266
Παπάγια, καρότο, φρέσκα φασολάκια, ντοματίνια και φιστίκια είναι τα βασικά συστατικά της αγαπημένης ταϊλανδέζικης σαλάτας | Tuk Tuk

«Σομ Ταμ Τάι», σαλάτα με παπάγια και φιστίκια

Bostanistas Bostanistas 4 Μαΐου 2018, 10:30
Παπάγια, καρότο, φρέσκα φασολάκια, ντοματίνια και φιστίκια είναι τα βασικά συστατικά της αγαπημένης ταϊλανδέζικης σαλάτας
|Tuk Tuk

«Σομ Ταμ Τάι», σαλάτα με παπάγια και φιστίκια

Bostanistas Bostanistas 4 Μαΐου 2018, 10:30

Αν έχει τύχει να βρεθείτε στους δρόμους της Μπανγκόκ, σίγουρα θα έχετε περάσει μπροστά από καροτσάκια που φτιάχνουν «Σαλάτα Παπάγια Σομ Ταμ» (som = χτυπώ, tam = ανακατεύω). Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σαλάτες που ισορροπεί ανάμεσα στις τέσσερις βασικές γεύσεις της ταϊλανδέζικης κουζίνας (αλμυρό – γλυκό – καυτερό – ξινό). Παρασκευάζεται μέσα σε πήλινο γουδί, στο ποκ-ποκ ( pok-pok λέγεται το γουδί στα Ταϊλανδεζικα ) που πήρε το όνομά του από τον ήχο που κάνει το γουδοχέρι όταν φτιάχνεις τη «σαλάτα σομ-ταμ».

Μια υπέροχη σαλάτα παπάγια, όμως, φτιαγμένη παραδοσιακά δοκιμάσαμε την περασμένη εβδομάδα στο λιλιπούτειο Tuk-Tuk και βέβαια ζήτησα αμέσως τη συνταγή από τον Μπάμπη Ασκερίδη. Μου την έδωσε με χαρά, εξηγώντας πώς γίνεται με ή χωρίς ποκ-ποκ… Το Tuk-Tuk είναι ένα μαγαζάκι στο Κουκάκι, που μόλις περάσεις το κατώφλι του νιώθεις ότι έχεις περάσει τα σύνορα και με έναν μαγικό τρόπο έχεις βρεθεί σε ένα από τα καλύτερα street food της Μπανγκόκ.

Σας το λέω έχοντας πλήρη συνείδηση: το Tuk Tuk είναι το καλύτερο ταϊλάνδέζικο της Αθήνας (και το πιο φθηνό) και ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της πόλης γενικώς πράγμα που μπορούν να εκτιμήσουν αμέσως όσοι έχουν ταξιδέψει στην Άπω Ανατολή ή έστω στο Λονδίνο. Όσο για μένα τη λιχούδω, ένα έχω να σας πω: έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έφαγα για τελευταία φορά τόσο συγκινητικό φαγητό όσο τις προάλλες στο Tuk Tuk.

Και όσους ζουν στη γειτονιά τους ζηλεύω γιατί μπορούν να παίρνουν πεντανόστιμο και φρεσκομαγειρεμένο φαγητό για το σπίτι. Όσοι φίλοι μου δοκιμάζουν τα πιάτα του, εξάλλου, φεύγουν εξίσου ενθουσιασμένοι με μένα. Τελεία.

Δείτε ολόκληρο το κείμενο και τη συνταγή εδώ

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News