593
Ταξιδεύοντας τον κόσμο στην ώρα σου | Shutterstock

Σε ταξιδεύουν στην ώρα σου: Αegean και Ελ. Βενιζέλος στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 21:31
Ταξιδεύοντας τον κόσμο στην ώρα σου
|Shutterstock

Σε ταξιδεύουν στην ώρα σου: Αegean και Ελ. Βενιζέλος στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως

Protagon Team Protagon Team 9 Ιανουαρίου 2018, 21:31

Αν για ένα πράγμα είναι γνωστοί οι Ιάπωνες, πέρα από τη δεξιοτεχνία τους στο τύλιγμα του σούσι, αυτό είναι η αφοσίωση τους στην συνέπεια. Πέρυσι μάλιστα είχε γίνει γνωστό ότι μία εταιρεία τρένων, η Tsukuba Express, είχε απολογηθεί στους επιβάτες της επειδή ένας συρμός της είχε καθυστερήσει για 20 ολόκληρα δευτερόλεπτα!

Αυτό το χαρακτηριστικό του λαού της Απω Ανατολής είναι που φέρνει τις ιαπωνικές εταιρείες αλλά και τα ιαπωνικά αεροδρόμια να πρωταγωνιστούν στις λίστες της συνέπειας παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, σε ότι έχει να κάνει με τις 10 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες του πλανήτη, δύο ιαπωνικές κατακτούν την κορυφή της σχετικής λίστας παρουσιάζοντας τα καλύτερα ποσοστά συνέπειας προς τους επιβάτες.

Παρ’ όλα αυτά, την έκπληξη για το 2017 κάνει μία μικρότερη αεροπορική από τη Λετονία η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση της συνέπειας στην συνολική κατάταξη όλων των αεροπορικών παγκοσμίως.

shutterstock_692707789

Στην ετήσια λίστα συνέπειας (Punctuality Report), η εταιρεία ανάλυσης OAG δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία με τις αεροπορικές εταιρείες και τα αεροδρόμια, μικρά και μεγάλα, που έκαναν την καλύτερη δουλειά και δεν «χάλασαν» το πρόγραμμα των επιβατών τους. Το θετικό; Στις λίστες υπάρχει μία ελληνική εταιρεία καθώς και ένα ελληνικό αεροδρόμιο.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Οι 20 πιο συνεπείς αεροπορικές εταιρείες (συνολικά)
Aegean_PunctualityReport2018-7-01

Στον πίνακα φαίνεται η κατάταξη με βάση το ποσοστό OTP (on-time performance = εμφάνιση την προγραμματισμένη ώρα).

Στην πρώτη θέση βρίσκεται η εταιρεία airBaltic. Η σχετικά άγνωστη αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους από τη Λετονία, ιδρύθηκε το 1995 και έχει στόλο 30 αεροσκαφών. Πρόκειται για μια καινοτόμα εταιρεία η οποία, από το 2013, δίνει την ελευθερία στους επιβάτες της να δημιουργήσουν το δικό τους μενού την στιγμή που κλείνουν εισιτήριο. Εναν χρόνο αργότερα μάλιστα, η airBaltic έγινε η πρώτη αεροπορική εταιρεία που δέχτηκε πληρωμή με bitcoins.

Στην 18η θέση της συνολικής κατάταξης παγκοσμίως βρίσκεται η Aegean Airlines με ποσοστό OTP 82,38% για το 2017.

Οι πιο συνεπείς αεροπορικές εταιρείες κύριας γραμμής*

*Στην συγκεκριμένη κατηγορία μετρήθηκαν οι εταιρείες που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των 250 μεγαλύτερων εταιρειών με όρους ASK (Available Seat Kilometres = Διαθέσιμες θέσεις επί χιλιόμετρα πτήσης) και πραγματοποίησαν πάνω από 30.000 πτήσεις το 2017.

Aegean_PunctualityReport2018-5-01

Στην συγκεκριμένη λίστα εμφανίζεται και πάλι η ελληνική Aegean Airlines που σκαρφαλώνει στη 13η θέση εν τη απουσία άλλων εταιρειών που δεν συμπεριλαμβάνονται στην σχετική λίστα των 250 μεγαλύτερων εταιρειών. Στην πρώτη θέση βρίσκεται φυσικά η εταιρεία – φαινόμενο airBaltic.

Οι 20 μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες με σειρά συνέπειας*

* Στην λίστα καταγράφονται οι επιδόσεις των 20 εταιρειών που πραγματοποίησαν τις περισσότερες πτήσεις το 2017

Οπως αναφέραμε και παραπάνω, οι δύο πιο συνεπείς μεγάλες αεροπορικές εταιρείες είναι ιαπωνικές. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Japan Airlines και All Nippon Airlines. Στην λίστα των 20 πρώτων μεγάλων εταιρειών εμφανίζονται επτά εταιρείες από τη Βόρεια Αμερική, έξι εταιρείες από την Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, έξι από την Ευρώπη και μία από την Λατινική Αμερική.

Οι 10 πιο συνεπείς ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες

Η Aegean Airlines βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας για την Ευρώπη με την airBaltic να βρίσκεται ξανά πρώτη.

Τα 20 πιο συνεπή μεγάλα αεροδρόμια

Στην κατηγορία με τα πιο συνεπή μεγάλα αεροδρόμια ανά τον κόσμο, την πρώτη θέση καταλαμβάνει το ιαπωνικό αεροδρόμιο της Οζάκα ενώ τη δεύτερη το αεροδρόμιο του Σολτ Λέικ Σίτι στις ΗΠΑ. Την έβδομη θέση καταλαμβάνει το αεροδρόμιο των Αθηνών με ποσοστό OTP 82,87%. Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» μπαίνει έτσι στην πρώτη δεκάδα με τα πιο «φιλικά» προς τους επιβάτες αεροδρόμια.

Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία ΕΔΩ