510
Ισραηλινά άρματα μάχης στο Σινά, κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών. Στην ένθετη φωτογραφία ο πράκτορας της Μοσάντ Ελι Κοέν | Creative Protagon

Γιατί η Μοσάντ ριψοκινδύνευσε στη Συρία-για ένα ρολόι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2018, 09:21
Ισραηλινά άρματα μάχης στο Σινά, κατά τον Πόλεμο των Εξι Ημερών. Στην ένθετη φωτογραφία ο πράκτορας της Μοσάντ Ελι Κοέν
|Creative Protagon

Γιατί η Μοσάντ ριψοκινδύνευσε στη Συρία-για ένα ρολόι

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2018, 09:21

Το ίδιο το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου, του πρωθυπουργού του Ισραήλ, ανακοίνωσε την Πέμπτη την είδηση, μεγάλης σημασίας για τους Ισραηλινούς: οι πράκτορες της Μοσάντ βρήκαν και έφεραν στο Ισραήλ το ρολόι ενός κατασκόπου που έδρασε για λογαριασμό του εβραϊκού κράτους από το 1960 έως και την εκτέλεσή του, το 1965, στη Δαμασκό.

Μνεία της συνεισφοράς τού περί ου ο λόγος κατασκόπου, ονόματι Ελι Κοέν, στην ασφάλεια του Ισραήλ έκανε ο κ. Νετανιάχου προσωπικά, χαρακτηρίζοντας τον Κοέν «ηρωικό μαχητή, αφοσιωμένο και θαρραλέο», όπως εξάλλου και ο αρχηγός της Μοσάντ.

The watch that belonged to Eli Cohen, whose spying in Syria is credited with helping Israel’s quick victory in the 1967 war.(Amos Ben Gershom/Israel Government Press Office)
Το ρολόι του κατασκόπου Ελι Κοέν – εθνικό κειμήλιο για τους Ισραηλινούς (Amos Ben Gershom/Israel Government Press Office)

Το ρολόι βρέθηκε ύστερα από έρευνα που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί στη Δαμασκό, όπως γράφουν οι ΝΥΤimes και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση αφού προηγουμένως εξακριβώθηκε από πολλούς ειδικούς η γνησιότητά του: ήταν πράγματι αυτό που φορούσε εν ζωή ο Κοέν.

Ο Κοέν, εβραίος της Αιγύπτου, εγκατέλειψε τη χώρα του και πήγε στο Ισραήλ το 1957 (έναν χρόνο δηλαδή προτού ο Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσερ ιδρύσει την Ηνωμένη Αραβική Δημοκρατία) όπου στρατολογήθηκε από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και εστάλη ως κατάσκοπος στη Δαμασκό, προσποιούμενος τον πλούσιο Σύρο εξ Αργεντινής.

Eli Cohen in Damascus, Syria, in the early 1960s, wearing the watch that was recovered in a secret operation and brought back to Israel (Israel Government Press Office)
Ο Ελι Κοέν στη Δαμασκό, ως κατάσκοπος του Ισραήλ. Στο αριστερό χέρι του το εμβληματικό για τους Ισραηλινούς ρολόι  (Israel Government Press Office)

Ο Κοέν τροφοδότησε το Ισραήλ με σοβαρές πληροφορίες για την άμυνα της Συρίας, οι οποίες «έπιασαν τόπο» στον Αραβοϊσραηλινό Πόλεμο του 1967. Ο ίδιος συνελήφθη από τους Σύρους το 1965, όταν αποκαλύφθηκε η δράση του, ανακρίθηκε σκληρά, δικάστηκε και καταδικάστηκε για κατασκοπεία. Απαγχονίστηκε στις 19 Μαΐου 1965, σε κεντρική πλατεία της Δαμασκού.

Οι Ισραηλινοί ζήτησαν τη σορό του, όμως δεν την έλαβαν ποτέ. Ακόμη και η ταφή του ήταν περιπετειώδης. Αναζήτησαν όμως και βρήκαν το ελβετικό ρολόι του, ένα αναμνηστικό από τον ήρωά τους.

Israeli soldiers raise the Israeli flag over the Western Wall June 7,1967 alongside the Temple Mount in Jerusalem, Israel on the day of its capture from Jordanian forces in the June 1967 Middle East War. (Photo by Newsmakers)
Ισραηλινοί στρατιώτες στο Δυτικό Τείχος στις 7 Ιουνίου 1967. Τότε κατέλαβαν από τους Ιορδανούς την Ανατολική Ιερουσαλήμ (Newsmakers/Getty Images)

Η πρόσφατη «Επιχείρηση Ωμέγα» μέσα στη Συρία, όπως είπαν οι αξιωματούχοι του Ισραήλ, διήρκεσε 18 μήνες και οδήγησε σε κάποιον που είχε εμπλακεί στην ανάκριση του Κοέν και κατείχε το ρολόι του. Η Μοσάντ δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο κατάφερε να αποσπάσει το αντικείμενο που οι Ισραηλινοί θεωρούν κειμήλιο.

Ομως δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες να εντοπίσει και να φέρει στο Ισραήλ τα οστά του Κόεν, όπως διαβεβαιώνει ένας ανώνυμος ισραηλινός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...