378
Αραιός κόσμος για ψώνια στην εορταστική Ρώμη | REUTERS/Yara Nardi

Χριστούγεννα κατ’οίκον, χωρίς ταξίδια μεταξύ περιφερειών, θα κάνουν οι Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:11
Αραιός κόσμος για ψώνια στην εορταστική Ρώμη
| REUTERS/Yara Nardi

Χριστούγεννα κατ’οίκον, χωρίς ταξίδια μεταξύ περιφερειών, θα κάνουν οι Ιταλοί

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:11

Περιοριστικά μέτρα για την περίοδο των εορτών θα εφαρμόσει η ιταλική κυβέρνηση, η οποία έχει να διαχειριστεί ένα νέο, σφοδρότερο κύμα της πανδημίας, με σχεδόν 1.000 νεκρούς σε μια ημέρα, περισσότερους από την άνοιξη.

Τα νέα μέτρα ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, που ζήτησε από τους συμπατριώτες του να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά μέσα στο σπίτι, μόνο με τα πρόσωπα με τα οποία μοιράζονται την ίδια στέγη. «Δεν πρόκειται για επιβολή, αλλά με τον τρόπο αυτό θα προστατέψουμε τους γονείς και τους παππούδες μας», τόνισε ο Κόντε που πρόσθεσε ότι «τώρα δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε».

Από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου θα απαγορευθεί η μετακίνηση από την μια περιφέρεια στην άλλη, ενώ τα Χριστούγεννα, στις 26 Δεκεμβρίου και την παραμονή Πρωτοχρονιάς, ο κάθε Ιταλός θα πρέπει να παραμείνει στον τόπο της μόνιμης κατοικίας του.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα συνεχίσει να ισχύει από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ την Πρωτοχρονιά θα λήξει στις 7 το πρωί. Δεν θα οργανωθούν υπαίθριες συναυλίες και γιορτές.

Τα εστιατόρια θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 6 το απόγευμα (όχι σε όλες τις περιφέρειες), όπως και τα καφέ, καθ΄όλη την περίοδο των γιορτών. Σε ό,τι αφορά το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, απαγορεύεται κάθε είδους δείπνο, συμπεριλαμβανομένων αυτών στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.

Τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να μένουν ανοικτά μέχρι τις 9 το βράδυ, για να ευνοηθεί η αγορά των δώρων και να αποφευχθεί η πολυκοσμία.

Την περίοδο των εορτών θα είναι κλειστές όλες οι χιονοδρομικές πίστες.

Τα λύκεια στην Ιταλία θα ξανανοίξουν μετά τις γιορτές, στις 7 Ιανουαρίου.

«Θα είναι σίγουρα, διαφορετικά Χριστούγεννα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα ζήσουμε με λιγότερα έντονο τρόπο», κατέληξε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Πάντως τα νέα μέτρα δεν έγιναν θετικά δεκτά από τις περιφέρειες, που δηλώνουν ότι δεν τους συμβουλεύτηκε η κυβέρνηση. Ο επικεφαλής της Λομβαρδίας έκρινε μάλιστα ότι είναι «τρελά μέτρα», ανέφερε το BBC.

Χθες Πέμπτη, έχασαν τη ζωή τους 993 άνθρωποι σε μία ημέρα και διαγνώσθηκαν 23.225 νέα κρούσματα. Είναι ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Εξαιτίας της Covid-19, στην Ιταλία έχουν χάσει τη ζωή τους 58.038 άνθρωποι, η δεύτερη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, μετά τη Βρετανία, και η έκτη χειρότερη στον κόσμο (με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία, το Μεξικό και τη Βρετανία).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...