631
Η εικόνα του τεράστιου παγόβουνου στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν αποτελεί μέρος της πρότασης που έχει υποβάλει ο Νικ Σλόαν στις Αρχές της πόλης για την παροχή νερού | .

Μπορεί ένα παγόβουνο να σώσει το Κέιπ Τάουν από τη λειψυδρία;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 07:15
Η εικόνα του τεράστιου παγόβουνου στο λιμάνι του Κέιπ Τάουν αποτελεί μέρος της πρότασης που έχει υποβάλει ο Νικ Σλόαν στις Αρχές της πόλης για την παροχή νερού
|.

Μπορεί ένα παγόβουνο να σώσει το Κέιπ Τάουν από τη λειψυδρία;

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουλίου 2018, 07:15

Τον τελευταίο έναν χρόνο το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής βρίσκεται μόνιμα σε κόκκινο συναγερμό εξαιτίας της ελλιπούς υδροδότησης στην πόλη. Η αποκαλούμενη Ημέρα Μηδέν, όπου δεν θα υπάρχει σταγόνα νερού διαθέσιμη για τους περίπου 4 εκατ. κατοίκους του Κέιπ Τάουν, μπορεί να κάνει την εμφάνιση της ανά πάσα στιγμή. Οι Αρχές της πόλης έχουν ζητήσει από τους κατοίκους τα ντους που κάνουν να μην ξεπερνούν χρονικά τα δύο λεπτά και η ημερήσια κατανάλωση νερού ανά νοικοκυριό να είναι εξαιρετικά περιορισμένη.

Οι υπεύθυνοι υδροδότησης αναφέρουν ότι οι κάτοικοι έχουν συμμορφωθεί στις οδηγίες και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση για τους επόμενους 5-6 μήνες οι πιθανότητες να εμφανιστεί η Ημέρα Μηδέν είναι πλέον πολύ μικρές. Σημειώνουν όμως ότι αν δεν γίνει κάτι άμεσα, το 2019 ο κίνδυνος θα είναι και πάλι υπαρκτός.

Κάπου εκεί έκανε την εμφάνισή του ο Νικ Σλόαν, ειδικός σε υποθέσεις έκτακτων συνθηκών και διασώσεων στην θάλασσα. Ο Νικ Σλόαν και η ομάδα του, ανάμεσα στα άλλα, είχαν αναλάβει την ανέλκυση του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia το οποίο είχε χτυπήσει σε ένα ύφαλο το 2012 στην Ιταλία και ναυάγησε οδηγώντας στον θάνατο 32 άτομα. Η ανέλκυση του τεράστιου σκάφους στέφθηκε με επιτυχία και αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα και δύσκολα πρότζεκτ του είδους που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

Ο Σλόαν έριξε στο τραπέζι μια ιδέα βγαλμένη κυριολεκτικά από ταινία επιστημονικής φαντασίας. Υποστηρίζει ότι η λύση του προβλήματος του Κέιπ Τάουν βρίσκεται στην… Ανταρκτική. Πιο συγκεκριμένα προτείνει να οργανωθεί μια επιχείρηση αρπαγής ενός τεράστιου παγόβουνου από την παγωμένη ήπειρο και να μεταφερθεί στην πόλη. Σύμφωνα με τον Σλόαν, αν στο νοτιοαφρικανικό λιμάνι φτάσει ένα παγόβουνο μήκους ενός χλμ., διαμέτρου 500 μέτρων και βάθους 250 μέτρων το σταδιακό λιώσιμο του θα μπορεί να τροφοδοτεί ημερησίως με 150 εκατ. λίτρα νερού το Κέιπ Τάουν για διάστημα ενός έτους.

Βίντεο με τον Νικ Σλόαν να εξηγεί την ιδέα της μεταφοράς ενός παγόβουνου από την Ανταρκτική στην Νότιο Αφρική:

Τα ζητήματα που προκύπτουν βέβαια από αυτή την ιδέα είναι πολλά. Πρέπει να εντοπιστεί ένα τέτοιο παγόβουνο, να βρεθεί τρόπος «σύλληψης» του και ρυμούλκησης του σε απόσταση περίπου δύο χιλιάδων χλμ. Επιπλέον θα πρέπει να βρεθεί τρόπος το παγόβουνο να φτάσει άθικτο από την Ανταρκτική στην Νότια Αφρική, χωρίς δηλαδή να έχει λιώσει κατά την διάρκεια της μετακίνησής του.

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα qz.com ο Σλόαν έχει καταθέσει την πρόταση του στις Αρχές του Κέιπ Τάουν υποστηρίζοντας ότι το εγχείρημα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία.  Η απάντηση αναμένεται να δοθεί άμεσα αφού σύμφωνα με τον Σλόαν το όλο εγχείρημα θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες και θα πρέπει η προσπάθεια να ξεκινήσει το αργότερο τον Σεπτέμβριο ώστε οι καιρικές συνθήκες να ευνοούν την προσπάθεια που θα γίνει αλλά και το παγόβουνο να φτάσει όσο το δυνατόν συντομότερα για να τροφοδοτήσει με νερό την πόλη.

H μεταφορά ενός παγόβουνου από την Ανταρκτική στην Νότιο Αφρική είναι εντυπωσιακή αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι υλοποιήσιμη
H ρυμούλκηση ενός παγόβουνου από την Ανταρκτική στην Νότια Αφρική είναι εντυπωσιακή σαν σύλληψη αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν είναι υλοποιήσιμη

Ο Σλόαν δηλώνει ότι το παγόβουνο που θα επιλεγεί θα «ντυθεί» με ένα ειδικό μονωτικό υλικό το οποίο θα εμποδίσει το λιώσιμο του κατά την διάρκεια της μεταφοράς του. Το κόστος της επιχείρησης ανέρχεται σε 100 εκατ. δολάρια, ποσό που ακούγεται σχετικά μικρό σε σχέση με το όφελος που θα προκύψει. Ομως οι πολλές δυσκολίες του εγχειρήματος και το γεγονός ότι δεν έχει επιχειρηθεί ποτέ κάτι τέτοιο στο παρελθόν, κάνει πολλούς να στέκονται εξαιρετικά σκεπτικοί απέναντί του. Αν πάντως ο Σλόαν πάρει το πράσινο φως να ξεκινήσει είναι βέβαιο ότι η προσπάθεια του θα κερδίσει τα φώτα της δημοσιότητας σε κάθε της φάση. Ηδη, άλλωστε και μόνο η συζήτηση γύρω από την ιδέα του το έχει πετύχει αυτό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...