πρόσφατα, τουλάχιστον μέχρι τις 24 Οκτωβρίου 2018, οπότε η Google αποθήκευσε περιεχόμενο των σελίδων του. (Σημειώνεται ότι το bankingnews.gr αποκάλυψε την υπόθεση για τον πρώην αντιπρόεδρο της Jumbo, τα POS στην Κίνα και την εμπλοκή της Εθνικής Τράπεζας στις 29 Οκτωβρίου). Έκτοτε, δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μεταφορά άνω των 90 εκατομμυρίων σπάζοντας μέσω των POS της Εθνικής τους κεφαλαιακούς περιορισμούς στην Κίνα, αγορές ακινήτων με αντάλλαγμα Χρυσές Βίζες και φημολογούμενη επιστροφή μέρους των χρημάτων σε αυτούς που τα κατέβαλαν. Σήμερα οι ιστοσελίδες του ομίλου έχουν κατέβει.

Η λειτουργία του site της Hermes Investment Group συνεχίστηκε έως πρόσφατα. Εδώ διαφημιστική αφίσα που τάζει «Το διαβατήριό σας για την Ευρώπη σε τέσσερις εβδομάδες»

Οι σελίδες αυτές περιείχαν πληροφορίες που ενδέχεται να αποδειχθούν χρήσιμες για τις έρευνες του οικονομικού εισαγγελέα οι οποίες ξεκινούν κατόπιν εντολής της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου. Στις εταιρείες του ομίλου Hermes, του οποίου πρόεδρος του ΔΣ ήταν ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, όπως φαίνεται σε σελίδα που αποθήκευσε το Google στις 24 Οκτωβρίου, περιλαμβάνεται και η Destiny Investments Ltd. Από αναζητήσεις του Protagon, εταιρεία με τέτοια ακριβώς επωνυμία –το Ltd σημαίνει ΕΠΕ- δεν υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ στην Κύπρο έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα αίτηση για να κατοχυρωθεί το όνομα. Στην χώρα μας, εντοπίζεται μόνο η Destiny Επενδυτική Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, της οποίας μέτοχος είναι ο κ. Παπαευαγγέλου.

Στην ίδια αποθηκευμένη σελίδα από το Google ως μέλος του ομίλου αναφέρεται και η B.W. Binswanger Evaluation Services Ltd, η οποία επίσης δεν συναντάται στα ελληνικά εταιρικά μητρώα, ούτε σε Κύπρο, Βρετανία και άλλες εξωχώριες δικαιοδοσίες. Υπάρχει όμως η BW Advisory Services Μονοπρόσωπη ΙΚΕ, στην οποία μοναδικός μέτοχος είναι ο κ. Παπαευαγγέλου. Ως πελάτες της εταιρείας B.W. Binswanger Evaluation Services Ltd εμφανίζονται στην αποθηκευμένη σελίδα, μεταξύ άλλων, η Jumbo και η Εθνική Τράπεζα. Ο όμιλος Hermes Investments και οι μονοπρόσωπες εταιρείες του πρώην αντιπροέδρου της Jumbo εμφανίζονται να έχουν την ίδια διεύθυνση.

Λίγο αφού είδαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες αποκαλύψεις για την υπόθεση, η Jumbo με ανακοίνωσή της έλεγε:

«Σε απάντηση σημερινού σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προς άμεση και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, η Jumbo με την παρούσα διαψεύδει ρητά και κατηγορηματικά, ως αναληθή και αβάσιμα, σημερινά δημοσιεύματα του Τύπου περί ενδεχόμενης εμπλοκής της, με οποιονδήποτε άμεσο ή έμμεσο τρόπο, σε φερόμενες ως παράνομες δραστηριότητες προσωπικής εταιρείας του ήδη παραιτηθέντος μικρομετόχου, αναπληρωτή Αντιπροέδρου και Εκτελεστικού Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου».

Επιπλέον στην ανακοίνωση της Jumbo αναφερόταν ότι «η εταιρεία ουδεμία απολύτως γνώση ή σχέση ή σύνδεση έχει με τις προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητες του ανωτέρω στον τομέα των ακινήτων ή άλλες».

Ωστόσο, από το έγγραφο της συγχώνευσης της Jumbo με την Τανοσίριαν, προκύπτει ότι υπήρχε γνώση για τις προσωπικές εταιρείες του κ. Παπαευαγγέλου, ενώ σε περίπτωση που ισχύουν αυτά που αναφέρονται στις ιστοσελίδες του ομίλου Hermes, η Jumbo ενδέχεται να είχε και επαγγελματική σχέση με την B.W. Binswanger Evaluation Services Ltd. Στην τελευταία ανακοίνωσή της την 1η Νοεμβρίου η Jumbo ανέφερε ότι «δεν έχει συνεργαστεί με την B.W. Binswager Evaluation Services Ltd. καθώς και με καμία άλλη εταιρεία από όσες εμφανίζονται σε σημερινά δημοσιεύματα ως εταιρείες συμφερόντων του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του». Επιπλέον, σημείωσε: «Η εταιρεία  δεν είχε γνώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας του κ. Παπαευαγγέλου και μελών της οικογενείας του στο real estate μέσω εταιρειών του. Τα όσα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αναφέρονταν σε προσωπικές αγορές ακινήτων όχι  σε επιχειρηματική δραστηριότητα ή εταιρείες συμφερόντων του. Πολύ περισσότερο δεν υπήρχε καμία μομφή ή υπόνοια παράτυπης -πολλώ δε μάλλον- παράνομης δραστηριότητας».

 

O Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής του Ομίλου Jumbo

Στην ανακοίνωσή της, η Jumbo συνεχίζει σημειώνοντας ότι «ουδεμία συναλλαγή έχει πραγματοποιηθεί οποτεδήποτε μέσω των τραπεζικών λογαριασμών και των συστημάτων πληρωμών της εταιρείας, πλην αποκλειστικά και μόνον όσων αφορούν στην καθημερινότητα της πραγματικής εμπορικής δραστηριότητα αυτής». Και καταλήγει στο εξής: «Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαευαγγέλου δεν είχε καμία απολύτως υπογραφή ή εξουσία σε σχέση με τις οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας, καθώς η μόνη του αρμοδιότητα ήταν αγορανομικός υπεύθυνος και αρμόδιος για τις καθημερινές τρέχουσες συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες, αρχές και οργανισμούς».

Από την πλευρά της η Εθνική ανακοίνωσε ότι «η Τράπεζα μετά τη διαπίστωση από τους μηχανισμούς εσωτερικού ελέγχου και κανονιστικής συμμόρφωσης διενέργειας ασυνήθιστων συναλλαγών με χρήση πιστωτικών καρτών, προέβη άμεσα στις απαιτούμενες ενέργειες για τη διακοπή τους. Στο πλαίσιο αυτό προέβη εγκαίρως σε ενημέρωση των αρμόδιων Αρχών. Περαιτέρω, σε εφαρμογή των κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και επιχειρηματικής ηθικής, ενημερώθηκαν τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας και αποφασίστηκε από το Διοικητικό της Συμβούλιο η άμεση λήψη μέτρων από τη Διοίκηση».

Στις αποθηκευμένες σελίδες του Hermes Investments Group, το οποίο σε κάποια σημεία αναφέρεται και ως Hermes KPM Group, περιλαμβάνεται και τηλεφωνικός αριθμός που παραπέμπει σε διεύθυνση στο κέντρο του Λονδίνου. Από αναζητήσεις στο βρετανικό εταιρικό μητρώο εντοπίστηκε μία εταιρεία με την επωνυμία Hermes KPM Investments Ltd. και άγνωστους μετόχους, καθώς τις μετοχές της εμφανίζεται να κατέχει γραφείο καταπιστευματικών υπηρεσιών. Ο ίδιος βρετανικός τηλεφωνικός αριθμός συνδέεται και με ξενοδοχείο στη Μύκονο.

Σε άγνωστο χρονικό σημείο από το 2016 και μετά, εμφανίστηκε ένας ακόμα «όμιλος» που φέρεται να συνδέεται με την υπόθεση Χρυσή Βίζα: το Destiny Investments Group, του οποίου οι ιστοσελίδες επίσης κατέβηκαν στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου 2018. Οι πληροφορίες που περιλαμβάνονταν σε αυτές είχαν άμεση σχέση με το χαρτοφυλάκιο ακινήτων των εταιρειών που συνδέονται με τον κ. Παπαευαγγέλου.

«Κατά τα χρόνια λειτουργίας της, η DESTINY INVESTMENTS έχει πουλήσει επιτυχώς πάνω από 1.450 ακίνητα, κάνοντας ευτυχείς 6.800 ιδιοκτήτες σπιτιών. Ο οργανισμός διαθέτει ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων σε πρωτεύουσες τοποθεσίες στην Ελλάδα (Αθήνα, Μύκονο, Σαντορίνη, Κρήτη, Θεσσαλονίκη και πολλά άλλα νησιά) και στα Βαλκάνια, από πολυτελείς παραθαλάσσιες βίλες έως αγροτικά ακίνητα», αναφερόταν στην παρουσίαση του ομίλου. Επιπλέον, γινόταν λόγος για «διεθνές δίκτυο πωλήσεων σε 75 χώρες» καθώς και ότι η Destiny Investments είναι «μια ανεξάρτητη εταιρεία ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων, η οποία κατέχει σειρά εταιρειών στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια, που διαχειρίζονται επενδύσεις σε πολλαπλές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων αυτές των ακινήτων, του λιανικού εμπορίου και των hedge funds».

Και στην περίπτωση του Destiny Investments Group, όπως και με τον όμιλο Hermes, στις περισσότερες σελίδες εμφανιζόταν link με την ένδειξη «EU Passport» και την επεξήγηση «Σχέδιο για την πολιτογράφηση των επενδυτών στην Ελλάδα».

Σε ανακοίνωσή της την Πέμπτη, 1η Νοεμβρίου, η Destiny Επενδυτική ανέφερε: «Η εταιρεία μας έχει τηρήσει και τηρεί όλες τις απαραίτητες και νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της, σύμφωνα με το σκοπό σύστασης  και χορήγησης GOLDEN VISA σε υπηκόους τρίτων χωρών, όπως περιγράφεται στο σχετικό νόμο του υπουργείου Εξωτερικών».

Επιπρόσθετα σημείωσε: «η χρήση των POS ήταν καθ’όλα νόμιμη και η κάθε συναλλαγή μέσω αυτών ήταν για νόμιμη αιτία και τελούσε υπό πλήρη διαφάνεια και έγκριση» καθώς και ότι «η DESTINY ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ αποτελεί ανεξάρτητη επιχειρηματική δραστηριότητα του κ. Παπαευαγγέλου και ουδόλως σχετίζεται με την εταιρεία JUMBO».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...