Advertisement
579
Πολλά οικιακά ρομπότ παρουσιάστηκαν στην εφετινή CES τα οποία προσφέρουν πλήθος υπηρεσιών στους κατοίκους ενός σπιτιού. |

CES: Εφτασε η εποχή των οικιακών ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2019, 20:55
Πολλά οικιακά ρομπότ παρουσιάστηκαν στην εφετινή CES τα οποία προσφέρουν πλήθος υπηρεσιών στους κατοίκους ενός σπιτιού.
|

CES: Εφτασε η εποχή των οικιακών ρομπότ

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2019, 20:55

Λίγες ώρες προτού πέσει στο Λας Βέγκας η αυλαία στο Consumer Electronic Show(CES), δηλαδή στη μεγαλύτερη έκθεση ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων παγκοσμίως, τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν στον τομέα της ρομποτικής.

Τα προηγούμενα χρόνια στη CES ο συγκεκριμένος τομέας κέρδιζε το ενδιαφέρον με προηγμένα ανδροειδή με ικανότητες που θεωρούμε ανθρώπινο προνόμιο, όπως λόγου χάρη τη χορευτική δεινότητα. Η εφετινή τάση είναι μικρά σε μέγεθος ρομποτάκια που μπορούν να προσφέρουν διαφόρων ειδών υπηρεσίες μέσα στο σπίτι για τους κατοίκους του.

O «σερβιτόρος»

Η γαλλική εταιρεία TwinWheel παρουσίασε στη CES τον Fresh Geoffrey ένα ρομπότ που κινείται άνετα μέσα στο σπίτι και έχει ειδικό χώρο για να τοποθετείται ένα βαρελάκι μπύρας με κάνουλα για να γεμίζει κάποιος το ποτήρι του. (Εχει και ειδικό μηχανισμό ο οποίος γεμίζει αυτόματα το ποτήρι του κατοίκου όταν αυτό αδειάσει.) Λειτουργεί με φωνητικές εντολές και διαθέτει ειδική υποδοχή για να τοποθετείται εκεί φιάλη με κρασί ή με σαμπάνια, την οποία διατηρεί δροσερή. Εχει και άλλες υποδοχές στις οποίες τοποθετούνται πατατάκια και διάφορα άλλα σνακ. Διαθέτει επίσης μηχανισμό ο οποίος ρίχνει στα χρησιμοποιημένα ποτήρια νερό με μεγάλη πίεση για να τα καθαρίσει.

Το σχετικό με τον «σερβιτόρο» βίντεο:

Ο «φίλος»

To Lovot της ιαπωνικής εταιρείας Groove X μοιάζει με παιδικό κουκλάκι όπως αυτά που κοιμούνται τα παιδιά αγκαλιά μαζί τους. Είναι ένα ρομπότ σχεδιασμένο να προσφέρει αλλά και να δέχεται αγάπη. Διαθέτει διαφόρων ειδών αισθητήρες και κάμερες. Ξεχωρίζει τους ανθρώπους από τα αντικείμενα και αναγνωρίζει πρόσωπα και ειδικότερα τον ιδιοκτήτη του. Εχει εκφραστικά ματάκια και χνουδωτό κάλυμμα έτσι ώστε να μοιάζει με τα λούτρινα κουκλάκια. Αναλόγως του τρόπου με τον οποίο το αγγίζει κάποιος, το ρομπότ αντιδρά είτε με έκπληξη είτε με ευχαρίστηση, ενώ μπορεί να ζητήσει περισσότερη εκδήλωση αγάπης, πιο πολλές αγκαλιές και χάδια, κ.λπ

Το σχετικό με τον «φίλο» βίντεο: 

Ο «μπάτλερ»

H κινεζική εταιρεία UBTech παρουσίασε στην περσινή CES το πρωτότυπο ενός ανδροειδούς που ονόμασε Walker και φέτος παρουσίασε το ολοκληρωμένο και λειτουργικό μοντέλο. Το ρομπότ ;ει διαφόρων ειδών ικανότητες όπως να ζωγραφίζει, να παίζει μουσική σε συνθεσάιζερ, να χορεύει, να σηκώνει βάρη αλλά αυτό που θα το κάνει περισσότερο χρήσιμο μέσα στο σπίτι είναι ότι μπορεί να ασκεί καθήκοντα οικιακού υπηρέτη. Το ρομπότ μπορεί να παραλαμβάνει τις τσάντες, τις ομπρέλες ή άλλα αντικείμενα των κατοίκων και να τα βάζει στις θέσεις τους. Μπορεί επίσης να τους δίνει αν το ζητήσουν όχι μόνο αντικείμενα αλλά και ότι ζητήσουν από το ψυγείο. Το ρομπότ μπορεί επίσης να βάζει νερό ή αναψυκτικό από μια συσκευασία μέσα σε ένα ποτήρι. Η εταιρεία αναφέρει ότι θα αναβαθμίζει συνεχώς το Walker ώστε να προσφέρει ολοένα και περισσότερες και πιο σύνθετες οικιακές υπηρεσίες.

Το σχετικό με τον «μπάτλερ» βίντεο:

 Oι «κλητήρες»

Στην CES παρουσιάστηκαν και ρομπότ διαφόρων εταιρειών που  αποθηκευτικούς χώρους για να μεταφέρουν αντικείμενα ή έγγραφα και προορίζονται για χρήση σε χώρους γραφείων. Κάποια από αυτά έχουν μάλιστα την ικανότητα να μετακινούνται μόνα τους με ασανσέρ οπότε θα είναι εξαιρετικά χρήσιμα σε μεγάλες εταιρείες, δημόσιες υπηρεσίες, κ.λπ.

Ο «δάσκαλος του πινγκ πονγκ»

Η ιαπωνική Omron παρουσίασε στην φετινή CES το Forpheus, μια αναβαθμισμένη έκδοση ενός ρομποτικού συστήματος που μπορεί να παίζει τένις. Το ρομπότ είναι προγραμματισμένο να μην κερδίζει τις παρτίδες να παίζει με τρόπο τέτοιο ώστε να προπονείται και να εκπαιδεύεται ο κάτοχος του στο πινγκ πονγκ. Το ρομπότ μπορεί να αναγνωρίζει τον κάθε παίκτη που έχει απέναντι του και να προσαρμόζει το παιχνίδι του ανάλογα με τις δυνατότητες που αυτός διαθέτει.