385
Το «κολλάζ» του 2016: ο παράδεισος, τα επίγεια και η κόλαση | beutlerink.com

Το χάος του 2016 σε ένα σχέδιο

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 24 Δεκεμβρίου 2016, 19:52
Το «κολλάζ» του 2016: ο παράδεισος, τα επίγεια και η κόλαση
|beutlerink.com

Το χάος του 2016 σε ένα σχέδιο

Μαρίσσα Δημοπούλου Μαρίσσα Δημοπούλου 24 Δεκεμβρίου 2016, 19:52

Το 2016 ήταν μία χαοτική χρονιά. Είχε κάτι από κόλαση (τρομοκρατία) κάτι από παράδεισο (εκεί «πέταξαν» πολλά αγαπημένα πρόσωπα) και τα γνωστά ανθρώπινα πράγματα, τις επίγειες, και ψηφιακές, απολαύσεις. Όπως τα περιέγραψε πριν από αιώνες ο ολλανδός Ιερώνυμος Μπος.

Ο θρυλικός του πίνακας, «Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων», ο οποίος διατίθεται και σε ψηφιακή μορφή για online εξερεύνηση, έδωσε έμπνευση σε μία αμερικανική ομάδα σχεδιαστών, την Beautler Inc, να απεικονίσουν το «καταραμένο» αυτό 2016 σε ένα πολύπλοκο, υπέροχο σχέδιο όπου θα χωράνε όλα. Το ανέλαβε ο σχεδιαστής Νιβ Μπαβάρσκι, που εργάζεται στο Λος Αντζελες.

kips
Ο «Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων», εκτίθεται στο Μουσείο Πράδο της Μαδρίτης και χρονολογείται ανάμεσα στο 1490 και στο 1511

Ο καλλιτέχνης προσάρμοσε τον παράδεισο και την κόλαση του Μπος στα γεγονότα του 2016. Σχεδίασε σε μία εικόνα τα 127 στιγμιότυπα, πρόσωπα, επεισόδια που απασχόλησαν την παγκόσμια κοινή γνώμη μέσα στο έτος που πέρασε. Βρείτε τα!

pic

Στην αριστερή πλευρά του έργου, το αντίστοιχο του αριστερού πάνελ «Αδάμ και Εύα» του πρωτότυπου πίνακα, βρίσκονται τα πρόσωπα που έφυγαν. Ο Ντέιβιντ Μπάουι, ο Πρινς, ο Λέοναρτ Κοέν, ο Μοχάμεντ Αλι, η Τζο Κοξ, ο γορίλλας που θανατώθηκε όταν ένα μωρό τρύπωσε στο κλουβί του.

Στο κέντρο γίνεται «πάρτι». Είναι οι απολαύσεις, οι πειρασμοί και το μαρτύριο των κοινών θνητών που βρίσκονται ακόμη στη Γη. Θα εντοπίσετε πολλές αναφορές στο αγαπημένο των Αμερικανών πρωτάθλημα του NBA, τους πρωταγωνιστές του X-Files που επέστρεψαν στην τηλεόραση, μία οικογένεια προσφύγων με κουβέρτα, τέσσερα πόκεμον διασκορπισμένα, τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο με το –επιτέλους!- χρυσό αγαλματίδιο. Εκεί βρίσκονται και οι Αμερικανοί που διαδηλώνουν κατά ενός αγωγού φυσικού αερίου, οι πρόσφυγες που διακινδυνεύουν τη ζωή τους, η Μπιγιόνσε που χορεύει με ένα ρόπαλο, ο Χόντορ που κρατά την πόρτα («Game of thrones»), η «Eleven» που κάνει παιχνίδια με το μυαλό της («Stranger Things»).

Υστερα, η εικόνα σκοτεινιάζει. Είναι η κόλαση. Το επιβλητικό (μολυσμένο με τον ιό Ζίκα) κουνούπι, το σταυροδρόμι που δείχνει προς το Brexit, ο άνθρωπος πίσω από δεκάδες, σοκαριστικές αποκαλύψεις –με τα λευκά μαλλιά- Τζούλιαν Ασάνζ. Αυτός με τα πορτοκαλί και το σφιγμένο πρόσωπο είναι το πρόσωπο της χρονιάς, ο Ντόναλντ Τραμπ και αυτός με το βελούδινο σκουφί σοβιετικού τύπου ο ισχυρός της χρονιάς, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι απαντήσεις για τα πρόσωπα και γεγονότα του σχεδίου εδώ. 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News