348
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς πριν το στολίσουμε | Shutterstock / Protagon creative

Βασιλόπιτα με ζαχαρωμένα φρούτα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 20 Δεκεμβρίου 2019, 08:35
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει εντελώς πριν το στολίσουμε
|Shutterstock / Protagon creative

Βασιλόπιτα με ζαχαρωμένα φρούτα

Κική Τριανταφύλλη Κική Τριανταφύλλη 20 Δεκεμβρίου 2019, 08:35

Φαίνεται ότι ο εορτασμός της Πρωτοχρονιάς έχει πολύ βαθιές ρίζες, αφού φτάνει στα ρωμαϊκά Σατουρνάλια κι ακόμα πιο παλιά στην αρχαία ελληνική γιορτή των Κρονίων, που ήταν αφιερωμένη στη Ρέα και τον Κρόνο, και γινόταν τον Εκατομβαιώνα, μήνα που γιορταζόντουσαν στην Αθήνα και τα Παναθήναια.

Κατά το ελληνικό έθιμο στη βασιλόπιτα, που παρασκευάζεται την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, μπαίνει απαραίτητα ένα χρυσό φλουρί, που θα φέρει τύχη σε όποιον το κερδίσει, όταν κόβεται και μοιράζεται, συνήθως μετά το φαγοπότι του ρεβεγιόν για το καλό του καινούργιου χρόνου.

Το φλουρί ανήκει στη θρησκευτική παράδοση, σύμφωνα με την οποία ο Μέγας Βασίλειος επίσκοπος στην Καισάρεια ζήτησε από τους πλούσιους της περιφέρειάς του να μαζέψουν όσα χρυσαφικά μπορούσαν για να τα δώσει στον Επαρχο της Καππαδοκίας, που ήθελε να λεηλατήσει την πόλη. Ως εκ θαύματος η καταστροφή δεν έγινε και ο Μέγας Βασίλειος προκειμένου να επιστρέψει τα τιμαλφή στους δικαιούχους, που όμως δεν εγνώριζε, έδωσε εντολή να παρασκευαστούν μικροί άρτοι μέσα στους οποίους έκρυψε ένα-ένα τα νομίσματα και τα κοσμήματα, και τα μοίρασε την άλλη ημέρα στους κατοίκους.

Στις μέρες μας η βασιλόπιτα συνήθως είναι είτε σαν πολίτικο τσουρέκι ή σαν κέικ λεμονάτο. Μια νόστιμη παραλλαγή της, που γίνεται ανάρπαστη, όποτε την φτιάχνω δανειζόμενη την ιδέα από τα βορειοευρωπαϊκά κέικ, όπως το Κριστόλεν της Δρέσδης και το πανφόρτε της Τοσκάνης, είναι με ψιλοκομμένα φρουί γλασέ ή ξερά φρούτα και ξηρούς καρπούς. Και φυσικά με φίνο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, Φαρίν-Απ. Γιατί Χριστούγεννα δεν γίνονται χωρίς κάλαντα, χωρίς γλυκά και μαγειρέματα, απλά δεν γίνονται χωρίς Μύλους Αγίου Γεωργίου!

Βασιλόπιτα με ψιλοκομμένα ζαχαρωμένα φρούτα

Υλικά

(για 10-12 κομμάτια)

  • 1/2 κιλό αλεύρι Φαρίν-απ Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 1 πακέτο (250γρ) φρέσκο βούτυρο μαλακό, εκτός ψυγείου
  • 4 αυγά μεγάλα
  • 2,5 φλ. ζάχαρη
  • 1/4 κ.τ.γλ αλάτι
  • 1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
  • ½ λεμόνι, ξύσμα
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο χωρίς την πέτσα
  • 1 φλ. γάλα
  • 2 βανιλίνες
  • 1/3   φλ. απόσταγμα τσίπουρου παλαιωμένο
  • 1 φλ. ψιλοκομμένα φρουί γλασέ (παπάγια, κίτρο, κράνμπερις, κλπ)
  • 1 φλ. αμύγδαλα φιλέ ελαφρώς καβουρδισμένα

Δείτε ολόκληρη τη συνταγή και τα tips εδώ