348
Αυτό το κεφάλι που βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ ανήκει σύμφωνα με ειδικούς σε ένα Φαραώ την ταυτότητα του οποίου δεν γνωρίζουμε | Gaby Laron/Hebrew University/Selz Foundation Hazor Excavations

Αγνωστος Φαραώ ανακαλύφθηκε στο… Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 11:35
Αυτό το κεφάλι που βρέθηκε στο βόρειο Ισραήλ ανήκει σύμφωνα με ειδικούς σε ένα Φαραώ την ταυτότητα του οποίου δεν γνωρίζουμε
|Gaby Laron/Hebrew University/Selz Foundation Hazor Excavations

Αγνωστος Φαραώ ανακαλύφθηκε στο… Ισραήλ

Protagon Team Protagon Team 7 Σεπτεμβρίου 2017, 11:35

Η Χαζόρ, στη βόρεια Γαλιλαία, ήταν μία από τις σημαντικές πόλεις της περιοχής την εποχή του Χαλκού. Η Βίβλος αναφέρεται στην Χαζόρ ως «την κεφαλή όλων των βασιλείων» της γης της Χαναάν. Στην περιοχή γίνονται συνεχώς ανασκαφές και σε κάποια από αυτές στην δεκαετία του 1990 ανάμεσα στα άλλα ευρήματα εντοπίστηκε και το κεφάλι ενός αγάλματος. Ομάδα ειδικών (αρχαιολόγοι και αιγυπτιολόγοι) υποστηρίζει ότι το ηλικίας 4.300 ετών κεφάλι είναι «βασιλικό».

Οπως αναφέρουν σε βιβλίο που έγραψαν με τίτλο «A Royal Head» το κεφάλι αυτό, με βάση το υλικό που χρησιμοποιήθηκε στην κατασκευή του (ένα είδος ψαμμίτη με γκρίζο χρώμα), εκτιμάται ότι ανήκει σε ένα Φαραώ της 5ης Δυναστείας (2494-2345 π.Χ.). Δεν ξέρουν ποιος Φαραώ ποζάρισε για την δημιουργία του αγάλματος το οποίο όπως εκτιμούν καταστράφηκε σκόπιμα περίπου χίλια έτη μετά την κατασκευή του.

Μυστήριο επίσης αποτελεί το πώς και το γιατί βρέθηκε το άγαλμα τόσο μακριά από την περιοχή που θεωρητικά θα έπρεπε να βρίσκεται. Οι ειδικοί που έγραψαν το βιβλίο εκτιμούν ότι το άγαλμα του Φαραώ συνοδευόταν και από ένα ακόμη που είτε αναπαριστούσε κάποια γυναίκα είτε το πιθανότερο κάποια θεότητα.

Δείτε ένα βίντεο για την ανακάλυψη του κεφαλιού και το μυστήριο που βρίσκεται πίσω από αυτή:

Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Daily Mail ο μεγάλος αριθμός ανάλογων ευρημάτων (αιγυπτιακά αγάλματα κυρίως Σφίγγες) στις ανασκαφές στη Χαζόρ έχει προκαλέσει πονοκεφάλους στους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς. Αν και δεν γνωρίζουν πώς και γιατί υπήρχαν εκεί τα Αιγυπτιακά αγάλματα οι ειδικοί πιστεύουν ότι γνωρίζουν την αιτία της καταστροφής τους. Πιστεύουν ότι καταστράφηκαν από τον στρατό του Ιησού του Ναυή, τον διάδοχο του Μωυσή στην ηγεσία των Ισραηλιτών.

Ο Ιησούς του Ναυή επιτέθηκε και κατέκτησε όλες τις πόλεις της Χαναάν. Με δεδομένο το μίσος των Ισραηλιτών για τους Αιγυπτίους δυνάστες τους θεωρείται πολύ πιθανό ότι οι στρατιώτες του Ιησού του Ναυή κατέστρεψαν τα Αιγυπτιακά αντικείμενα που υπήρχαν στην Χαζόρ. Ισως μάλιστα η παρουσία αυτών των αντικειμένων και η πιθανή καλή σχέση της πόλης με την Αίγυπτο και τους Φαραώ να οδήγησε στην θανάτωση όλων των κατοίκων και την πυρπόληση της από τον στρατό του Ιησού του Ναυή όπως αναφέρουν τα βιβλικά κείμενα.