276
Τούρτα σοκολάτα με παντεσπάνι και αλμυρή καραμέλα βουτύρου | Μαρίνα Μαυρομάτη

Τούρτα «αρμονία καραμέλας»

Μαρίνα Μαυρομάτη 16 Ιουλίου 2018, 18:01
Τούρτα σοκολάτα με παντεσπάνι και αλμυρή καραμέλα βουτύρου
|Μαρίνα Μαυρομάτη

Τούρτα «αρμονία καραμέλας»

Μαρίνα Μαυρομάτη 16 Ιουλίου 2018, 18:01

Σήμερα θα σας παρουσιάσω μία υπέροχη τούρτα, από αυτές που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα και μας ανακαλύπτουν νέους γευστικούς παραδείσους. Η συνταγή είναι του αγαπημένου μου σεφ Λούκα Μοντερσίνο από το εξαιρετικό του βιβλίο «Peccati al cioccolato» (σοκολατένιες αμαρτίες).

Οπως πολύ σωστά υποθέσατε διαβάζοντας τον τίτλο, θα μιλήσουμε για σοκολάτα αλλά και για καραμέλα. Οπως μας εξηγεί ο ίδιος ο σεφ, σε αυτή την τούρτα θα συναντήσουμε 3 διαφορετικά είδη καραμέλας: πικρή καραμέλα με κουβερτούρα, αλμυρή καραμέλα γάλακτος και γλυκιά καραμέλα με ξηρούς καρπούς. Ολα μαζί δένουν αρμονικά επάνω σε μία τραγανή βάση τάρτας (pasta frolla) και δημιουργούν ένα εκπληκτικά αρμονικό σύνολο όπου εναλλάσσονται υφές και γεύσεις, χαρακτηριστικό γνώρισμα στις μοντέρνες τούρτες.

Η συνταγή στο βιβλίο αναφέρεται ως «τάρτα αρμονία καραμέλας», όμως σε μία μεταγενέστερη παρουσίαση του γλυκού του βιβλίου σε μαγειρική εκπομπή στο Rai1, ο σεφ έκανε κάποιες μικρές αλλαγές και μετέτρεψε την τάρτα σε μία ραφινάτη τούρτα. Η προετοιμασία της δεν είναι δύσκολη, αλλά έχει μερικές μικρές λεπτομέρειες, που δεν αναφέρονται πουθενά και μπορεί να σας δυσκολέψουν λίγο…

Επίσης πρέπει να υπάρχει και μία σχετική μικρή εμπειρία στην παρασκευή της καραμέλας. Στον κατάλογο των υλικών της συνταγής πρόσθεσα και αυτά για το παντεσπάνι και το σιρόπι του. Η συνταγή για το παντεσπάνι είναι και αυτή του Μοντερσίνο. Η αρχική διακόσμηση της συνταγής περιλάμβανε και ένα στεφάνι από στρωμένη σοκολάτα, βαμμένο με βρώσιμο χρυσό σε σπρέι, το οποίο παρέλειψα.

Η αρχική δόση για τους καραμελωμένους ξηρούς καρπούς ήταν υπερβολική και την μείωσα στο μισό. Επίσης, η σως αλμυρής καραμέλας είναι αρκετή, αλλά φτιάξτε την γιατί μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε και σε κάποιο άλλο γλυκό, σε παγωτό ή ακόμη και σε ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα.

Δείτε τη συνταγή εδώ