806
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική του ομιλία την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αϊοβα | REUTERS/Jonathan Ernst

Θα συλληφθεί ο Τραμπ την Τρίτη; – μέτρα από την αστυνομία της Νέας Υόρκης για τυχόν ταραχές

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 14:46
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε προεκλογική του ομιλία την προηγούμενη εβδομάδα, στην Αϊοβα
|REUTERS/Jonathan Ernst

Θα συλληφθεί ο Τραμπ την Τρίτη; – μέτρα από την αστυνομία της Νέας Υόρκης για τυχόν ταραχές

Protagon Team Protagon Team 19 Μαρτίου 2023, 14:46

Κορυφαίοι Ρεπουμπλικανοί, συμπεριλαμβανομένων μερικών από τους πιθανούς αντιπάλους του Ντόναλντ Τραμπ για το χρίσμα του 2024, έσπευσαν να τον υπερασπιστούν, μετά τη δήλωσή του ότι αναμένει να συλληφθεί την Τρίτη.

Το Σάββατο, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα συλληφθεί την Τρίτη σε μια ποινική υπόθεση που αφορά την εξαγορά της «σιωπής» της Στόρμι Ντάνιελς, πρωταγωνίστριας σε ταινίες πορνό, όσον αφορά τη μεταξύ τους σχέση.

«Η ιδέα της παραπομπής ενός πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι βαθιά ανησυχητική για μένα, όπως είναι για δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς», δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών τις ερχόμενες εβδομάδες.

Οπως ανέφερε ο Guardian, η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών υπογραμμίζει τους πολιτικούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι επίδοξοι αντίπαλοι του Τραμπ, οι οποίοι ανυπομονούν να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι είναι καιρός να απομακρυνθούν από τον πρώην πρόεδρο, που όμως παραμένει ο δημοφιλέστερος Ρεπουμπλικανός.

Μεταξύ εκείνων που έσπευσαν να υπερασπιστούν τον Τραμπ το Σάββατο, ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος είπε ότι μια πιθανή κατηγορία θα ήταν «μια εξοργιστική κατάχρηση εξουσίας από έναν “ριζοσπαστικό” εισαγγελέα, ο οποίος “επιτρέπει” σε βίαιους εγκληματίες να ζουν ελεύθεροι, καθώς “επιδιώκει πολιτική εκδίκηση”» κατά του Τραμπ.

Ο ΜακΚάρθι είπε ότι θα ζητήσει από τις σχετικές επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων, «να διερευνήσουν άμεσα αν ομοσπονδιακά κεφάλαια χρησιμοποιούνται για να υπονομεύσουν τη δημοκρατία μας παρεμβαίνοντας στις εκλογές με πολιτικά υποκινούμενες διώξεις».

Ο ΜακΚάρθι δεν έχει ανακοινώσει τη στήριξή του στον Τραμπ για το χρίσμα.  Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ όμως, είναι αυτός που τον βοήθησε να εξασφαλίσει την προεδρία στη Βουλή μετά από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία που απαιτούσε πολλούς γύρους ψηφοφορίας.

Η προκάτοχός του, Νάνσι Πελόζι, δήλωσε ότι, «η ανακοίνωση του πρώην προέδρου σήμερα το πρωί είναι απερίσκεπτη: το κάνει για να μείνει στις ειδήσεις και να υποδαυλίσει αναταραχές μεταξύ των υποστηρικτών του. Δεν μπορεί να κρύψει τις παραβάσεις του νόμου, την έλλειψη σεβασμού για τις εκλογές μας και την υποκίνηση βίας».

Το Σάββατο, ο Τραμπ δημοσίευσε ένα μήνυμα στην πλατφόρμα του Truth Social, αναφερόμενος στον εαυτό του στο τρίτο πρόσωπο, λέγοντας: «Ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός υποψήφιος και πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα συλληφθεί την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας».

Δικηγόρος του Τραμπ διευκρίνισε ότι η ανάρτηση του πελάτη του βασίστηκε σε αναφορές των ΜΜΕ και όχι σε οποιαδήποτε ενημέρωση από τους εισαγγελείς ή επικοινωνία με αυτούς. Η δημοσίευση του Τραμπ αναφέρθηκε σε «παράνομες διαρροές από ένα διεφθαρμένο και ιδιαίτερα πολιτικοποιημένο γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα του Μανχάταν», είπε.

Το γραφείο του περιφερειακού εισαγγελέα αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης πάντως, έχει λάβει μέτρα σε περίπτωση που απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του Τραμπ.

Στη δημοσίευσή του, ο Τραμπ κάλεσε τους υποστηρικτές του να διαμαρτυρηθούν.

Οταν ο Μάικ Πενς ρωτήθηκε αν πρέπει να αποχωρήσει ο Τραμπ σε περίπτωση που κατηγορηθεί, απάντησε: «Νομίζω ότι είναι μια ελεύθερη χώρα. Ο καθένας μπορεί να πάρει τις δικές του αποφάσεις».

Ο Τραμπ έχει πει ότι θα συνεχίσει την προεκλογική εκστρατεία του για την προεδρία ακόμη και αν παραπεμφθεί.

Τον Ιανουάριο, ο περιφερειακός εισαγγελέας του Μανχάταν, Αλβιν Μπραγκ, είχε επαναφέρει στο προσκήνιο την υπόθεση Ντάνιελς, για την οποία είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν ο Τραμπ.

Η Ντάνιελς συναντήθηκε με τους ερευνητές στο Μανχάταν νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα για να συζητήσει τον ρόλο του Τραμπ σε μια πληρωμή 130.000 δολαρίων που έλαβε το 2016 με στόχο να μην μιλήσει δημόσια κατά τη διάρκεια των εκλογών για τους ισχυρισμούς ότι είχε σεξουαλική επαφή μαζί του το 2006, κάτι που ο Τραμπ αρνείται.

Το 2016, ο τότε δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κοέν, έκανε την πληρωμή και κανόνισε ακόμα μία πληρωμή σε μια άλλη γυναίκα. Ο Κοέν είπε ότι τα χρήματα πληρώθηκαν κατ’ εντολή του Τραμπ.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς το 2018 κατηγόρησαν τον Κοέν για παράνομη χρήση προεκλογικών κονδυλίων, σχετικά με τις πληρωμές στην Ντάνιελς και σε ένα μοντέλο του Playboy, την Κάρεν ΜακΝτούγκαλ.

Ο Κοέν ομολόγησε την ενοχή του, εξέτισε ποινή φυλάκισης και αποπέμφθηκε από τον δικηγορικό σύλλογο. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ποτέ δεν κατηγόρησαν τον Τραμπ για οποιοδήποτε έγκλημα.

Τυχόν κατηγορίες σε αυτήν την περίπτωση πιθανότατα να περιλαμβάνουν πλαστογράφηση επιχειρηματικών αρχείων, η οποία είναι συνήθως πλημμέλημα αλλά μπορεί να γίνει κακούργημα αν ήταν μέρος συγκάλυψης ή ευρύτερων ποινικών παρατυπιών.

Οι εισαγγελείς θα πρέπει να αποδείξουν ότι ο Τραμπ έδειξε «πρόθεση εξαπάτησης», όταν η εταιρεία του «λανθασμένα λογιστικοποίησε» τις πληρωμές στις δύο γυναίκες ως νομικά έξοδα και στην ουσία υποστήριζε ότι οι πληρωμές ήταν συνώνυμες με παράνομες δωρεές στην προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ το 2016, κάτι που θα παραβίαζε τον εκλογικό νόμο της Νέας Υόρκης.

Ειδικοί επεσήμαναν ότι τυχόν ποινικές κατηγορίες κατά του Τραμπ θα προκαλούσαν σύγχυση τόσο στους ψηφοφόρους όσο και στους πιθανούς ενόρκους.

Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει την έρευνα «κυνήγι μαγισσών» και πιστεύει ότι ένα κατηγορητήριο εναντίον του θα τον βοηθήσει στην κούρσα του 2024.

Ο φίλος του, γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, συμφώνησε: «Ο εισαγγελέας στη Νέα Υόρκη έχει κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να εκλεγεί».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...